5 kérdés az állásinterjún, ami a legfelkészültebb jelentkezőt is összezavarja: jó, ha számítasz rá

Az állásinterjú során trükkös kérdéseket tehetnek fel a felvételiztetők, amikre érdemes már jó előre felkészülni.

GettyImages-1292916201
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan azt hiszik, hogy az állásinterjúkon elhangzott kérdéseket laza ismerkedés gyanánt teszik fel, hiszen valójában a munkáltatóknak csak annyi a fontos, hogy mennyi fizetést szeretne a leendő munkavállaló, és mikor akar kezdeni - minden más ott van az önéletrajzban.

Természetesen ezek a feleslegesnek, néha már zavarba ejtőnek tűnő kérdések mind-mind tesztelések, melyekkel különböző képességeket, tulajdonságokat mérnek fel a potenciális jelöltekben. Akik nem jól válaszolnak, vagy leblokkolnak az alább felsorolt példaszituációknál, bizony könnyen lehet, hogy nem fogják megkapni a munkát.

„Mi az álommunkád?"

Sokszor az emberek gondolkodás nélkül válaszolnak a fentebb olvasható kérdésre, és valamilyen gyerekkortól kezdve dédelgetett álommunkáról kezdenek el beszélni, ám ez erősen ellenjavallatot egy interjún.

GettyImages-539848348

Hogyha az állásinterjú során felteszik ezt a kérdést, csak egy dologra kíváncsiak: mennyire cseng össze az általuk kínált munkalehetőség a leendő dolgozó karriercéljaival? Ha olyan választ hallanak, ami merőben eltér a munkakörtől, akkor hamar rá fognak jönni arra, hogy bizony valójában csak pénzkereseti lehetőséget keres az illető, és egyáltalán nem érdekli a cég jövője.

„Loptál már tollat a munkahelyedről?"

Feltehetően mindenkivel előfordult, még ha nem is szánt szándékkal, hogy tollat vitt el a munkahelyéről. Éppen ezért nagyon furcsán hangzik, hogyha valaki erre a kérdésre azonnal heves tiltakozásba kezd, hiszen akkor úgy tűnhet a felvételiztetőnek, mintha a jelentkező hazudna. 

GettyImages-88748709

Ugyanakkor nem érdemes túlságosan belelovallni magát az embernek a toll ellopásának a történetébe, hiszen még a végén tolvaj szarkának nézik, és amiatt fog elutasító üzenetet kapni. Fontos az őszinteség, de nem túl bizalomgerjesztő hallgatni, ahogy valaki arról áradozik, milyen ügyesen tud lopni.

„Hogyan készültél az interjúra?"

Erre kétfajta választ szoktak adni. „Csak az önbizalomhiányos emberek készülnek interjúra. Én magabiztosan érkeztem." Vagy: „Átnéztem a cég weboldalát. Az új fejlesztéseitek egészen lenyűgöztek."

Vakmerő válasz az első, mégsem javasolt használni, ezzel a kérdéssel ugyanis azt próbálják felmérni, hogy a jelentkező mennyire szeretné megkapni ezt a pozíciót. Aki tényleg lelkes, az bizony otthon utánakutatott a cégnek, időt és energiát fordított az információk feltárására. Ennél a kérdésnél érdemes az így szerzett háttértudást megvillantani, kommentálhatsz valamilyen nemrégiben zajlott céges eseményt, terméket vagy fejlesztést.

„Mit tennél, ha megnyernéd a lottót?"

A felvételiztetőnek a legfontosabb megismerni a jelentkező motivációját. Például hogy attól függetlenül, hogy megnyeri valaki a lottót, hipotetikusan még folytatná-e a munkát is. Ha nem, akkor a munkaadó azonnal átlát a szitán, hogy csak a pénz miatt akar valaki dolgozni, nem az ambíció hajtja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kérdéssel azt is felmérik, mennyire vagy felelősségteljes és érett a költségvetéssel kapcsolatban. Elegendő csak annyit válaszolni, hogy vennél egy házat a családodnak, vagy hogy valamibe befektetnéd az így nyert pénzösszeget.

„Miben különbözik ez a munkahely a többitől, ahová jelentkeztél?"

Ennél a kérdésnél szintén az igazmondásra való hajlandóságot tesztelik, hiszen az álláskeresők csak nagyon ritkán küldik egyetlen helyre az önéletrajzukat. 

Kifizetődőbb helyette őszintének lenni, és tömör leírás kíséretében ismertetni a különböző, általad felkeresett pozíciókat is, miben különböznek, és miben hasonlítanak egymáshoz - mindezt úgy, hogy közben nem illeted negatív jelzőkkel őket. Hogyha kritizálsz, az erősen ront a reputációdon. Fókuszálj arra, miért is akarsz erre az állásra jelentkezni.

Szimpátiakeltés az állásinterjún tudat alatt

A sikeres állásinterjúhoz nagyban hozzájárul az etikett betartása, valamint a testbeszéd is. Néhány trükkös mozdulattal könnyedén elérheted, hogy azonnal szimpatikussá válj a meghallgatók szemében. A következőkkel tudat alatt hathatsz rájuk.

10 mozdulat, amivel tudat alatt mindenkiben szimpátiát keltesz: figyelj rájuk az első percekben

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük