A Harmadik Birodalom first ladyjének tartották Emmy Göringet: a színésznő második felesége volt Göringnek

Az egykori színésznő, Emmy Göring pazar életet élt férje, Hermann Göring mellett. A Harmadik Birodalom first ladyjét mindenki ismerte.

emmy hermann goring
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hermann Göring a náci Németország egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb alakja, valamint Hitler egyik fő bizalmasa volt. Nagy tiszteletnek örvendett, és óriási figyelem irányult rá és második feleségére is.

Mivel Hitler sokáig nőtlen volt, és csak halála előtt vette el Eva Braunt, Emmy Göringet tartották a Harmadik Birodalom first ladyjének.

Ő volt Göring második felesége

Emma Johanna Henny Sonnemann néven született 1893-ban, apja egy gazdag kereskedő volt. Az iskola elvégzése után színésznő lett a weimari Német Nemzeti Színházban. 1916-ban hozzáment egy színészhez, Karl Köstlinhez, ám később házasságuk zátonyra futott, és 1926-ban el is váltak. Göring még mindig gyászolta 1931-ben elhunyt első feleségét, Carin von Kantzowot, amikor Hitler révén megismerkedett Emmyvel egy kávézóban. A nő később azonban azt állította, hogy őt egyáltalán nem érdekelte a politika.

1935 áprilisában házasodtak össze a berlini dómban egy hatalmas ceremónia során. A vőlegény tanúja nem más volt, mint maga Hitler, aki több esküvői fotón, videón is látható. A diktátor a szertartás után kikiáltotta Emmy Göringet a Harmadik Birodalom first ladyjének, és ő lett az egyetlen, akit Hohe Fraunak kellett szólítani. Ez azonban sokakban ellenszenvet keltett, később Hitler leendő felesége, Eva Braun is kifejezte nemtetszését a titulus iránt. A két hölgy között egyébként ellenséges volt a viszony, Emmy egyenesen megvetette, lenézte Evát. A náci vezető azt követelte Hermann Göringtől, hogy szóljon feleségének: azt akarta, hogy az asszony nagyobb tisztelettel bánjon párjával. Eva viszont állítólag sosem bocsájtotta meg, hogy nem ő volt a birodalom első asszonya. A videón Emmy és Hermann Göring esküvője látható.

A Harmadik Birodalom first ladyje

Emmy Göring a házasságkötést követően felhagyott a színészettel, és számos területen segítette Hitlert a II. világháború előtt, még az állami ügyekben is. Európa egyik leggazdagabb, legbefolyásosabb emberének feleségeként nagy luxusban élt, és óriási figyelmet kapott. Az emberek mindenhol felismerték, a fotósok pedig állandóan őt fényképezték. Férjével kúriákat, kastélyokat birtokoltak Ausztriában, Németországban és Lengyelországban, de a nácik által a zsidóktól vagy az ellenségtől elkobzott művészeti tárgyakból és vagyonból is részesültek.   

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

1938-ban megszületett lányuk, Edda Göring, akit egyesek szerint Benito Mussolini gyermeke után neveztek el, Göring azonban arra utalt, hogy a nevet egy barátjuk tiszteletére választották. Érkezését a férfi azzal ünnepelte, hogy ötszáz repülőgépet küldött fel Berlin fölé. Pazar életmódjuknak azonban a II. világháborút követően teljesen vége szakadt. Emmy Göringet egy év börtönre ítélte a bíróság, szabadulása után pedig vagyonának 30%-át elkobozták, sőt a színészettől is eltiltották öt évre. A nürnbergi perben megvádolt Hermann Göringet kivégzésre ítélték, de néhány órával ennek végrehajtása előtt öngyilkosságot követett el méreg segítségével. Több teória is létezik arra, hogyan is jutott a ciánkapszulához a náci vezető, egyik szerint felesége adta át neki ezt utolsó látogatásakor egy végső csókkal.

Emmy Göring szabadulása után csak egy kis müncheni lakást engedhetett meg magának, hátralévő életét ebben töltötte. Önéletrajzot írt An der Seite meines Mannes - angolul My Life with Goering - címmel 1972-ben, majd 1973-ban, nyolcvanévesen hunyt el.

Ő volt Mussolini szeretője

Bár nehéz elképzelni, de az olasz, fasiszta diktátor, Mussolini igazi nőfaló volt, és sok hölgy rajongott érte. Felesége, Rachele mellett számos afférba, egyéjszakás kalandba bonyolódott, és rengeteg szeretője volt. Mind közül azonban kiemelkedett egy fiatal nő, aki sokáig szerelme, társa és bizalmasa is volt. Clara Petaccit már gyermekkorában lenyűgözte a férfi, húszévesen pedig lehetősége adódott találkozni vele. Innentől nem volt megállás, és később szeretői viszonyba kerültek. Szenvedélyes szerelmük minden részletéről beszámolt a naplójában.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük