6 apró, de intő jel a kapcsolat elején, amire sokan nem figyelnek: ha ezt veszed észre, nincs értelme folytatni

A randevúk során a következőkre mindenképp figyelj. Apróságnak tűnnek, mégis tönkreteszik a párkapcsolatokat.

randi cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ismerkedés mindig izgalmas, ám általában egyben bonyolult és kihívásokkal teli is. A feleknek többek közt ki kell deríteniük, hogy megvan-e köztük a szikra, a kémia, hasonlóak-e az elvárásaik, és van-e esélyük egy sikeres kapcsolatra. 

Rengeteg mindenre kell odafigyelni a randevúzás során, ha az ember tudni szeretné, lehet-e a bimbózó viszonyból hosszú, boldog szerelem. És nemcsak a pozitív, hanem a negatív, intő jeleket is érdemes észrevenni, hogy elkerülhető legyen a csalódás. A következők felett sokan elsiklanak, pedig ha ezeket tapasztalod, nincs értelme a folytatásnak, ugyanis ellehetetlenítik a tartós és egészséges kapcsolat kialakulásának esélyét.

Többet adsz, mint amennyit kapsz 

Egy jó kapcsolat a kölcsönösségen alapul már egészen az elejétől fogva. Ha úgy érzed, hogy te sokkal jobban beleteszed magad, mint a másik, sokkal több erőfeszítést teszel kettőtökért, mint ő, akkor érdemes elgondolkodni. Amennyiben ugyanis már a kezdetben hasonló egyenlőtlenségek mutatkoznak a viszonyban, akkor később ez még nagyobb problémává alakul majd, és egyoldalú szerelem vagy mérgező párkapcsolat válhat belőle.

Minden csak róla szól

Állandóan magára tereli a figyelmet? Szinte alig hallgat meg, és alig kérdez, állandóan csak a saját sztorijára koncentrál? Ha programot szerveztek, csakis az ő akarata érvényesülhet? Ha ezt tapasztalod, valószínűleg egy önző, énközpontú és manipulatív vagy nárcisztikus vonásokat mutató személlyel randevúzol. Ha közelebb kerülnétek egymáshoz, a kapcsolat nagy eséllyel válna toxikussá, az illető pedig mindent megtenne, hogy elnyomjon, uralkodjon feletted, illetve porba tiporja az önbizalmadat. Ha hasonlóan viselkedik, és úgy érzed, akárhogy is jelzed, nem tud, nem akar ezen változtatni, érdemes minél hamarabb lezárni a viszonyt.

Egyáltalán nincsenek barátai

Néhányan igazi magányos farkasok, és tudatosan nem építenek ki baráti kapcsolatokat, ám ők vannak kevesebben. Ha azt veszed észre, hogy a partnernek egyáltalán nincsenek közeli ismerősei, barátai, esetleg olyan kollégái, akikkel valóban jó viszonyt ápol, akkor előfordulhat, hogy nem képes egészséges kapcsolatokat kialakítani. Ez pedig nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy a párkapcsolatokban sem biztos, hogy sikeres. Próbáld kideríteni, megérteni, miért nincsenek barátai, ezáltal közelebb kerülhetsz a megoldáshoz, és ahhoz, hogy meghozd a legjobb döntést a folytatást illetően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Képtelen bocsánatot kérni

Megbánt, de észre sem veszi? Akármi rosszat is tett, sosem hallottad még tőle a „bocsánat” szót? Akkor nem biztos, hogy jó ötlet belemélyedni a kapcsolatba. Egy egészséges szerelemben fontos, hogy a felek képesek legyenek elismerni, ha hibáztak, megbántották a másikat, és elnézést kérni tőle, majd átbeszélni a problémát. Vannak olyanok is azonban, akik nem hajlandóak beismerni, hogy nem tökéletesek, helyette inkább a szőnyeg alá söprik a gondokat, vagy társukat hibáztatják mindenért. Így pedig nem lehet kiépíteni egy hosszú távú szerelmet.

Eléri, hogy kellemetlenül érezd magad

Ha úgy érzed, bármi is történik, téged hibáztat, vagy kineveti, kétségbe vonja a történeteidet, viccet csinál a viselkedésedből, akkor érdemes minél hamarabb lezárni a viszonyt. Bár sokan viccnek álcázva próbálják a földbe döngölni a másik önbizalmát, ha eléri, hogy kellemetlenül érezd magad a randin, illetve a gaslighting taktikáit is alkalmazza, akkor jobb, ha gyorsan véget vetsz a kapcsolatnak, mielőtt komolyabb kár keletkezik az önértékelésedben.

Állandó visszajelzésre van szüksége

Valamennyire mindenkiben ott lapul a bizonytalanság, de nem mindegy, milyen erősen. Ha a másiknak állandó visszajelzésre, megnyugtatásra van szüksége tőled akár a viselkedését, a külsejét vagy a döntéseit illetően, az hosszú távon egyáltalán nem tesz jót egyikőtöknek sem. A bizonytalan emberek hajlamosabbak az érzelmi játszmákra, a bűntudatkeltésre és a hibáztatásra, ezek pedig megmérgezik és tönkre teszik a szerelmet, valamint egy idő után a partnert is.

A gaslighting jelei

A gaslighting a pszichológiai manipuláció egy formája, amelynek során valaki kétségeket próbál elültetni egy egyénben, hogy megkérdőjelezze saját emlékezetét, észlelését és józanságát. A folyamatos tagadás, félrevezetés, ellentmondás és hazugság használatával destabilizálja az áldozatot, és hitelteleníti a világképét. A következő jelekből hamar azonosítható a toxikus viselkedés.

Ezt is szeretjük