Vannak olyan alapvető illemszabályok, amiket fontos lenne betartani, mégis sokan helytelenül ismerik őket. Abban az esetben azonban, ha rosszul tudod, akár negatív első benyomást is kelthetsz, de nemcsak az állásinterjún, hanem még egy randin is.
Rengeteg olyan apró szabály van ugyanis az élet különböző területein, amit ha te nem jól ismersz, mások viszont igen, rögtön kiszúrják, és furcsa szemmel néznek majd rád. Egy étteremben pedig különösen fontos, hogy figyelj ezekre, legyen szó üzleti ebédről, családi vacsoráról vagy egy romantikus randevúról a kiszemelteddel, hiszen itt még kellemetlenebb tud lenni, ha nem tudod, mikor, mit és hogyan csinálj.
A legalapvetőbb illemszabályok az étteremben
Már rögtön az ajtón belépéskor sem mindegy például, hogy ki megy előre, aztán persze az sem, hogy ki ül le először, másodszor vagy harmadszor. A többi, evést és eszközhasználatot érintő apróságról már nem is beszélve. Pedig ha betartod őket, tudat alatt is bizalmat, jó benyomást keltesz az emberekben, bizalmat gerjesztesz, és könnyen elnyerheted a szimpátiájukat. Képeken mutatjuk azokat a nélkülözhetetlen szabályokat, amikre mindenképpen oda kell figyelned.

Az étterembe először mindig a férfi lép be. Felgyorsít, előremegy, belép az ajtón, és az ajtót tartva áll, arccal a nő felé, követi a tekintetével, hogy épségben beért-e.

Ha többen vannak egy társaságban, akkor egy férfi megy elöl, utána a nők, majd szintén férfi zárja a sort. Férfi szól az asztalfoglalásért is.

Ezután viszont a kísérő személy után a nő, vagy nők indulnak el, aztán a férfi. Ha van rá lehetőség, a nő választ asztalt, és azt is ő dönti el először, hová szeretne ülni.

A szokás ellenére a nőknek nem illik keresztbe tenni a lábaikat. Párhuzamosan egymás mellett tartva, jobbra vagy balra húzva, esetleg a lábfejnél kicsit nyitva illik ülni úgy, hogy a térdek mindig zárva legyenek.

A férfinak egyenes háttal, laza kis terpeszben illik ülni.

A mellékhelyiséget csak az aperitif elfogyasztása után illik meglátogatni, de csak akkor, ha nagyon muszáj. Optimális esetben az étkezés végén illik felállni az asztaltól.

A fogások kikérése a férfi dolga, a nő az étlap összecsukásával jelzi, hogy eldöntötte, mit kér. Ha a férfi is, akkor megkérdezi a nőt, majd odahívja a pincért, és elmondja a rendelést.

A damasztszalvétát az ölbe kell tenni, a papírszalvétát pedig a bal oldalon elfektetni. Minden italfogyasztás előtt meg kell törölni a szádat: a damasztot ne félj összepiszkolni sem étellel, sem rúzzsal.

Az evőeszközöket kintről befelé kell használni, a leveshez a kanál általában a jobb oldalon helyezkedik el.

Ha nem ízlene az étel, tilos grimaszolni, ilyenkor is bele kell tenni az evőeszközt, aztán letenni a villát és a kést párhuzamosan, jelezve, hogy végeztél.

Ha bármit kiborítasz, morzsázol, akkor sem szabad elkezdeni takarítgatni az asztalt, különben még az étterem dolgozói is megmosolyognak. Szólni kell a felszolgálónak, majd illedelmesen megköszönni.

Az étkezés végén a damasztot összegyűrve kell a tányér bal oldalára tenni, az evőeszközöket pedig párhuzamosan a tányéron, és addig tilos kérni a számlát, amíg mindenki be nem fejezte az evést.

Távozásnál a férfi felsegíti a nőre a kabátot, és itt is ő megy ki először, tartva a hölgynek az ajtót.
Cikkünkhöz forrásként
Görög Ibolya: Protokoll az életem című könyvét használtuk fel az Athenaeum Kiadótól. A könyv szerzője - aki 12 évig dolgozott a Miniszterelnöki Hivatal Protokoll Főosztályán - hasznos információkkal lát el mindenkit a
legfontosabb illemszabályokról a
magánéletre és a hivatalos eseményekre vonatkozóan is. A szabályok leírását pedig történetekkel és humoros megjegyzésekkel teszi még érdekesebbé.
Ide kattintva te is megrendelheted.