Az érzelmi intimitás olyan, mint a jó szex: nélküle nincs elégedett kapcsolat

Az intimitásnak több olyan típusa is létezik, mely nélkülözhetetlen a boldog kapcsolathoz.

szerelmes-par
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy tartós kapcsolat rengeteg munkát igényel mindkét fél részéről, hiszen sok apróság kell ahhoz, hogy hosszú távon is boldog legyen a viszony. És bár a jó szex nagyon fontos tényező, van még néhány más dolog is, ami nélkül nem működhet egy szerelem.

Ha az intimitásról van szó, mindenkinek rögtön az együttlétek jutnak eszébe, pedig ennél jóval többet takar a fogalom. Különböző típusai léteznek, melyek közül mind szükségesek az egészséges kapcsolatokhoz: a következők legalább olyan fontosak, mint a jó szeretkezés. Nélkülük nem lesz elégedett, kiegyensúlyozott a viszony.

Érzelmi intimitás

Az érzelmi intimitás olyan, mint a jó szex, hiszen ennek hiányában nem működhet boldogan egy hosszú távú kapcsolat. Magában foglalja a legkomplikáltabb érzelmek, a gondolatok, a félelmek, az álmok, a vágyak és a csalódások megosztását. Ha ez megvan, és elég erős, a felek biztonságban érzik magukat egymás mellett, tudják, hogy bármit megoszthatnak a másikkal, és hogy felfedhetik valódi énjüket társuk előtt. A viszonyban nincs jelen a megvetés, az ítélkezés, ellenben a bizalom rendkívül mély. Ha ez nincs meg, a felek könnyen eltávolodhatnak a másiktól, és nem alakul ki köztük a legmélyebb kötődés.

Az érzelmi intimitás szerencsére tudatos munkával fejleszthető. Segítenek a mély, őszinte beszélgetések, és az olyan témák megvitatása is, amiket másokkal nem szívesen tárgyalnának meg. Fontos, hogy a felek érdeklődjenek, kérdezzenek, meghallgassák partnerüket, és mindig nyitottan álljanak ahhoz, amit mond. 

Tapasztalati intimitás

A közös tapasztalatok még jobban összekovácsolják a feleket. Az együtt megélt élmények közös emlékeket, belsős vicceket szülnek, melyek során fejlődik a két ember közti kapocs. Így születik meg, és válik még mélyebbé a tapasztalati intimitás. Kingsley Moyo párkapcsolati coach szerint a visszaidézett pillanatok önkéntelen reakciókat váltanak ki az emberből, és segítenek abban, hogy újra átéljék azokat az érzéseket, amik ezek során hatalmukba kerítették őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogy ez meglegyen, érdemes rendszeresen közös programokat szervezni, és olyan tevékenységeket kipróbálni, amelyek mindkettőjük számára újdonságot jelentenek. Az utazások, kirándulások is remekül erősítik az intimitás ezen fajtáját.

Intellektuális intimitás

A boldog, kiegyensúlyozott kapcsolathoz fontos, hogy az intimitás intellektuális szinten is kialakuljon. Ez azt takarja, hogy a pár tagjai meg tudják vitatni a nézeteiket konfliktusok nélkül, és tisztában vannak azzal, hogy nem kell mindenben egyetérteniük a másikkal. Önállóan, szabadon alkotnak véleményt, és tudják, hogy ezt a partnerük nem is akarja megváltoztatni. Olyan légkör alakul ki köztük, ami ösztönzi a tartalmas beszélgetéseket.

par beszelget
Fotó: bernardbodo / Getty Images Hungary

Az intellektuális intimitás szintén fejleszthető, méghozzá úgy, hogy direkt a kifejezetten kényes, problémás témákat hozzák fel a felek, és igyekeznek nyitottan megvitatni őket. Lényeges, hogy egyikük se kezdeményezzen vitát, veszekedést, és ne vegye át az uralmat a harag vagy a düh, bármire is terelődik a szó. 

Ezenkívül a szakértő szerint a spirituális intimitás is szerepet játszhat a kapcsolat minőségében. Ez takarhatja a vallást, de a különböző spirituális témák megbeszélését is. A lényeg, hogy ebben a témában is megoszthassák egymással gondolataikat, hitüket a felek, legyenek nyitottak a másikat érdeklő témákban, és ne ítélkezzenek.

A testbeszéd elárulja, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

Ezt is szeretjük