Miért lép félre a pasi?
Ismerd meg a rejtett okokat!
A hűtlen férfit lehet elítélni, elhagyni és kidobni. Azonban nem biztos, hogy egyedül ő a hibás. Tudd meg, valójában miért csal meg a párod!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden férfi hűtlen? A válasz természetesen nem! Ahogy azt sem lehet kijelenteni, hogy a nők hűségesek. A csalásnak ezerféle neve lehet, de oka csak egy van: a bizonytalanság. Ezt az érzést csomagolhatod aztán félelembe, hiúságba, elégedetlenségbe, bosszúvágyba – de a vége az lesz, hogy valamelyikőtök idegen ágyban köt ki.

Nagyjából 20. századi találmány, hogy a férfi hűtlensége akár szakítóok is lehet. Korábban a házasság előtti kapcsolat tabutéma volt, a válás nemkülönben. Így a férfiúi hűtlenséget legfeljebb zárt ajtók mögött rendezhette le egy nő, a külvilág felé továbbra is azt kellett mutatnia, hogy minden rendben van.

A társadalom sem bélyegezte meg azt a férfit, aki szeretőt tartott. Így – bár az idők változtak – napjainkban is elfogadottabb, ha a pasi téved titkos utakra. Ezt az elbírálást erősíti még az a nézet is, hogy a férfiak hormontermelése ellen nincs apelláta, nekik átlag három percenként a szexen jár az agyuk, tehát genetikailag is a magszórásra lettek programozva.

Bebeszélt csapodárság

Társadalomkutatók szerint azonban ezen a téren inkább a sztereotípiák végzik el az aknamunkát. Ha valakinek kisfiú korától azt adagolják, hogy az a jó, ha minél több hódítást tudhat maga mögött, hogy igyekezzen kiélni magát, nehogy idő előtt tönkretegye az életét, és különben sem tehet róla, hogy csapodár, mert ezt a természet így rendezte, az nem csoda, ha felnőttként is ezzel a hozzáállással közelít a nőkhöz. Valóban erősebb a férfiakban a hajtóerő a szexualitásra, de semmilyen program sincs bennük, ami megnehezítené, hogy felfokozott szexuális vágyukat egyetlen nővel elégítsék ki. És itt lép be a bizonytalansági tényező. Mert lehet, hogy az az egy nő mindehhez nem partner.

Szexbe csomagolt félelmek

A bizonytalanság mellett azonban számos, múltbéli oka is lehet, ha párod más nők ölén keresi a boldogságot. Soha nem számolhatsz előre azokkal a tényezőkkel, melyeket partnered a gyermekkorából, a múltjából hoz magával a kapcsolatba.

Ha otthon versengésre nevelték, ez később átcsaphat hódítási vágyba. Ha nem kapott elég szeretetet, lehet, hogy sosem lesz elég számára egyetlen szempár csillogása, saját önbizalomhiányát újabb és újabb hódításokkal szeretné ellensúlyozni. Ha épp ellenkezőleg, túlszerették, akkor valószínűleg soha, semmit sem kellett teljesíteni azért, hogy kapjon. Az ilyen típusú gyermek állandóan a határokat feszegeti, hátha valaki megálljt parancsol neki. Nem nehéz megtalálni a párhuzamot az említett attitűd és a csapodárság, a társ elárulása között. A gyermek, aki otthon tanúja volt a saját szülője hűtlenségének, tudatalatt másolhatja őt később, még akkor is, ha valószínűleg elutasítja a szülő tettét. Ha valakit csúnyán megsebeztek egy vagy több korábbi kapcsolata során, lehet, hogy megelőzésként maga is félrelépésekbe menekül majd újabb szerelmi viszonyaiban. És ezek még csak a múltból hozott viselkedési minták.

Hisz ott vannak még az adott kapcsolaton belüli elbizonytalanodások. A férfi számára különösen fontosak az egyértelmű jelzések, ha tehát nem mondod ki egyértelműen, nem biztos, hogy tudja, mennyire szereted. Hogy kívánod. Hogy ő a legjobb. Hogy nagy és erős férfi lehet melletted.

Fájdalmas őszinteség

Akkor hát mi a megoldás, ha szeretnél hű társat tudni magad mellett? Nincs recept, de akadnak áthidaló megoldások. Igaz a megállapítás, hogy egy kapcsolat problémáiért mindkét fél felelős. A nők hajlamosak azt állítani, semmiféle jele nem volt annak, hogy a férfi elégedetlen vagy bizonytalan. Ez azonban ritkán igaz, ha igazán őszinte vagy magadhoz, be kell, hogy lásd, a jelek ott voltak, legfeljebb te nem akartál velük foglalkozni.

Ha egy férfi a látszólagos idillt töri darabokra, akkor sem egyedül ő a felelős. Szabadon dönthetsz úgy, hogy azonnal kiadod az útját, vagy vállalhatod a nehezebb utat is, a fájdalmas, totális őszinteséget, és azokat a beszélgetéseket, amelyekben nincsenek tabuk, és elhangozhatnak őszinte, de bántó mondatok is. Ha mindezt indulatok nélkül kezelitek, és hálásak vagytok egymásnak a kitárulkozásért, lehetőséget adtok a fejlődésre, és esélyt kaptok a sérelmek nélküli újrakezdésre is. Jól működő kapcsolatban úgy kell egymásra tekintenetek, mint teljes értékű emberekre, akik hibázhatnak. Fontos, hogy annak a mulasztását is feltárjátok, akit megcsaltak, ne csak a hűtlen félét, mert a bűntudat újra menekülésvágyat szül majd. Ha az őszinteség nem teljes, akkor a hozott döntés jövője is kétséges. Arra azonban mindig vigyázzatok, hogy a ló másik oldalára átesni is igen veszélyes! Helytelen hozzáállás az is, ha mártírként magadra veszed a bűnbak szerepét.

Persze mindez csak úgy lehetséges, ha párod valóban szeretne hű maradni, ha igazán szeretne változtatni, és ha benned valóban ott a szándék, hogy megismerd és elfogadd párod valódi természetét. Az eredmény azonban megéri a fáradságot, mert egy ilyen őszinte kapcsolat bombabiztos alapokon nyugszik.

Ezt is szeretjük