4 illemszabály, melyet biztosan nem ismersz!

Illemről kevés szó esik manapság, pedig igen lényeges lenne ismerni a szabályokat. Te tudod például, hogy hogyan illik a metrón utazni?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek
Laza világot élünk. Mindenki nagyon trendi, jófej és laza, már-már olyannyira, hogy mindez az illem, és ezzel együtt az udvariasság rovására megy. Úgy tűnik, ma már kevésbé fontos ismerni, legfőképpen pedig betartani az illemszabályokat. Hol vannak már azok az urak, akik átadják a helyüket a metrón, és akik figyelmesen előreengedik a hölgyeket az ajtóban? Alig találkozni velük. Azokkal pedig szinte egyáltalán nem találkozni, akik az alapvető formulák mellett az "ínyencebb" szabályokkal is tisztában vannak!

Nők egymás közt

A köszönés, köszöntés alapszabályait bizonyára már ismered: az etikett szerint a férfi köszön előre a nőnek, fiatalabb az idősebbnek, beosztott a főnökének. Vannak azonban egészen speciális helyzetek, mint többek között az, amikor nők köszöntik egymást. Tudtad például, hogy ha hajadon vagy, akkor neked kell előre kell köszönnöd a férjezett nőtársadnak? És azt, hogy a gyermektelen nőnek illik köszönnie a gyermekes anyának? Pedig jó, ha tisztában vagy vele, sőt a kivételekkel is, többek között azzal, hogy ha például belépsz valahová, akkor is neked illik köszönnöd elsőként, ha a bent lévőnek egyéb helyzetben sosem köszönnél előre!

Ön? Maga? Vagy mindkettő?!

Gyakran okoz problémát az "ön" és a "maga" megszólítások használata is. Mivel szinte ez az egyetlen módja az idegenek udvarias megszólításának, érdemes tisztában lenned azzal, hogy melyik is helyes.  És hogy melyik is? Eláruljuk: mindkettő, a lényeg ugyanis a hangsúlyban keresendő. Nyilvánvaló, hogy az "ön" kifejezés jóval udvariasabban hat, és több tiszteletet sugároz, ám tévedés, hogy a "maga" megszólítás kerülendő. Ez ugyanis hasonlóan udvarias lehet, ha a megfelelő hangsúllyal használhatod, ám lehetőleg hozzád közelebb álló személy esetén - és természetesen csak akkor, ha nem veszi sértésnek vagy illetlenségnek az illető.

Fontos tudnod!
Soha ne használd a "maga" megszólítást feletteseddel, tanároddal vagy más, rangban feletted álló személlyel szemben, ha társaságban vagytok, mert könnyen neveletlennek tűnhetsz mások szemében!

Tessék, csak tessék!

Remélhetőleg azt a legtöbb férfi és nő tudja, hogy nyilvános helyre először a férfi lép be, majd őt követi a nő. De mi a helyzet akkor, ha több férfi társaságában vagy? Nos, ebben az esetben is a férfi megy előre, pontosabban egy közülük, a többi a nő után lép már csak be az ajtón. Sőt, az asztalkeresés is a férfiak feladata, még akkor is, ha a nő nevére foglaltak asztalt! Hölgyeim! Ne felejtsük el, a nőknek a legjobb hely jár, ráadásul a férfiaknak mindig a nő bal oldalán kell helyet foglalniuk, kivéve akkor, ha megkérték ennek ellenkezőjére.

Közlekedni is udvariasan illik!

Azzal bizonyára mindenki tisztában van, hogy illik átadni az ülőhelyet az idősebbeknek, a terheseknek, a betegeknek; illetve a férfiaknak, ha nővel "ülnek" szemben. És azt tudtad, hogy a vonaton a férfiaknak illik elsőként felszállniuk, majd felsegíteniük a társaságukban lévő hölgy csomagjait?
Sőt a buszokon és villamosokon a táskák hordására is vonatkoznak szabályok: a táskákat illik a kijeölt helyen elhelyezni, ám ha erre nincs lehetőség, akkor a kisebbeket illik magadnál tartani, ha pedig nagyobb táskával vagy, akkor azzal félreállni, hogy ne akadályozz másokat.
És az öltözék? Természetesen illik rendezett külsővel az utcára lépni, így a tömegközlekedési eszközökön is hasonlóan közlekedni.

Ez alól egyetlen kivétel a repülővel történő utazás: egy hat óránál hosszabb repülőút ugyanis igen megterheli a vérereket és a lábakat, és akár a trombózis veszélye is fennállhat a megfelelő óvintézkedések hiányában! Ezért ilyen esetben például egyáltalán nem számít illetlenségnek, ha leveszed a cipőd, és csupán vastag zokniban vagy papucsban utazol, sőt még az orvosok is ezt javasolják!

Kapcsolódó cikkek :
Egy kis szerelmi etikett »
Dohányozz illedelmesen! »
4 illemszabály, amit kötelező ismerned »
5 illemszabály, amit mindig is ismerni akartál »
Te hogy köszönsz? Mindent elárul rólad... »

Ezt is szeretjük