Így győzd le a munkahelyi pletykát

Ha rólad terjed

Ne hagyd, hogy téves, rosszindulatú információkat híreszteljenek rólad a munkatársaid, lépj fel ellene bátran és határozottan!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hirtelen abbamarad a kollégáid beszélgetése, ha felbukkansz a folyosón vagy benyitsz az egyik irodába? Néhányan aztán furcsa mosollyal, elgondolkodva néznek rád a büfében? Lehet, hogy főszereplő lettél egy történetben. A kérdés már csak az, ki kezdte el mesélni, és miről szól? Deríts ki, mit beszélnek rólad a többiek.

Különös körülmények összjátéka

Kati például máig nem tudta 100%-osan kimagyarázni magát a főnökénél. Történt, hogy a munkahelyének legnagyobb konkurense piacra dobott egy olyan új terméket, amelynek kifejlesztése náluk is épp napirenden volt. Beindultak persze a találgatások, hogyan juthatott épp ugyanaz az ötlet a másik cég munkatársainak is eszébe? Vajon nem kiszivárogtatásról van-e szó? Kati maga is döbbenten állt az eset előtt, három hónapos komoly munkáját fenyegette veszély.

Néhány nappal később aztán a kolléganői egyike, akivel addig semleges, amolyan kellemesen csevegő viszonyban volt, a következőkkel toldotta meg a köszönését a liftben:
- Jé, Kati, te még mindig itt dolgozol? Azt hittem már rég átigazoltál.
- Tessék? - Mindössze ezt felelte rá értetlenül a 31 éves lány, bővebben tisztázni az elhangzottakat azonban amúgy sem volt lehetősége, mivel a kolléganő megérkezett, és kiszállt a liftből.

Hol lehet a kutyát elásni?

Nincs olyan munkahely, ahol a dolgozók ne osztanák meg egymással, ha valami izgalmas, érdekes, szokatlan dolgot tapasztalnak. A pletykák döntő többségét az értetlenség indítja el, például azért, mert hirtelen megváltozik valakinek a viselkedése. A közösség addig találgat, amíg elfogadható és hihető magyarázatot nem lel az addigi gyakorlatba nehezen illeszthető jelenségekre.

Így terjed el a minden szabad percében szótárt és nyelvkönyvet bújóról, hogy külföldi pasija van, az édesanyja betegsége miatt sírdogálóról, hogy válik, a titokban fogyókúrázóról pedig, hogy nagyon beteg. A pletykák áldozatai inkább a zárkózottabb típusú emberek közé tartoznak, akik nem szívesen teregetik ki a magánéletük részleteit a többiek előtt. Épp ezért érdekesek, és egyben gyanúsak is, ki tudja, mi mindent rejtegetnek. Pedig a legtöbbször nincs takargatnivalójuk, csak épp kerülik a reflektorfényt.

Léteznek félreértésből adódó, vicces pletykák, hűtlen vagy meggondolatlan elszólások, ártatlan tévedések, ám akadnak olyanok is, amelyek ártanak, a legtöbbször irigység húzódik meg mögöttük.

Könnyebb belekeveredni, mint kimászni

Utóbbiakhoz lehet besorolni a Katival történteket is. Még a liftes inzultus napján hívatta őt a főnöke, aki nyíltan rákérdezett, vajon ő mesélt-e a munkájáról a konkurens cégnek. Kati őszintén mondott erre nemet, és azonnal visszakérdezett: miért gondolja ezt éppen róla? Akinek olyan kapcsolatai vannak, mint magának, könnyen csinálhat karriert némi ellenszolgáltatásért cserébe, hangzott a válasz, majd az osztályvezető határozottan jelezte, bár nem jutottak előrébb az ügyben, egyelőre lezárta a témát.

Így segíthet a családállítás

Nem éppen úgy alakul a karriered, ahogyan tervezted? A családállítás segíthet, hogy megtaláld a sikertelenség okát.

