Gorbacsov felesége volt az egyetlen igazi szovjet first lady - Raisza Gorbacsova kilépett férje árnyékából

Raisza Gorbacsova 46 évig élt házasságban a Szovjetunió egykori elnökével, Mihail Gorbacsovval, és nem volt hajlandó a korábbi szovjet politikusok feleségeihez hasonlóan a háttérbe húzódni.

Gorbacsov felesége, Raisza Gorbacsova
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mihail Gorbacsov és felesége 46 évig éltek házasságban. Az asszony felrúgta a Szovjetunió korábbi hagyományait, és ahelyett, hogy férje árnyékában élt volna, kilépett a nyilvánosság elé.

Az ország egyetlen igazi first ladyjeként ismert Raisza Gorbacsova egy elegáns, művelt és csinos nő volt, és bár a Nyugaton nagy népszerűségnek örvendett, a szovjetekkel nem tudta megkedveltetni magát.

Raisza Gorbacsova az egyetemen ismerte meg férjét

Raisza Tyitarenko néven született a szibériai Rubcovszkban, apja vasútmérnökként dolgozott. Gyermekkorát itt, illetve az Urál hegységnél töltötte, majd kitűnőre érettségizett, így felvételi nélkül jutott be a moszkvai egyetem filozófia szakára. Itt ismerkedett meg leendő férjével, Mihail Gorbacsovval, aki jogot tanult. Szerelem szövődött köztük, és 1953-ban össze is házasodtak. Annyira szegények voltak, hogy az esküvőre a menyasszonynak úgy kellett kölcsönkérnie egy fehér cipőt, és gyűrűre sem volt pénzük.

A diploma megszerzése után újdonsült férje szülővárosába, Sztavropolba költöztek, ahol Raisza körülbelül négy évig nem kapott munkát, így Gorbacsov fizetéséből éltek, aki igencsak az elején tartott politikai karrierjének, és a Szovjetunió állami ifjúsági szervezetében dolgozott. Sokáig kommunalkában, vagyis társbérletben laktak, ahol a családok szoros lakóközösséget képeztek. A megosztott lakásokban egy családra egy, ritkább esetben több szoba jutott, a hálószobán kívül azonban minden helyiség, például a fürdőszoba és a konyha is közös használatú volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dolgozott, tanult, és gyermeket nevelt

Raisza később lektori munkát vállalt, ledoktorált szociológiából, majd marxista-leninista filozófiát tanított. Gorbacsov főtitkárrá választásáig a Moszkvai Egyetemen oktatott, és folytatta tudományos munkáját. Közben 1957-ben megszületett lányuk, Irina, 1978-ban pedig visszaköltöztek Moszkvába. Az asszony belépett a moszkvai egyetem tantestületébe, de 1985-ben felhagyott a tanítással, hogy férjét támogassa.

Nyilatkozataiban azt mondta, nagyon szerencsés férjével, akivel barátok, valamint cinkostársak is egyben, Gorbacsov pedig azt hangsúlyozta, hogy nemcsak a házasság, hanem a közös életszemlélet is összeköti őket, mert mindketten az egyenlőség elvét vallották.

A Szovjetunió egyetlen igazi first ladyje

A korábbi szovjet politikusok feleségei nagyon a háttérbe szorultak, alig lehetett róluk tudni valamit, és egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán mutatkoztak a nyilvánosság előtt. Raisza Gorbacsova azonban felrúgta a hagyományokat, és úgy döntött, kilép férje árnyékából: ahová csak tehette, elkísérte Gorbacsovot, beszédeket mondott, szerepelt a tévében, foglalkozott a beteg, elhagyott gyermekekkel, és aktív szereplője lett a politikai életnek. 1986-ban Magyarországra is ellátogattak, a gazdagréti lakótelepen több fotó is készült róluk.

Személyesen látogatott meg munkáscsaládokat, egészségügyi intézményeket, gyermekkórházakat támogatott, sőt még a csernobili atomerőmű-katasztrófa áldozataihoz is elutazott. Ezért is nevezik az első és utolsó, vagyis az egyetlen igazi szovjet first ladynek. Mindig elegánsan, csinosan, mosolyogva jelent meg Gorbacsov oldalán, ám saját országuk népének szimpátiáját nem nagyon sikerült elnyernie.

Akadtak támogatói is, de sokaknak nagyon ellenszenves volt az, hogy ennyit szerepel nyilvánosan, a konzervatív szovjet társadalom nem szokott hozzá ahhoz, hogy a politikusok, a vezető feleségei is kilépnek a rivaldafénybe. Rengeteg személyes kritikát kapott, és nem volt szimpatikus az embereknek az, hogy nem húzódik férje mögé. De azzal sem került közelebb a népéhez, hogy szerette a luxust, rendre méregdrága ruhákban jelent meg a tömeg előtt, miközben a nép jócskán nélkülözött.

Az „Év asszonya”

Bár a Szovjetunióban nem tett szert nagy népszerűségre, a Nyugat felfigyelt rá, sőt neki köszönhetően az országimázs is javult. Bár Gorbacsov sosem beszélt nyilatkozataiban arról, hogy felesége a tanácsadója is volt, valószínűleg ez mégis így volt. Úgy tudni, sokszor támaszkodott társa megfigyeléseire, tanácsaira és külföldi beszámolóira is.

Raiszát egyébként 1988-ban a Time magazin az Év asszonyának választotta, és címlapjára tette, bár erről a Szovjetunióban nem sokan tudtak, hiszen nem juthattak hozzá a külföldi sajtóhoz. Karrierje során találkozott többek közt Nancy Reagannel és Margaret Thatcherrel is.

67 évesen hunyt el

A férje ellen elkövetett, 1991-es puccskísérlet után idegösszeomlást szenvedett, amiből nem épült fel teljesen. 1992-ben még egy alapítványon dolgozott, 1997-ben pedig egy másik alapítványt hozott létre, amivel a nők közéletben való részvételét akarta előremozdítani, de a gyermekek hajléktalansága, az erőszak és a nemek közti egyenlőtlenség ellen is küzdeni akart. 1999-ben azonban leukémiát diagnosztizáltak nála, és még ugyanezen év szeptemberében, 67 évesen elhunyt.

Férjével 46 évig voltak házasok, Gorbacsov így fogalmazott évekkel felesége halála után:

- Az életem elvesztette alapvető értelmét. Soha nem éreztem még ilyen erősen a magányt.

A 91 évesen elhunyt Gorbacsov élete képeken

Az életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsov politikai tevékenysége nagyon nagy hatással volt a világpolitika alakulására. A Szovjetunió első és utolsó elnöke és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára döntő mértékben hozzájárult a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához. A következő képsorozatban a nem mindennapi életút néhány fontosabb pillanata látható.

A 91 évesen elhunyt Gorbacsov élete nem mindennapi volt: képeken az életút néhány fontos pillanata

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük