A 91 évesen elhunyt Gorbacsov élete nem mindennapi volt: képeken az életút néhány fontos pillanata
Gorbacsov politikai tevékenysége nagyon nagy hatással volt a világpolitika alakulására.

GettyImages-476832306
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az életének 92. évében elhunyt Mihail Gorbacsov politikai tevékenysége nagyon nagy hatással volt a világpolitika alakulására. 

A Szovjetunió első és utolsó elnöke és a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára döntő mértékben hozzájárult a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához.

Képeken Mihail Gorbacsov nem mindennapi életútja

Mihail Gorbacsov 1985 és 1991 között volt a Szovjetunió Kommunista Pártjának főtitkára, és 1988 és 1991 között, háromféle titulussal, az ország államfője is. Az ő nevéhez kötődik a peresztrojka (átépítés) és a glasznoszty (nyilvánosság) jelszavával meghirdetett reformpolitika, az alkoholkorlátozás és a szovjet csapatok afganisztáni csapatkivonása. Kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában, a német újraegyesülésben, a Varsói Szerződés felbontásában, a fegyverkorlátozásban és a Szovjetunió széthullásában is. Gorbacsov 1990-ben megkapta a Nobel-békedíjat. 

A következő képsorozatban a nem mindennapi életút néhány fontosabb pillanata látható.

A volt államfőt a sajtóértesülések szerint várhatóan a felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsje-temetőben. A kérdésben a család dönt majd.

Ilyenek lennének az elhagyatott szovjet városok a 21. században - Rájuk sem lehet ismerni

Sokkal modernebb külsőt kaptak a Szovjetunió nyomait őrző települések.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük