Így viselkednek az intelligens emberek: ezekből a jellemvonásokból lehet felismerni őket
Egyes viselkedésformák árulkodhatnak az intelligenciáról - nem csak a tesztek mutatják meg az IQ-t.

intelligens emberek nyitó
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az okos embereket nem csak az IQ-teszteken elért eredményekből lehet felismerni. Vannak olyan viselkedésformák is, amik kifejezetten jellemzőek rájuk.

Az Encyclopedia Britannicában publikált szakcikk szerint az emberi intelligencia olyan mentális képesség, ami magába foglalja az új tapasztalatok elsajátítását, új szituációk adaptálását, megértését, és az elvont tartalmak kezelését. Akárhogy is, kár lenne tagadni, hogy a magas intelligenciájú embereknek kiemelkedő képességeik vannak. Most összeszedtük, milyen jelek árulkodhatnak erről.

Könnyen alkalmazkodnak

Az intelligens emberek rugalmasak, és könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz. Egy pszichológiai kutatás során bebizonyították, az intelligenciahányados függ attól is, hogy az illető mennyire képes megváltoztatni a viselkedését a környezete érdekében, vagy a környezetét a saját érdekében.

Elismerik, ha valamit nem tudnak

Nem félnek kijelenteni, ha valamit nem tudnak - így képesek később tanulni. Justin Kruger és Dacid Dunning kutatása alapján minél kisebb az intelligenciája valakinek, annál jobban felülértékeli a saját képességeit - ezt hívják Dunning-Krueger hatásnak is. A magas IQ-jú emberek viszont minél többet tudnak, annál inkább azt hiszik, hogy valójában kevés a tudásuk.

Állandóan kíváncsiak

Albert Einstein is azt mondta magáról, hogy nincsenek különleges adottságai, csak szenvedélyesen kíváncsi. Keyzubur Alas szerint a jó eszű emberek olyan dolgokat is lenyűgözőnek tartanak, amiket mások készpénznek vesznek. Ennek jelei már gyerekkorban felbukkannak, amikor a kicsi nyit az új tapasztalatok felé. Ez a jellemvonás felnőttkorban is végigkísér, és kielégíthetetlen kíváncsiságban nyilvánul meg. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Nyitottak

Nem zárják el magukat az új perspektívák vagy lehetőségek elől. Elfogadják és átgondolják mások véleményét, nyitottak az alternatív megoldások felé - aki így gondolkozik, bizonyítottan magasabb pontszámot ér el az IQ-teszteken. Ugyanakkor jól meggondolják, milyen nézeteket építenek be a tudásukba.

Az egyedüllét szeretete és nagy önuralom

Egy 2016-os kutatás szerint az intelligens emberek nem lelik örömüket olyan kiemelkedő mértékben a szocializációs helyzetekben, és nagyon önállóak. Egy 2009-es tanulmányban pedig kapcsolatot találtak az önuralom és az intelligencia között. A kísérlet résztvevőinek el kellet dönteniük, hogy azonnali, de kisebb pénzjutalmat választanak, vagy később kapnak magasabb összeget. Azok, akik kivárták a későbbre datált jutalmat, magasabb intelligenciahányadossal rendelkeztek. 

Jó a humorérzékük

A tanulmányok szerint jellemző rájuk a fejlett humorérzék. Egy 2017-es tanulmány szerint, akik magasabb pontszámot érnek el az intelligenciateszten, azoknak nem csak a humorérzékük jó, de kifejezetten szeretik a fekete humort. Ez a preferencia nem jár feltétlenül együtt agresszív, zavart viselkedéssel. 

A magas érzelmi intelligencia jelei

Az érzelmi intelligencia - bár sok mindent foglal magában - nagyjából a mások érzelmeinek értékelésére, érzékelésére, valamint az ezekre adott megfelelő reagálásra való képességet jelenti. Az élet összes területén nagy szerepe van, de különösen a kapcsolatokban, ahol még nagyobb jelentőséggel bír. Néhány viselkedés alapján már az első pár találkozás után megjósolható, hogy magas-e a másik EQ-szintje.

Ezt is szeretjük