Amikor a lány kijött a szobájából, úgy döntött, hogy utánajár, miről van valójában szó. Felhívta telefonon azt a kolléganőjét, aki a legközelebb állt hozzá. Kati ráadásul többször kisegítette őt munkaügyben, így számíthatott a lojalitására. A dohányzónál találkoztak. Szerencséjük volt, mert rajtuk kívül senki nem járt arra. Kati nem kertelt, azonnal faggatni kezdte, hogy mit tud.

- Ildi látott meg - kezdte mesélni a kolléganő, akiből Kati nagy nehezen csak kiszedte, hogy az említett munkatársuknak nemrég eszébe jutott, és ezt persze megosztotta a kollektívával is, hogy néhány hónappal korábban látta Katit a konkurens cég egyik vezető munkatársával kávézni a belvárosban. Kati hosszasan töprengett, míg rájött, hogy a volt egyetemista társai egyikéről lehet szó, akivel az őszre tervezett évfolyam-találkozó miatt futott össze. Mondta tényleg, hogy hasonló területen dolgozik ő is, jutott eszébe a lánynak, ám a vállalat neve nem került szóba.

Ki, mit, miért kotyog ki?

Ha rájössz, hogy valaki téves dolgokat terjeszt rólad, legjobb mielőbb tiszta vizet önteni a pohárba. Ehhez szükséged van egy beépített emberre, azaz valakire, aki téged is kedvel, ám a többiek is megbíznak benne, így beveszik a beszélgetésbe. A pletyka indíttatásától, súlyától és veszélyességétől függően több választásod is lehet aztán. Rálegyinthetsz nevetve: majd abbamarad a szóbeszéd, vagy más témát találnak a kollégáid.

Elkezdheted az ellenkezőjét terjeszteni, a fantáziádtól függően netán egymástól teljesen eltérő magyarázatokkal. Így a részletek különböznek, viszont minden pletykaszállító téged jelölhet meg forrásnak, ezzel aztán olyan kuszaság alakul ki, amibe mindenki belekavarodik.

Megkeresheted közvetlenül a pletyka forrását is. Dönts előtte taktikusan: négyszemközti vagy nyilvános cáfolat szolgálja jobban az érdekeidet. Előbbi esetben - elmesélve például neki, hogy te is beszerezhetsz netán olyan információkat róla, amelyek biztosan érdekelnék a többieket - a pletykafészket kell érdekeltté tenned, hogy maga kezdjen el visszakozni. Utóbbiban a kard ki kard elv érvényesül, mert ha lejáratod nagy plénum előtt, biztosan szerzel magadnak egy ellenséget.

A leghatásosabb fegyver az őszinteség

Kati még ezt a veszélyt is bevállalta, amikor megállt a helyére és beosztásra régóta pályázó Ildikó mellett az üzemi étkezdében. Hallom, hogy láttál tárgyalni a konkurenciával, mondta jó hangosan, mire a körülöttük ebédelők felkapták a fejüket. Egyedül Ildikó nem emelte fel a tekintetét a levesestányérjából. Lángvörös arca azonban jelezte, csapdába szorult.

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kati eközben megismételte személyesen neki is, ami a félreértett találkozó valódi témája volt, és amit már délelőtt részletesen elmondott a többieknek, beleértve az osztályvezetőjét is. - Legközelebb előbb engem kérdezz meg, hogy ne téves híreket terjessz rólam - ezzel a mondattal hagyta ott aztán Ildikót. Az erkölcsi győzelem mindenképp neki jutott. Ám innentől kezdve folyamatosan meg kellett dolgoznia azért, hogy megbízzanak benne a kollégái. Ez a pletyka legnagyobb veszélye ugyanis: a tartalma hamar feledésbe merül, ám az árnyékától nagyon nehezen szabadul meg, akire rávetül.

Ezt is szeretjük