Hogyan lett a bántalmazott kislányból a zsidók királynője Golda Meir? Izrael egyetlen női miniszterelnökének élete

Golda Meir már gyerekkorában elhatározta, hogy egyszer létrehoz egy biztonságos államot a zsidók számára, amit sikeresen végre is hajtott.

Golda Meir élete
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Golda Meir Izrael állam egyik alapítója, 71 éves korára lett a világ harmadik, és egyben Izrael első női miniszterelnöke. Ma már mindenki tetteiről emlékezik a „zsidók királynőjeként" is emlegetett nőre, de rögös út vezetett a politikai pályára.

1898. május 3-án született Kijevben Moshe és Bluma Mabovitch lányaként. Édesapja ácsként dolgozott, és valószínűleg Ukrajnában maradtak volna, ha nem folytatódik 1905-ben az 1881-ben már megkezdett pogrom, tehát a vallási és etnikai kisebbség üldözése az országban.

Golda Meir viharos gyerekkora

Nem sok mindent lehet tudni Golda Meir gyerekkoráról. Egy biztos, hogy még 1906-ban kényszerből el kellett hagyniuk szülőotthonát, miután 1905. október 18-án a kijevi városháza összeomlott. A felháborodott és kontroll nélkül tomboló lakosság a lehető leghamarabb akart bűnbakot találni a keletkezett problémára, és a zsidókat, valamint a szocialistákat kiáltották ki minden bajuk okozójának. Miután kihirdették a pogromot, legalább száz zsidó vallású embert végeztek ki a tüntetők. Golda Meir egyik visszaemlékezésében felelevenítette, ahogy édesapja bedeszkázza az ajtókat, hogy védekezzen a feldühödött erőszaktevők ellen. Az egyik történész feljegyzései szerint az 1905-1906-os pogromhullám következtében csak az ukrajnai Odessza városát nézve 800 zsidó vesztette életét. Golda Meir később azt nyilatkozta, hogy ezek a gyerekkori borzalmak, amiket át kellett élnie az antiszemitizmus miatt, komoly befolyással bírtak arra, hogy elkötelezze magát egy biztonságos zsidó állam létrehozásában. Itt született meg Izrael jövőbeli vasladyje.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük