5 rejtett módszer, amivel az állásinterjún tesztelhetnek: a furcsa kérdésektől a kávékínálásig
Jelentéktelen apróságoknak tűnnek, valójában viszont akár teljesen el is ronthatod velük az állásinterjút. Így tesztelnek észrevétlenül a meghallgatásokon.

allasinterju cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjúkon ma már nem csak arra érdemes ügyelni, hogy időben érkezz, megfelelő legyen az öltözködésed, az önéletrajzod, na és persze alaposan felkészülj. Ezeken kívül ugyanis a cég alkalmazottjainak minden gesztusára, mozdulatára és szavára is javasolt odafigyelni.

Mostanában egyre népszerűbb, főleg a nagy, multinacionális vállalatoknál, hogy különböző, rejtett pszichológiai teszteknek vetik alá a jelentkezőt, hogy még többet megtudjanak róla. Ezeket a jelölt gyakran észre sem veszi, ők azonban fontos következtetéseket vonnak le a reakciókból. A következő módszerek számítanak a legnépszerűbbnek, ezért légy résen, ha hasonlót tapasztalsz.

Furcsa kérdések, kritizálás

Ha az interjúztató kellemetlen kérdéseket kezd feltenni például az alany ruháját, frizuráját illetően, esetleg kritizálja a megjelenését, az sokszor nem azért van, mert udvariatlan, kötekedő, vagy valóban kivetnivalót talált benne. Általában ugyanis így tesztelik a jelentkező stressztűrő-képességét, illetve azt, hogy mennyire képes higgadt maradni még a legkellemetlenebb, legfeszültebb szituációkban is.

A cél ilyenkor az, hogy megőrizd a nyugalmadat, és mosolyogva válaszolj a faggatásra, illetve lepattanjanak rólad a megjegyzések. Így azt sugallod, hogy a céges konfliktusokat, nézeteltéréseket és a feszült szituációkat is helyesen fogod majd kezelni.

Hosszú ideig váratnak

Reggel 9-re volt időpontod, de fél 10-kor még mindig a türelmedet kérik? Gyakran ennek is megvan az oka. Előfordul, hogy direkt váratják meg a pályázót, hogy ezzel teszteljék azt, mennyire képes az érzelmi stabilitásra, a higgadtságra akkor, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt tervezte. A stressz persze az idő múlásával fokozódik, de próbáld megőrizni a nyugalmadat, az összeszedettségedet, hiszen így bebizonyíthatod: magas a stressztűrő képességed, és jól tudsz alkalmazkodni. Nyilván egy bizonyos idő után udvariasan kérdezd meg, hogy meddig kell várnod, visszagyere-e egy másik időpontban. Ezzel megmutathatod, hogy értékesnek tartod a saját idődet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Amikor nem figyel az interjúztató

Szintén számos cég által alkalmazott trükk, hogy az interjúztató a meghallgatás közepén egyszer csak elkezd nem figyelni a másikra: olvasgat, nyomkodja a telefonját, a laptopot, és alig, vagy lassan reagál az alany mondataira. Persze, megesik, hogy valóban az illető modorával van gond, de az is benne lehet a pakliban, hogy így teszi próbára a másikat. Ebben az esetben arra kíváncsi, hogyan próbálja meg az alany visszaterelni a figyelmét a beszélgetésre, mennyire lesz ideges a helyzettől, illetve, hogyan reagál az egészre. Először javasolt tovább beszélni, esetleg kérdezni, végső esetben pedig jó módszer lehet felajánlani az interjú másik időpontra ütemezését. A kulcs itt is a nyugodtság kell, hogy legyen.

A leejtett toll jelentősége

A toll sem mindig puszta véletlenségből esik a földre. Természetesen ezzel az udvariasságot és a segítőkészséget mérik, így érdemes rögtön felvenni, és visszaadni azt az interjúztatónak. Ha a jelentkező nem ezt teszi, hanem mozdulatlanul végignézi azt, ahogy a HR-es vagy a vezető felveszi a tárgyat, könnyen kelthet rossz benyomást és ellenszenvet, így kevés esélye marad arra, hogy az övé legyen az állás.

Okkal kínálják a kávét is

Trent Innes, egy szoftverfejlesztő cég vezetője találta ki azt a módszert, amely a kávékínálás során teszteli a jelentkezőket. A lényege annyi, hogy az interjú elején a főnök kivezeti a vendéget a konyhába, és megkérdezi tőle kér-e egy csésze frissítőt. Ezután bemennek az irodába, lezajlik a beszélgetés, majd pedig megfigyelik, mit is csinál a másik a koszos bögrével. Jó benyomást kelt az, ha megkérdezi, hova teheti, vagy felajánlja, hogy kiviszi a konyhába elmosni. Azzal viszont rengeteg mínusz pontot szerez, ha egyszerűen csak az asztalon hagyja, azzal akár teljesen elronthatja az esélyeit. 

Trent Innes ugyanis úgy véli, ebből nemcsak a jó modort és az udvariasságot, hanem bizonyos személyiségjegyeket is ki lehet következtetni. Mindezek összességében pedig megadják a választ arra, hogy illik-e a jelölt a csapatba, vagy sem.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A nonverbális kommunikáció apró összetevői is hatalmas jelentőséggel bírnak az állásinterjún. A szemkontaktus, a testbeszéd, a mimika és az alapvető illemszabályok betartása is rendkívül lényeges, hiszen tudat alatt kelthetsz velük jó benyomást, de persze csak akkor, ha helyesen alkalmazod őket. Ha azonban a következő dolgokra odafigyelsz, garantáltan elnyered majd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük