Miért elégedettebbek azok a nők, akik fiatalabb férfival élnek? Más a kapcsolat dinamikája

Gyakran még ma is tabuként kezelik, ha a nő idősebb egy párkapcsolatban.

Idősebb nő, fiatalabb férfi kapcsolata
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mai társadalmi normák szerint az az ideális, ha csak néhány év korkülönbség van a párkapcsolatokban, természetesen a férfi javára. Ám ha ez más irányt vesz, az emberek gyakran ítélkezni kezdenek, és úgy hiszik, nincs sok jövője egy ilyen szerelemnek.

Vannak viszont olyanok, akik szembemennek az elvárásokkal az igaz szerelem érdekében, és bebizonyítják, hogy úgy is lehet tökéletes a kapcsolat, ha egészen más életszakaszban vannak. Bár sokan arra is felhúzzák a szemöldöküket, ha egy férfi jóval idősebb párjánál, de  a legtöbben mégis az olyan nőkkel szemben előítéletesek, akik fiatalabb partnert választanak.

Kevesen merik felvállalni

Egy amerikai kutatás szerint a lakosság 1,3%-ánál volt megfigyelhető, hogy a házastársak között legalább tíz év korkülönbség van a nők javára. A szakemberek szerint ez egy igen sértő megnevezésből is adódhat. A fiatalabb férfiakkal élő nőket ugyanis gyakran nevezik pumának, ami erősen negatív jelző, ha arra gondolunk, hogy ez egy ragadozó állat, ami levadássza az áldozatait.

idősebb-nő-fiatalabb-férfi2
Fotó: Marcus Clackson / Getty Images Hungary

Ez sok nő számára megalázó, hiszen őket nem trófeaszerzés, hanem valódi érzelmek vezetik. Emellett az is előfordul, hogy egyszerűen nem találják meg a közös hangot saját kortársaikkal, ezért keresik a szerelmet fiatalabb körökben. Ezzel szemben egy idősebb nővel randizó férfira semmilyen negatív jelzőt nem aggatnak, sőt, egymás között még tisztelik is azt, aki képes volt elcsavarni egy tapasztaltabb hölgy fejét.

Elégedettebbek azok, akik fiatalabb férfiakkal élnek

Dr. Justin Lehmiller szexuálpszichológus viszont arra is kíváncsi volt, hogy akik ilyen jellegű kapcsolatban élnek, azok milyennek érzik a kötelék minőségét.

idősebb-nő-fiatalabb-férfi4
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

Kutatásába kétszáz nőt vont be, egyenlő arányban elosztva őket a párkapcsolatok jellegétől függően. Voltak, akik szignifikánsan idősebbek voltak a férfiaknál, vagyis átlagosan 22 év volt a korkülönbség, és olyanokat is vizsgált, akik szignifikánsan, átlagosan 17 évvel fiatalabbak kedvesüknél. A kutatásba természetesen azokat is bevonta, akik életkorukban nagyon közel álltak partnerükhöz, átlagban három év volt köztük az eltérés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A felmérés kimutatta, hogy az olyan kapcsolatokban, ahol a nők akár tíz évnél is idősebbek párjuknál, sokkal elégedettebbek és elkötelezettebbek voltak, mint akiknél máshogy alakulnak a korkülönbségek. Ezt főleg pszichológiai, de akár biológiai okokkal is lehet magyarázni, összegzésben pedig az jellemző, hogy teljesen más egy ilyen jellegű kapcsolat dinamikája.

Ezért boldogabbak az idősebb nők fiatalabb férfiak mellett

A Psichology Today nevű szaklapban közölt összegzés szerint több oka is lehet annak, hogy az ilyen jellegű kapcsolatok jobban működnek. Alfred Kinsey szexszel kapcsolatos könyvében arra a következtetésre jutott, hogy a férfi szexuális hormonok 18 éves korra érik el a csúcspontjukat, míg a nők esetében ez akár a harmincas éveik elejére is kitolódhat. Ebből azt lehet megállapítani, hogy a férfiak egy idősebb nővel sokkal jobban összeillenek szexuálisan.

idősebb-nő-fiatalabb-férfi3
Fotó: Yellow Dog Productions / Getty Images Hungary

A nők esetében az is gyakran elmondható, hogy fiatalabbnak érzik magukat annál a kornál, amit a születési dátumuk mutat, és úgy érzik, egészen máshogy tudnak kibontakozni egy ifjabb partner oldalán, mint egy idősebb férfi mellett. Ez megjelenhet a gondoskodás és a változatosabb kalandok vágyában is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy anyapótlékként élik az életüket, inkább arról van szó, hogy ezek a nők más preferenciákat helyeznek előtérbe, mint azok, akik egykorú vagy idősebb partnert választanak.

Sztárok kapcsolatai, ahol nem számít a korkülönbség

Olyan női sztárokat mutatunk, akik egy fiatalabb férfi mellett találták meg a boldogságot.

Shakira és a nála 10 évvel fiatalabb Piqué imádják egymást - Nem számít a korkülönbség

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük