Nem tudod, mit válaszolj az állásinterjún egy kérdésre? A hazugság a legrosszabb megoldás

Akadhatnak olyan helyzetek egy állásinterjún, amikor nem tudod, mit tegyél. Ha ötleted sincs, mi lenne a jó válasz, semmiképp se hazudj: így felelj helyette.

allasinterju cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy állásinterjún mindenki a maximumot akarja nyújtani, azonban még a legalaposabb felkészülés esetén is előfordulhatnak váratlan, kellemetlen szituációk. Megesik, hogy olyan kérdést tesz fel az interjúztató, amire a jelentkező nem tudja a választ, ilyenkor viszont nem szabad, hogy eluralkodjon rajta a pánik.

Készülj fel az ilyen helyzetekre is, és próbáld a legjobban kezelni. Na de mit tegyél, ha fogalmad sincs, mit felelj a HR-esnek vagy a vezetőnek? Egy biztos, soha ne hazudj, mert ezzel csak elrontod az egészet.

Sose hazudj, ha nem tudod a választ

Daniel Space HR-tanácsadó szerint a bizonytalan szituációkban a legrosszabb megoldás a hazugság. Ő azt tanácsolja, hogy ha nem tudsz a személyes tapasztalataidból választ adni egy kérdésre, akkor a legjobb, ha összehasonlítást végzel, vagy azt árulod el, te mit tennél egy adott helyzetben, szerinted mi lenne a legjobb megoldás. Sőt, szerinte az is sokkal szimpatikusabb lesz a meghallgatóknak, ha bevallod, hogy nem tudsz felelni a kérdésre, mintha valótlant állítanál. 

Elárulta, megesett már vele, hogy nem mondott igazat, és minél többet faggatta a témával kapcsolatban, annál jobban szétesett, annál jobban belegabalyodott a hazugságba, így egyértelmű volt a menedzser számára, hogy füllentett. 

- Nem hiszem, hogy foglalkoztam volna még eddig hasonló helyzettel. Mondhatok egy példát olyanra, amivel már volt dolgom? - úgy véli, egy ilyen terelés például jó ötlet lehet.

Ne habozz, inkább kérdezz!

Mary Abbajay cégvezető úgy véli, a habozás is nagy hiba ilyenkor. Ha mellébeszélsz, húzod az időt, vagy teljesen másról kezdesz mesélni, akkor azt szűrik majd le, hogy rosszul kommunikálsz, és csak terelni próbálsz, mert valójában fogalmad sincs, miről beszélsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kiút a gyermekkori traumákból - Hogyan építhetjük újra életünket?

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Lawrese Brown, a C-Track Training munkahelyi oktatással foglalkozó vállalat alapítója pedig azt is kiemelte, hogy ha tényleg nem érted a kérdést, nyugodtan kérdezz vissza, kérd a tisztázását. Magabiztosságot és egyenességet mutatsz ugyanis ezzel, sőt akár időt is nyerhetsz magadnak. De a feszültséget akár azzal is oldhatod, ha beismered, hogy ideges vagy.

Ne mondd, hogy „nem tudom”!

Tévedés, hogy a cégek csakis olyan jelölteket keresnek, akik mindent tudnak. Tisztában vannak vele, hogy senki sem tökéletes, így attól, hogy valamire nem tudsz válaszolni, még egyáltalán nem is biztos, hogy nem vesznek majd fel. Éppen ezért sose add fel, és ne mondd azt, hogy „nem tudom.” Ha azt szeretnéd kommunikálni, hogy eltökélt vagy, és szívesen tanulsz, akkor mondd, hogy „még nem tudom, de nagyon szívesen megtanulnom”, ha egy készségről, feladatról, tevékenységről van szó. Tejal Wagadi, egy toborzóvállalat vezetője szerint ezzel azt érzékelteted, hogy nyitott vagy, és hajlandó is vagy új dolgokat elsajátítani. 

Mindezek mellett pedig azt is figyelembe kell venned, hogy az asztal másik felén ülők is csak emberek. Hozd a legjobb formádat, de kommunikálj velük bátran, és ne félj szólni, ha valamit nem értesz, vagy valamire nem tudod tisztán a megoldást vagy a választ. A lényeg, hogy ne hazudj, és érezzék rajtad a motiváltságot, valamint azt, hogy próbálsz bizonyítani, illetve hajlandó vagy tanulni is.

Elon Musk kérdései az állásinterjún

Az „igazi Vasembernek” is nevezett Elon Musk egyik cége, a SpaceX a világ egyik legsikeresebb vállalkozása, és mivel egy űrprogram lebonyolításáért felel, ezért nyilvánvalóan olyan emberek kerülhetnek a vezérigazgató elé személyes interjúra, akik a legmagasabb intelligenciával rendelkeznek. Ezt Musk egy egyszerűnek tűnő kérdéssel teszteli.

Ezt is szeretjük