5 illemszabály, amit mindig is ismerni akartál

Ki lép be elsőként az étterembe? Hogyan mutatkozz be úgy, hogy emlékezzenek a nevedre? Ismerd meg az illemszabályokat!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hogy rohanó világban élünk, és ma már az illedelmes viselkedés jóval kevesebb hangsúlyt kap, mint évekkel ezelőtt? Lehet, hogy sokan így gondolják, és nem törődnek azzal, hogy az etikettnek megfelelően viselkedjenek, ám a mai napig összesúgnak azoknak a férfiaknak a háta mögött, akik nem törődnek azzal, hogy előreengedjék a társaságukban lévő hölgyet.

De hasonlóan feltűnést keltenek azok a nők is, akik nem tudják, hogy nem illik vacsora közben sminket igazítani az asztalnál.

Most akkor fontos az illem vagy sem? Talán a kérdésre válaszolni nem is annyira lényeges, mint ismerni és betartani az etikett előírásait.

Mit is mondtál, hogy hívnak?

Nemi hovatartozás, életkor és rang ide vagy oda, az egyik legnagyobb illetlenség a bemutatkozást követően rövid időn belül visszakérdezni a másik fél nevére vonatkozóan, bár el kell ismernünk, a legtöbbször lehetetlen megjegyezni a bemutatkozó nevét - ennek oka egyébként az udvariassági formulák hiányos ismeretében keresendő. Na de hogyan is illik? Először is: bemutatkozáskor a férfinek, a fiatalabbnak és az alacsonyabb rangúnak illik megvárnia, amíg a másik fél - a nő, az idősebb és a magasabb rangú - kezet nyújt, és bemutatkozik.

Sőt, azt is fontos megemlíteni, hogy nem elég csupán a vezetéknéven vagy a keresztnéven bemutatkozni. Az egész neved mondd, az pedig még udvariasabb, ha hozzáteszed, ki is vagy - a házigazda rokona, esetleg ismerőse.

Jó, ha tudod!
Bemutatásnál segítség lehet, ha a bemutató ismétli el a felek nevét a következőképpen: "Hadd mutassam be a kolléganőmet, Kiss Évát. Évával már évek óta együtt dolgozunk."

A nagy kabát-kérdés

Azt remélhetően te is tudod, hogy a férfinek illik lesegíteni a nőről a kabátját, majd felakasztania azt vagy elhelyezni a ruhatárban. Na de milyen sorrendben? Ki veszi le először a kabátját és miért?

Jó, ha tudod, hogy érkezéskor nem a férfi veszi le először a kabátját, hanem a nőről kell lesegítenie azt azért, hogy amíg a férfi levetkőzik, a hölgyre ne melegedjen rá a kabát. Majd csak ezután veheti le az övét, ráadásul minderre távozásnál is ügyelnie kell: ruhatárban

például az ő dolga kiváltani a kabátokat, és csak azután segíthet feladni a nőre, miután már felvette a sajátját. Nem illik azonban a férfinek egy másik férfi kabátját felsegítenie, kivéve ha a másik fél idős, esetleg beteg ember.

Randi-illem: késs vagy ne?

A köztudatban a mai napig tartja magát az a felfogás, miszerint egy nő akkor a legizgalmasabb egy férfi számára, ha elérhetetlennek tűnik, ezért a randira se érkezzen pontosan, hanem várassa meg egy kicsit a partnerét. A felfogás azonban sántít, késni ugyanis minden esetben illetlenség. Az etikett ezen szabálya eredetileg úgy szól, hogy a randevúra a férfinek 5-10 perccel a megbeszélt időpont előtt(!) kell érkeznie, a nőnek pedig percre pontosan. A férfit megváratni tiszteletlenségnek tűnhet, az pedig a legnagyobb udvariatlanság, ha egy férfi hagyja, hogy a nő rá várjon.

Nem mindegy a borravaló sem!

A borravaló intézménye korántsem újkeletű, ám a mai napig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mikor illik adni és mennyit. Bár elvileg az adott szolgáltatással való elégedettség kifejezésének eszköze, és az egyes országokban eltérőek az ezzel kapcsolatos szokások, Magyarországon igenis illik borravalót adni, ráadásul az összege sem mindegy!

Ha taxival utazol, akkor a borravaló mértéke a végösszeg 10%-ával kell, hogy megegyezzen, ha azonban a sofőr előzékenyen segít a csomagok ki- és bepakolásában, akkor azt is illendő honorálni. Az éttermekben szintén a végösszeg 10%-a az elfogadott akkor, ha a szolgáltatás kielégítő volt, az étel elfogadható, vagy ha borsos a számla. Előkelő helyen vagy alacsony számla esetén, továbbá olyan esetekben, ha a vacsora közben külön kérésed volt, például egy olyan fogás elkészítése, mely eredetileg nem szerepelt az étlapon, akkor a borravaló mértékének illik a végösszeg 15%-ával megegyező összegűnek lennie.

Borra sört vagy sörre bort?

Jó, ha tudod, hogy sokat elárul rólad, hogy hogyan fogyasztod a különböző italokat, sőt, arra vonatkozóan is léteznek szabályok, hogy mivel, hogyan és kivel illik koccintani. De ne szaladjunk előre! Kezdjük ott, hogy az ital töltéséhez nem illik például felemelni az asztalról a poharat, és azt is jó tudni, hogy a sörre nem illik rátölteni még, a borra azonban lehet - sőt, egy keveset mindig hagyni kell a pohár alján -, ám illetlenség teletölteni a borospoharat.

Ennek gyakorlati oka a koccintás, amit borral meg lehet tenni, ám sörrel, gyümölcslével és vízzel nagyon nem kívánatos. És ha már a koccintás került szóba: mindig nézz a partnered szemébe, ha koccintasz, és tedd meg ezt a távolabb ülőkkel is - ilyenkor csak emeld meg a poharad.

Az asztal végén ülőkhöz azonban nem szükséges odamenni, kifejezetten kerülendő pedig az asztal fölött nyújtózkodni emiatt!

Ezt is szeretjük