Ez az oka, hogy a férfiak gyakran félrelépnek? Megszólal a neurológus szakértő

A férfiak a biológiával védekeznek, és nem is alaptalanul.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan számodra sem ismeretlen a régi nóta, hogy a férfiakra nem lehet haragudni, ha más nőkre néznek, hiszen biológiailag arra vannak programozva, hogy minél több nővel feküdjenek le életük során. Rengeteg férfi magyarázza ezzel, ha ismerkedik vagy lefekszik valakivel annak ellenére, hogy barátnője vagy felesége van.

Ezt a kifogásukat arra alapozzák, hogy a hímnemű élőlények, így a férfi emberek is, a fajfenntartás érdekében a lehető legtöbb nősténnyel-nővel kell, hogy közösüljenek. Civilizált emberként persze elvárható lenne, hogy parancsoljanak ösztöneiknek, hiszen nincs az a férfi, aki valóban a tömeges utódnemzés végett ismerkedne csinos nőkkel. De vajon mi hajtja őket, amikor egyszerre több nőnek is csapják a szelet?

A vérükben van

Többek között a szép női idomok, a színesebb szexuális élet és az izgalom is szerepet játszhatnak abban, hogy a férfi félrelép, de ezek mind egy mélyebb okra vezethetők vissza. Paul J. Zak neurológus szakértő a psychologytoday.com cikkében ad magyarázatot arra, miért lépnek félre a férfiak.

Magyarázata szerint a monogámiát befolyásoló három hormon az oxitocin, az arginin-vazopresszin és a tesztoszteron. Míg az oxitocin a kapcsolatokat erősebbé teszi, az arginin-vazopresszin pedig az utódnemzésre ösztökél, a tesztoszteron a libidóval hozható kapcsolatba, és minél több szexre ösztönöz, minél több partnerrel.

Bár mindkét nem szervezetében jelen van a tesztoszteron, normális esetben a férfiakéban csaknem tízszer annyi található, mint a nőkében. Logikus tehát, hogy a férfiaknál a monogámia mellett dolgozó hormonok felett magasan győzedelmeskedhet a tesztoszteron. Mivel a hormonokat a vér szállítja a test különböző részeire, mondható, hogy a megcsalásra való hajlam valóban a férfiak vérében van.

Elfogadhatod vagy visszavághatsz

Mint nőnek, bizonyára neked sem könnyű beletörődnöd, hogy a párodat a hormonjai bármikor belehajszolhatják a megcsalásba. A nők monogám lények, ami szintén köszönhető a biológiának: míg a férfiaknak akár pár perc elég az utód nemzéséhez, a nőknek kilenc hónap kell a kihordásához, amit hosszú ideig tartó gondozás követ.

7 árulkodó jel, hogy a férfi nem alkalmas a párkapcsolatra

Nézegess képeket!

Elolvasom

Eric Andersson amerikai szociológus professzor, a nemrég megjelent The Monogamy Gap című könyv szerzője szerint az lenne a legjobb megoldás, ha a férfiak nem mennének bele a nők diktálta monogám létbe, hanem inkább nyíltan vállalnák olthatatlan szomjukat a megcsalásra. A nők így már előre tudnák, mire számíthatnak, nem tennének hiábavaló erőfeszítéseket a férfi megtartására, és nem is esne nekik olyan rosszul, ha a párjuk félrelép. Ezzel azért valószínűleg az egész nőtársadalom vitatkozna.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

Ami azonban jó trükk lehet, az az, hogy a biológiai okokkal védekező párodat szembesíted az érem másik oldalával. Ha ugyanis őt ösztönei arra késztetik, hogy minél több nőt tegyen magáévá, akkor te nőként azt a késztetésedet érezheted fékezhetetlennek, hogy megtaláld a legerősebb, legjóképűbb, és legokosabb alfahímet, akitől egészséges és életrevaló utódod születik. Hidd el, ha ezt elmondod neki, a párod féltékeny lesz, és más szemmel fogja látni a dolgokat.

Ezt is szeretjük