Milyen volt a gladiátorok szexuális élete? Sokan fizettek azért, hogy velük tölthessék az éjszakát
A római nők valósággal rajongtak az erős és bátor férfiakért, akiket nemcsak a harctéren, hanem az ágyukban is szerettek volna látni.

gladiátor-borító
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ókori Róma élete mindig sok érdekességet tartogatott, hiszen az akkori társadalom rengeteg dologban megelőzte korát, és olyan újításokat is köszönhetünk nekik, amik a mai napig fontosak. A történelemórákon viszont már kevesebb szó esett az akkori emberek kapcsolatairól, pedig ezek is sok izgalmas részletet tartogatnak.

Ha ez a korszak merül fel, sokaknak elsőre a gladiátorok jutnak eszébe, akik általában rabszolgákból lett harcosok voltak, akik a városok nagy amfiteátrumaiban szórakoztatták a népet és a császárt, és akik akár az életükkel is fizethettek egy vesztes csatáért. Viszont azt már csak kevesebben tudják, hogy ezek a férfiak valódi bálványnak számítottak a nők körében, akik bármit megtettek volna azért, hogy szexuális kapcsolatba kerülhessenek velük.

Gladiátor mint szexuális fantázia

Köztudott volt, hogy a római férfiak nem csak a saját szórakozásuk miatt jártak gladiátorviadalokra: ezeken az eseményeken a nézőtér tele volt fiatal, csinos nőkkel, akiknek minden vágyuk volt, hogy lássák az erős, izmos és harcias gladiátorokat, ahogy küzdenek az életükért. Sokan azonban nem csak a közönség sorai közt ábrándoztak, hanem valóban közel kerültek a harcosokhoz, ám ennek nagy ára volt. A gazdag nők rengeteg pénz fizettek azért, hogy a gladiátorokkal létesítsenek szexuális viszonyt, ám volt egy ennél társadalmilag sokkal elfogadottabb módszer is, méghozzá az, hogy testőrként fogadták fel az erős férfit, akivel aztán szeretői kapcsolatba kerültek.

gladiátor1
Fotó: Phas / Getty Images Hungary

Sok gladiátor azonban nem volt ilyen könnyen kapható az együttlétre. Ahhoz, hogy a harci szellemük és agressziójuk magas szinten maradjon, a mestereik gyakran egy gyűrűt húztak a péniszükre, ami szinte lehetetlenné tette a közösülést, így a feszültség levezetése nem a hálószobában, hanem az arénában történt. Mivel azonban sok harcosnak nem volt más öröme az életben, és az átlagos életkoruk is csupán 25 év körül volt a magas halálozási arány miatt, így voltak olyan férfiak is, akiket még ez sem tartott vissza, vagy valahogy leszedték magukról a gyűrűt.

Császárnék és afrodiziákumok

Az ókori Rómában nemcsak az átlagos nők, hanem még a császárok feleségei is gyakran teljesen belehabarodtak a gladiátorokba. Marcus Aurelius császár felesége, Faustina állítólag folyamatosan csalta férjét az amfiteátrumok harcosaival, és akkoriban még azok a híresztelések is felmerültek, hogy fia, a későbbi Commodus császár valójában egy gladiátor leszármazottja. Claudius római császár feleségét, Messalinát is gyakran hírbe hozták a harcosokkal, ami nem is csoda, hiszen a nimfomán császárné mindig csak a szexre vágyott, ehhez pedig tökéletes partnernek számítottak az erejük teljében lévő férfiak. Bár a gladiátorok tisztelték a császárt, a feleségének sem mertek nemet mondani az aktusra, hiszen a császárné hírhedt volt arról, hogy kivégeztette, aki ellenkezett az akaratával. 

Messalina, a nimfomán császárné.
Messalina, a nimfomán császárné.
Fotó: Imagno / Getty Images Hungary

Azok a nők is szerettek volna valamit, akiknek sem pénzük, sem hatalmuk nem volt közel kerülni a gladiátorokhoz. Ha már nem feküdhettek le velük, szexuális vágyfokozónak még használhatták a testnedveiket, ezt pedig előszeretettel meg is tették: a mérkőzések végén gyakran ampullákba gyűjtötték a harcosok izzadságát és vérét, amit aztán egy kis kosszal és olívaolajjal elkeverve elfogyasztottak afrodiziákumként. A készítmény egy idő után annyira népszerű lett Rómában, hogy kozmetikumként és parfümként is kezdték árulni, a nők pedig teljesen odavoltak érte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy másik szokás szerint az esküvő napján a menyasszony haját vas lándzsaheggyel kellett elválasztani, ez jó szerencsét hoz, ám a házasság akkor lesz még sikeresebb, ha a fegyveren még rajta van az azzal megölt gladiátor vére. Az eljárás szintén izgatóan hatott a nőkre, hiszen úgy érezték, ha legalább csak így, de mégis kapcsolatba kerülhettek egy gladiátorral.

Ilyen volt a szex az ókori Rómában: a nőktől engedelmességet vártak, a férfiak bátran félreléphettek

Az ókori rómaiak hírhedtek laza erkölcseikről, ám a törvények hivatalosan csak a férfiaknak engedték a gyönyörök hajszolását.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük