Így lobbantható fel újra a szikra a kapcsolatokban - A kutatás szerint sokat segítenek a fotók

A kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak a házastársakra a párjukról készült képek. Meglepő eredményre jutottak.

par cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hosszú távú kapcsolatokban gyakran eluralkodik a megszokás, a felek belesüppednek a sűrű hétköznapokba, a szerelem sokszor meggyengül, a kezdeti szenvedély és szikra pedig egyes pároknál teljesen eltűnik.

Ezek visszahozására rengeteg különböző módszer létezik, a kutatók pedig most felfedeztek egy újabbat, amiről a Daily Mail is beszámolt. Nagyon egyszerű, mégis hatásosnak tűnik.

Pszichológiai kísérlet

A University of Missouri-St. Louis pszichológusai egy kísérletük során arra világítottak rá, hogy a fotók sokat segíthetnek a szikra fellobbantásában. A Journal of Psychophysiologyban publikált vizsgálatban 25 házas ember vett részt, akik több mint tíz éve - átlagosan 11,9 éve - ismerték egymást. Az alanyoknak először be kellett számolniuk a házasságuk időtartamáról, minőségéről, a társuk iránti rajongás és kötődés szintjéről. 

Ezután 25 képet mutattak nekik, és mindegyik fotó csak egy másodpercre villant fel a számítógép képernyőjén. Voltak köztük semlegesnek és kellemesnek tartott képek, de a pszichológusok rejtettek közéjük az emberek partnereiről készült, nem intim fotókat is. Ezeken általában vagy egyedül, vagy velük, vagy másokkal szerepeltek a társaik. Az ilyen fotók előtt azonban a kutatók olyan szövegeket is megjelentettek a képernyőn, amikkel az érzelmeikre akartak hatni. Például: „Gondolj a házastársad egy jó tulajdonságára!” Vagy „gondolj valami kedves dologra, amit a házastársad tett!” A semleges képek előtt nem szerepeltek érzelmekre ható feliratok.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

A partnerről készült fotók hatása

A feladat során a résztvevőknek mindig jelezniük kellett a házastársuk iránti rajongásuk és kötődésük szintjét, annak változásait, de a pszichológusok maguk is mérték az alanyok érzelmi izgatottságát: az elektromos agyi aktivitás feszültségét EEG-vel rögzítették. Az eredmények alapján a pszichológusok fel tudták mérni azt, hogy milyen képek növelik a partner iránti szeretetet, és azt is, hogy az előttük megjelenő pozitív üzenetek milyen hatással bírnak.

A résztvevők akkor számoltak be a legnagyobb lelkesedésről, a rajongás és a kötődés felerősödéséről, amikor házastársukról készült felvételt láttak, méghozzá bármiféle előzetes komment nélkül. A kellemes képek közepesen, a semlegesek minimálisan növelték az elektromos agyi aktivitás feszültségét.

A kutatók így arra a következtetésre jutottak, hogy rövid távon az is növeli a partner iránti szeretetet, a szerelmet és a házassággal való elégedettséget, ha az ember akár egyetlen képet tart a párjáról a pénztárcájában vagy az íróasztalán, esetleg néha újranézi a régi képeiket. A fotók nézegetése pozitív érzelmeket vált ki, és segít újra fellobbantani a szikrát.

Ártalmatlannak tűnő témák, amik hosszú távon megölik a vágyat

Ahogy a párok jobban megismerik egymás minden apró kis hibáját, és sok időt töltenek együtt, előfordul, hogy alábbhagy a vágy, és az összebújások száma egyre csak csökken. Ennek természetesen rengeteg oka lehet, de sok párnál azért is múlik el gyorsan a rózsaszín köd, mert elkövetik azokat a hibákat, melyeket nem szabadna: például olyan témákról beszélnek sokat, melyek hosszú távon elűzik a vágyat.

Ezt is szeretjük