A féltékenység is növelheti az érzelmi intelligenciát, csak tudni kell használni

Az érzelmi intelligencia fontos készség, ezért is érdemes fejleszteni. Meglepő, de a féltékenység és az irigység érzését is használhatod az EQ növelésére.

A féltékenység is növelheti az érzelmi intelligenciát
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A féltékenység nem csak a párkapcsolatban van jelen, hanem az élet minden területén. Alapvetően egy negatív érzelemnek könyveljük el, de ha nem egészségtelen, toxikus formát ölt, akkor akár még profitálhat is belőle az ember.

Mindenki megtapasztalja élete során, van, aki gyakrabban és erősebben, van aki ritkábban és gyengébben. Például sokan hasonlítgatják magukat másokhoz, irigykednek mások sikerére, féltékenyek, ha a környezetükben élők elérték azt, amit ők akartak. Ez egy természetes reakció, de ahelyett, hogy az illető belesüllyedne, érdemes inkább a negatív érzelmeket pozitívvá alakítani, így ugyanis az érzelmi intelligencia is fejleszthető. 

Így növelheti a féltékenység az EQ-t

A jól teljesítő, sikeres emberek az irigységet, a féltékenységet is képesek a saját javukra fordítani. Ennek a folyamatnak több módja és lépése is van, amiket mindenkinek érdemes elsajátítania. 

Ügyelj arra, hogy ne váljon rosszindulatúvá!

A pszichológusok különbséget tesznek a „jóindulatú irigység” és a „rosszindulatú irigység” között. Előbbi azt takarja, amikor csodálunk valakit, és megpróbáljuk utánozni őt, utóbbi pedig azt, amikor nem szeretjük a másikat, és ódzkodunk attól, hogy megvan, amit akarunk. Mindkettő fájdalmas és kellemetlen, de a jóindulatú irigység egészséges is lehet, mert arra sarkallja az embereket, hogy több erőfeszítést tegyenek annak érdekében, hogy olyan sikeresek legyenek, mint a másik személy. 

Ha át akarod fordítani a rosszindulatú féltékenységet, akkor a következő mondatokat mondd magadban, és ezeket gondolt át alaposan:

 • Engem inspirált XY. Talán tanulhatok tőle, vagy megkérhetem, hogy legyen a mentorom.
 • Én még nem tettem meg, amit ők. 
 • Minden ember a saját útját járja. Hálás vagyok a sajátomért.
 • Ha a példaképeim abbahagynák, amit csinálnak, nem élvezhetném a hihetetlen munkájukat.

Figyelj a kiváltó okokra!

Az összehasonlítás megtaníthatja, hogy mit értékelj: valószínűbb, hogy intenzív csodálatot fogsz érezni, amikor azt látod, hogy valaki olyasmit tesz, amit te szeretnél. Az önismeret segít abban, hogy érzéseidet valami hasznossá változtasd. Amikor legközelebb felüti a fejét az irigység, kérdezd meg magadtól:

 • Mi az, ami miatt kevesebbnek érzem magam náluk?
 • Mi az, ami betöltené ezt az űrt?
 • Tényleg azt akarom, amijük nekik van?
 • Ha igen, mennyire? Érdemes tenni egy próbát, és megszerezni azt magamnak?

A cikk az ajánló után folytatódik

Hasonlítsd össze a múltbeli és a jelenbeli énedet!

Lehet, hogy nem mindig pontosan ott tartasz az életben, ahol szeretnél, de az is valószínű, hogy a múltadhoz képest már előreléptél. Pontosan ezért is jó ötlet összehasonlítani a múltbéli és a jelenlegi énedet, ha féltékenységet érzel, így ugyanis számba veheted az eredményeidet, és büszke lehetsz saját fejlődésedre. Gondold át időnként a következőket:

 • Mit tanultam az elmúlt hetekben?
 • Mi volt igazán nehéz, és hogyan közelíteném meg ezt másképp a mai tudásommal?
 • Milyen előrelépést értem el?

Rakd össze a teljes képet!

Könnyű elhinni, hogy mások élete tökéletes, de ez általában nem a valóság. Az igazság az, hogy a legtöbbször nem tudjuk, mi történik velük igazából, és ha nem gondoljuk ezt át, akkor nagyobb valószínűséggel bukkan fel a rosszindulatú féltékenység. Ha legközelebb elfog az irigység egy Instagram-bejegyzés vagy egy LinkedIn-frissítés miatt, lépj egy lépést hátra, és kérdezd meg:

 • Honnan tudhatom, hogy a másik ember nem él át nehézségeket, küzdelmeket?
 • Mire vagyok büszke abból, ami nem jelenik meg rólam a közösségi médiában?
 • Mit irigyelnének mások, ha megosztanám?

Ha a fenti gyakorlatokat rendszeresen elvégzed, és tudatosan tréningeled magadat, akkor még ezzel a negatív érzéssel is fejlesztheted az EQ-dat.

A magas érzelmi intelligencia rejtett jelei

Az érzelmi intelligencia az élet minden területén rendkívül hasznos. Vannak, akiknek már kicsi korukban egészen magas a szintje, de az EQ később is fejleszthető, tanulható. És bár sokan automatikusan az empátiára asszociálnak ennek hallatán, valójában egészen más jelei is vannak annak, ha kiemelkedő a mértéke. Te mennyit ismersz fel közülük magadon?

A magas érzelmi intelligencia 6 rejtett jele - Te mennyit ismersz fel magadon?

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sok szempontból kiemelkednek a többiek közül. Ezek a kiemelkedő EQ kevésbé ismert jelei.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük