Hihetetlen, de igaz! A boldog házasság titka a házimunka megosztásán múlik
A házimunka megosztása boldogabbá teszi a házasságot.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha a hosszú és boldog párkapcsolat titkáról kérdezik az embereket, a lehető legkülönbözőbb válaszok szoktak érkezni.

Egyesek a szeretet erejében, mások a jó szexben, megint mások a kommunikáció fontosságában látják a jó házasság titkát, ám egy új kutatás szerint nem csupán ezek befolyásolják a kapcsolatok alakulását.

Az Illinois-i Egyetem munkatársai kimutatták, hogy azok a házaspárok, akik hisznek a házimunka megosztásában, sokkal boldogabbak, mint azok, akiknél valamelyik félre hárul a lakás rendben tartása.

Házimunka a boldogság titka

Korábbi kutatások már felhívták arra a figyelmet, hogy a kapcsolatok boldogsága a házimunka megosztásától függ.

Egy 2012-es svéd tanulmány kifejezetten javasolta, a házaspárok osszák kétfelé a házimunkát, hogy a hölgyek ne érezzék azt, rájuk hárul az egész háztartás vezetése.

Az elképzeléssel a Facebook női vezetője, Sheryl Sandberg is egyetértett, mert mint mondta, hisz a fifti-fifti elosztás elvében, ami a gyerekek gondozását és a háztartási feladatokat illeti. Szerinte nem szabad, hogy csak a nőkre háruljanak ezek a feladatok.

A hosszú kapcsolat nem csupán egy tényezőn múlik. Képgalériánk a legfontosabb részekre tér ki.

A családi boldogság függvénye

Az Illinois-i Egyetemen végzett tanulmány kiemelte, hogy a családi boldogság akkor a legtökéletesebb, ha a férj és a feleség hisz a házimunka elosztásának fontosságában.

A kutatók 220 fiatal, heteroszexuális párt vizsgáltak a hit, a viselkedés és a családi élet minőségének tekintetében, és arra jutottak, hogy a feleségek elégedettsége nagyban függ a férj házimunkához való hozzáállásától. Azok a nők, akik meg tudják osztani férjükkel a takarítást, sokkal boldogabbak, mint azok, akik mindezt egyedül végzik.

Mire vágyik a pasi?

Arra voltunk kíváncsiak, mi a hosszú és boldog kapcsolat titka. Az utca emberét és a szakembert is megkérdeztük. Íme, a válaszok!

Brian G. Ogolsky, a tanulmány egyik társszerzője kiemelte, hogy a házimunka megosztását gondosan ki kell dolgozni, különösen egy friss házasság esetében. Szerinte a frigy első két évében jó, ha a párok hosszú távú mintákat állítanak fel, mert ezzel megkönnyíthetik a mindennapokat, és az elvárásokat is fixálhatják - így mindenki megkapja a maga feladatát, és nem változnak meg az évek során az ilyen jellegű igények.

Ezt is szeretjük