Így tarthatod meg örökre a pasid: egyetlen apróság a titok
Nem is gondolnád, hogy min múlik, mennyire kötődik hozzád a párod érzelmileg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aki volt már szerelmes úgy igazán, az tudja, hogy milyen ragaszkodni, érzelmileg kötődni és testileg vonzódni valakihez, és bizonyára azt is tudja, hogy milyen rossz még belegondolni is, hogy mindez sajnos ahogy jött, úgy el is veszhet.

Éppen ezért foglalkoztat sokakat, beleértve a tudományt is, hogy mi az, ami egy párkapcsolatot akár sírig tartóvá tesz. Ha van párod, és szeretnéd tudni, mi lehet a titok, jó hírünk van, kutatók ugyanis rájöttek, hogy mi az, ami a férfiakat akár egy életre a párjuk mellett tartja.

A kulcs

Abban, hogy egy kapcsolat mennyire lesz hosszú távú, a partner iránti kötődés erőssége a döntő, ami pedig, mint az emberi viselkedést általában véve, hormon által vezérelt dolog.

Német kutatók rámutattak, hogy az oxitocin nevű hormon a felelős azért, hogy egy férfi mennyire kötődik a párjához, hűséges lesz-e hozzá, vagy pedig a monogámia szó hallatán is elborzad.

Az oxitocin ugyanis, amely az agyalapi mirigyben termelődik, a kötődés érzésének kialakulásáért felelős hormon, amely mind a női, mind a férfiszervezetben jelen van. Nőknél a szüléshez és a szoptatáshoz köthető például, de mindkét nemnél megnő a szintje orgazmus közben is. A férfiaknál az ejakulációt idézi elő, a nőknél a méhösszehúzódást.

Különös kutatás

A kutatás, ami alapján a Zürichi Egyetem kutatói rájöttek, hogy mi a párkapcsolati kötődés, illetve a monogám életstílus kialakulásának titka, 57 kapcsolatban élő férfi bevonásával zajlott, akiket két csoportra osztottak. Az egyik csoport oxitocint, a másik placebót kapott orrspray formájában, de senki nem tudta közülük, hogy néhányan nem hormonsprayt kapnak, csupán annak tűnő anyagot.

Ezután azt kérték a résztvevőktől, hogy álljanak egy helyben, és engedjék, hogy egy kifejezetten csinos kutató hölgy közelítsen feléjük. Akkor kellett szólniuk, amikor úgy érezték, a nő már túl közel ment hozzájuk.

Az eredmények

A német kutatók vizsgálata különösen érdekes eredményt hozott. Eszerint azok a férfiak, akik oxitocint kaptak az orrukba, sokkal előbb szóltak a kutató hölgynek, hogy álljon meg, mert túl közel merészkedett. Az oxitocin tehát fokozta bennük a párjuk iránt érzett kötődésüket, hűségüket, ami arra késztette őket, hogy állítsák le a másik nő közeledését.

Mit kell tenned?

A kutatás eredményéből tehát láthatod, hogy az oxitocin a férfiakban felerősíti a párjuk iránti ragaszkodást, ezért, ha szeretnéd, hogy párod akár örökre veled maradjon, érdemes minél gyakrabban olyan dolgokat csinálnotok, amelyek a szervezetében fokozzák az oxitocin termelődést. Ilyen a szex, a simogatás, a kedves, szerető érintések. Talán magad sem hitted, hogy ennyire egyszerű lehet, de mint olvastad is, tudományosan bizonyított, hogy ezen múlhat, örökre együtt maradtok-e.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük