Az intelligens emberek 6 legfőbb jellemzője a pszichológusok szerint: nem csak a határokat ismerik fel
A szakértők elárulták, milyen szokásokról, tulajdonságokról ismerhetőek fel a legkönnyebben az intelligens emberek.

no cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intelligens emberek nem csak az IQ-szintjük alapján azonosíthatóak, ugyanis viselkedésük is gyakran megkülönbözteti őket. A szakértők szerint például fontos jellemzőjük, hogy felismerik saját korlátaikat és mások határait, tudják, mire képesek, és mikor kell segítséget kérniük, de azt is, hogy más személyeknél meddig mehetnek el, hol van a toleranciaküszöbük.

Ezenkívül is van azonban számos egyéb tulajdonságuk, melyek segítenek felismerni őket. Pszichológusok árulták el, melyek ezek.

Magas empátiakészség és kíváncsiság

Christine Scott-Hudson pszichoterapeuta elárulta, az empátia az EQ fontos része, magas szintje pedig jellemző az intelligens emberekre. Sokkal jobban megértik a környezetükben élőket, képesek átérezni érzelmeiket, és sajátjaikat is hatékonyabban, könnyebben fejezik ki.

A szakértő szerint szintén fontos jellemzőjük a kíváncsiság is. Sokan azt feltételezik, hogy aki okos, az folyton a könyveket bújja, és állandóan olvas, ez viszont nem feltétlenül igaz. Inkább arról van szó, hogy igen széles az érdeklődési körük, rengeteget kérdeznek, szívesen tanulnak, és szeretnék megismerni az embereket, illetve a világot.

Erős megfigyelőkészség és jó memória

Dr. Catherine Jackson pszichológus kiemelte, az emberek jó része beszéddel próbálja megmutatni másoknak, hogy ki ő, vagy bebizonyítani a sikereit, az intelligens személyek azonban nem így tesznek. Ahelyett, hogy hangosan dicsekednének az elért eredményeikkel, inkább csendesebbek, és megfigyelik a többieket. Képesek szinte minden információt magukba szívni, és olyan apróságokat is észrevesznek, ami senki másnak nem tűnik fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő hozzátette, emellett a jól működő memória is szoros összefüggésben van az intelligenciával. Hozzá tartozik az összpontosítás és a rugalmasság képessége is: az emberek gyakran olyan dolgokra emlékeznek, amire csak kevesen, és könnyen váltanak egyik feladatról a másikra.

Flexibilitás és konfliktuskezelés

Cathrine Jackson szerint jellemző még rájuk, hogy nem ragaszkodnak a terveikhez, elképzeléseikhez, hanem bátran sodródnak az árral, alkalmazkodnak az új helyzetekhez, feladatokhoz, és akármi is történjék, megtalálják saját útjukat. Gyorsan megoldást találnak a felmerülő problémákra, és nem esnek kétségbe, ha az élet váratlan akadályokat gördít eléjük.

A kutatások arra is rámutattak, hogy hamar felismerik a feszült helyzeteket, a kialakulóban lévő konfliktust akár a testbeszéd alapján is, majd empátiakészségüket felhasználva könnyedén elsimítják a nézeteltéréseket. Bátorítják a vitázó feleket arra, hogy megismerjék egymás perspektíváit, és segítenek megtalálni azt a kompromisszumot, ami mindkettőjük számára a legmegfelelőbb.

Milyen magas az érzelmi intelligenciád?

A követező kérdések segítenek eldönteni, hogy mekkora az EQ-d: ha mindegyikre igennel válaszolsz, valószínűleg az átlagnál magasabb érzelmi intelligenciával rendelkezel. Ha nem, akkor se aggódj, hiszen ez a képesség tudatos munkával hatékonyan fejleszthető!

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük