Mi a fontos a társkeresés során a nőknek, és mi a férfiaknak? Van, amiben eltérnek az igények

A kutatás azt vizsgálta, milyen tulajdonságok, jellemzők számítanak prioritásnak a férfiaknak és a nőknek a párkeresés során.

randi cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A társkeresés során sokakban felmerülnek a következő kérdések: vajon mit tartanak igazán vonzónak a nők, és mit a férfiak? Mi számukra a legfontosabb a leendő partnerben? Most a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói is vizsgálták a témát.

Az eredményekből kiderült, a két nem igényeiben vannak eltérések, de az elvárások a korral is változnak.

Mi a fontos a társkeresés során a nőknek és a férfiaknak? 

Az ausztráliai egyetem kutatócsoportja arra volt kíváncsi, mik a prioritások a nők és a férfiak számára a szexuális partnereikben, és azt is megnézték, hogyan alakul a véleményük az idő múlásával. A tanulmányhoz 7000 embert vizsgáltak, alanyaik 18 és 65 év köztiek voltak. Az volt a feladatuk, hogy kilenc, három kategóriába csoportosított tulajdonságot értékeljenek fontosság alapján egy 0-100-ig terjedő skálán. Az „esztétikai jellemzők” közé tartozott az életkor, a vonzó megjelenés és a testalkat, az „erőforrásokhoz” az intelligenciát, a tanultságot, valamint a bevételt sorolták, míg a „személyiségi jellemzők” kategóriában a megbízhatóság, a nyitottság és az érzelmi kötődés kaptak helyet.

A válaszok összesítése és elemzése során megállapították, hogy a két nemnek alapvetően hasonlók a prioritásai, de vannak különbségek. A férfiak és a nők is igen fontosnak tartották mindhárom személyiségi jellemzőt, az esztétikaiak közül pedig a testalkatot és a vonzó megjelenést vélték a leglényegesebbnek, míg a jövedelmet nem találták kiemelkedő szempontnak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A korral is változnak az elvárások

Az intelligencia, a megbízhatóság, az életkor, az iskolai végzettség, a jövedelem és az érzelmi kötődés kissé fontosabbnak tűnt a hölgyek számára, a férfiak viszont a vonzerőt és a testalkatot ítélték nagyobb jelentőségűnek. Az egyértelmű volt tehát, hogy a férfiak nagyobb hangsúlyt fektettek az esztétikára, de az idősebb résztvevők között kevesebb volt az eltérés. Arra is fény derült, hogy a fiatalabb nők fontosabbnak értékelték a személyiségjegyeket, mint a fiatalabb férfiak, míg idősebb korban a két nem között ebben már sokkal kisebb volt az eltérés. 

A kutatók rámutattak, hogy az életkor előrehaladtával a vonzó megjelenés kevésbé lesz prioritás, felértékelődnek azonban az olyan értékek, mint a megbízhatóság és a nyitottság. Így tehát később nem a megjelenés, hanem a személyiségjegyek lesznek a legvonzóbbak leendő partnerek számára.

Így növelhető a vonzerő

Vannak bizonyos hétköznapi trükkök, szokások, melyek - sokszor tudat alatt - megsokszorozzák a vonzerőt a másik szemében. Az alábbi összeállításban szereplő módszerek és tanácsok mind kutatási eredményeken alapulnak. A különféle kísérletek lényegében mind azt vizsgálták, hogy mik azok a látszólag apró, jelentéktelen tényezők, melyek megerősítik az ember pozitív kisugárzását, és amik vonzóbbá teszik a másik nem számára.

Ezt is szeretjük