8 apróság, amire figyelj, ha jó kapcsolatot akarsz a szomszéddal - Alapvető etikett, amit be kell tartani
Ha jóban akarsz lenni a szomszédoddal, figyelned kell az alapvető etikettre. Sorra vesszük, mire ügyelj.

szomszed cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahhoz, hogy jó viszonyt ápolhass a szomszédaiddal, néhány alapvető viselkedési szabályra, elvárásra oda kell figyelned. A velük való viszony ugyanis nagyban befolyásolja az egész otthoni életedet.

Bár a rossz, bosszantó lakókkal sajnos nem sok mindent tudsz kezdeni, de a többiekkel már a beköltözéstől kezdve hozzájárulhatsz a pozitív kapcsolat megalapozásához, majd pedig fenntartásához, és elkerülheted az elmérgesedést, ha betartod az alapetikettet. A következőkre mindenképp ügyelj.

Alapvető etikett szomszédok közt

Az első lépés: a bemutatkozás

Már akkor megejtheted a bemutatkozást, ha költözés, pakolás közben összefutsz a lakókkal. Persze itt nem kell hosszas beszélgetésre gondolni, elég, ha köszönsz, kezet nyújtasz, elárulod a nevedet, és hozzáteszed, hogy melyik lakásba bútorozol be, majd megjegyzed, hogy örülsz a találkozásnak, aztán ezzel le is zárhatod a csevejt.

Ha a közvetlen szomszédokkal még nem sikerült találkozni, a költözést követő néhány napon belül jó, ha becsengetsz hozzájuk, bemutatkozol, és esetleg a telefonszámodat is megadhatod, hogy ha bármi miatt keresnétek egymást, ne csak személyesen tehessétek meg. Bár itthon egyre kevésbé bevett szokás ez a beköszönés, ha jó kapcsolatot szeretnél a melletted lakókkal, nem érdemes kihagyni.

Köszönés

Bármilyen furcsán is hangzik, mégis ki kell hangsúlyozni a köszönés fontosságát. Sajnos ma már az egy lépcsőházban élők sem mindig üdvözlik egymást, vagy köszönnek vissza, ha találkoznak egymással, ám ez hatalmas udvariatlanság. Családi háznál legalább a közvetlen szomszédoknak mindig köszönni kell, társasházak esetén pedig azoknak, akikkel egy épületben élsz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelentsd be előre, ami zavaró lehet

Ha bármi olyan dologra készülsz, például bulira vagy felújításra, ami hangos lehet, zavarhatja a lakókat, akkor azt illik bejelenteni előre. A közvetlen szomszédokhoz be is csengethetsz, és szólhatsz nekik róla, de az is jó ötlet, ha kiírod a faliújságra, és a többiek elnézését, megértését kéred. Szimpatikus lesz nekik, ha ezt megteszed. Építési munkák esetén pedig azt sem árt közölni, hogy várhatóan meddig számíthatnak majd a fúrásra, kalapácsolásra.

Tartsd be a társasházi szabályokat!

Ha van a társasháznak írott szabályzata, azt mindenkinek kötelező betartani. De vannak olyan íratlan szabályok is, amikre egyébként is ügyelni kell. Például, ha lehet, délelőtt 10 óra előtt - főleg hétvégén - és este 8 óra után ne indítsd be a mosógépet, ne porszívózz, és ne kezdj hangos takarításba, zenehallgatásba, vagy bármilyen olyan tevékenységbe, ami zavarhatja a szomszédokat. A zenét egyébként is közepes hangerőn illik csak hallgatni úgy, hogy ne legyen bosszantó a többiek számára.

Tiszteld a határaikat!

A körülötted élő emberek határait minden értelemben tisztelni kell. Bármi, ami az ő területüket, lakrészüket vagy a lépcsőházat érinti, arról jobb kikérni a véleményüket, de a személyes terükre is ügyelj. Például ne állíts be váratlanul még akkor sem, ha jobb viszonyban vagytok, ne kérdezz túlságosan személyes kérdéseket, csak akkor, ha már tényleg barátság fűződött köztetek. Próbáld elkerülni, hogy bármilyen szempontból is megsértsd a határaikat, és kellemetlen helyzetbe hozd őket.

Ne használd ki őket!

Ha kicsit közelebb kerültetek egymáshoz az egyik szomszéddal, akkor nyugodtan kérhetsz tőle néha egy-egy apró segítséget, de sose ess túlzásba. Bármilyen számodra hasznos foglalkozást is űzzön az illető, vagy bármilyen ezermester is legyen, ne kérj tőle sok szívességet, és ne zaklasd állandóan a kérdéseiddel. Attól ugyanis, hogy egymás mellett lakik két ember, egyáltalán nem kötelesek mindent elintézni a másiknak. Senki nem használhatja ki a szomszédját, és a szívességek esetén is fontos a kölcsönösség.

A kölcsön szabályai

Szomszédok közt - főleg akkor, ha jobb viszonyban vannak - esetenként előfordul, hogy kölcsönkérnek egymástól valamit, de ez esetben is van néhány alapszabály, amit be kell tartani. Egyrészt ne kérj túl gyakran a másiktól, másrészt pedig, ha kérsz is valamit, azt lehetőleg minél hamarabb add vissza épségben. Ha egy tárgyról van szó, és megsérült, miközben használtad, ajánld fel, hogy megjavíttatod, vagy újat veszel helyette.

Takaríts magad után!

A lépcsőház tisztaságára mindenkinek figyelni kell még akkor is, ha rendszeresen jár hozzátok takarító. Ha nagy sarat vagy bármilyen koszt csináltál, töröld fel magad után, és ne várd meg, hogy más csinálja meg helyetted!

Etikettkérdések, amikre 30 felett illik tudni a választ

Te mennyire vagy képben az illemszabályokkal? Tudod, mikor hogyan kell viselkedni? Kvízünkben most tesztelheted a tudásodat. A következő kérdésekben olyan hétköznapi, gyakori szituációkat veszünk sorra, melyekkel mindenki rendszeresen szembesül, sokan mégsem tudják, mit is diktálna az etikett. Ezekre harminc felett illene tudni a választ.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük