Mik a legfontosabb illemszabályok az étteremben? Görög Ibolya segít eligazodni
A protokollszakértő elárulta, milyen szabályokat kell betartani az étteremben. Bárdolatlannak tűnhetsz, ha ezekre nem figyelsz.

par etteremben cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Rengeteg olyan hétköznapi helyzettel szembesül az ember nap mint nap, melyek az alapvető szabályok ismerete nélkül problémát és kínos szituációkat okozhatnak. Ezek közé tartozik többek között a bemutatkozás, a tegeződés és a magázódás dilemmája, a nők és a férfiak közötti etikett és az éttermi illem is.

Egy romantikus vacsora vagy akár egy üzleti ebéd esetén is rengeteg kérdés merülhet fel annak kapcsán, mit hogyan és mikor illik tenni. Görög Ibolya Protokoll az életem és Mindennapi maceráink című könyveiben a legalapvetőbb nehézségekre ad választ: ezekkel elkerülhetőek a kellemetlenségek és az is, hogy antipatikusnak tűnj a másik szemében.

Ki megy előre az étteremben?

Arra a kérdésre, hogy kit kell előreengedni, szinte mindenki azt válaszolja, hogy természetesen a nőt, a vendéget, az idősebbet - a fölérendeltet. Ez elvben igaz, de egy étterembe, egy presszóba vagy egy kocsmába mindig a férfi lép be elsőnek. A régi vágású illemtan szerint elegáns hölgy nem foghatja meg a kilincset: ezért is van az, hogy ha egy ajtó befelé nyílik, akkor a férfi egy kicsit felgyorsít, előrelép, lenyomja a kilincset, belép a helyiségbe, és az ajtót tartva áll arccal a nő felé, majd követi a szemével, hogy épségben beért-e. 

Az étterembe tehát mindig a férfi megy be először, társaság esetén pedig egy férfi elöl, utána a nők, aztán pedig ismét egy férfi zárja a sort. Ha mindenki beért, akkor az étteremfőnök, a főpincér vagy a hosztesz a vendégek elé megy. Ő vezeti a sort az asztalig, a társaság nőtagjai követik, végül pedig a férfiak. Ha több párról van szó, a fiatalabb vagy a meghívó úriember ül, úgymond, a legrosszabb helyre, az ajtónak háttal. Tőle jobbra ül a másik feleség, aztán a másik férj, és végül neki a jobbján az első férfi felesége. Mindig azt ülteti az ember a jobbjára, akit meg akar tisztelni.

Ételrendelés és borkóstolás

A helyek elfoglalása után a felszolgáló étlapot hoz, megkérdezi, ki mit kér inni. Ez alapvetően az aperitif helye, de természetesen lehet rendelni ásványvizet, üdítőt vagy rostos gyümölcslevet is. Az étel kiválasztásánál nyugodtan kérheted a felszolgáló segítségét a fogásokkal kapcsolatban. Bármit is kérsz, az ételsort tartani kell, tehát: előétel, leves, meleg előétel, nehéz főétel, könnyű főétel, desszert, kávé, gyümölcs, sajt. Persze nem kell mindent végigenni, de amit eszel, azt ilyen sorrendben illik kérned egymás után. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A hagyományos etikett szerint a nő a férfinak mondja el, hogy mit szeretne, ezután ő rendel, majd a hölgy hozzátesz egy-két kiegészítést azzal kapcsolatban, hogyan is kéri az ételt. Természetesen ennek nem kell mindig így lennie, a nő is nyugodtan megrendelheti a menüt. A palackozott bort az asztalnál bontják ki, és annak illik megkóstolnia, aki megrendelte. A kóstolás menete a következő: a poharat a száránál megfogva nézd meg először oldalról az ital színét, lötyögtesd meg, szagolj bele, aztán egy kis kortynyit ízlelj meg. A pincér csak azután tölt majd a többi vendégnek is, ha a kóstoló rábólint a borra.

Szalvéták és evőeszközök

A papírszalvétát a tányér bal oldalára kell fektetni, a damasztszalvétát pedig ölbe tenni. Utóbbit nyugodtan összepecsételheted: étel- és rúzsfolt is kerülhet rá. Az étkezés végén a damasztot összegyűrve a tányér bal oldalára kell tenni ugyanúgy, ahogy a papírszalvétát is. Ha előbbit nem gyűröd, hanem összehajtod, azzal azt jelzed, hogy nem volt jó az étel. 

Az evőeszközöket kintről befelé kell elvenni a tányér mellől - a felszolgáló dolga, hogy olyan sorrendben tegye őket le, ahogyan az ételek következnek. A csontról késsel-villával kell leszedni a húst. Bár sokan hiszik, de még a csirkét sem ajánlott kézzel megfogni. A kést és a villát jobb oldalra zárva, párhuzamosan a tányérodra helyezve azt jelezheted, hogy befejezted a fogást.

Egyéb fontos apróságok

A fogpiszkálás magánügy, és csakis kizárólag egyedül, például mosdóban, folyosón elfordulva szabad elintézni. Még akkor sem illik mások előtt elvégezni, ha felkönyökölve igyekszik az ember mindkét kezével takarni félig nyitott száját. 

Az evőeszközöket nem szabad megnyalni, lenyalni, és a kávéskanalat sem javasolt a szájban tartani, hiszen ennek tárolására való a kistányér. Ha anélkül kapod a frissítőt, tedd a kanalat egy papírszalvétára, vagy tartsd a kezedben, amíg megiszod az italt, aztán pedig rakd vissza a pohárba. A tányérból tilos kiinni a levest, esetleg csak akkor lehet, ha csészében tálalják.

Fizetés és távozás

A pincérnek nem illik hangosan szólni, kiáltani, inkább csak a szemeddel keresd a tekintetét, majd ha megvan a szemkontaktus, egy bólintással jelezd, hogy menjen oda. 10% borravalót illik adni, de ha különösen elégedett vagy, nyugodtan lehet többet. A folyamat egyébként ma már nagyrészt úgy történik, hogy a fizetőpincér a számlát egy tokban teszi az elé, aki kérte, ebbe kell beletenni a pénzt. Kártyás fizetés esetén mondd meg előre, mennyi lesz a borravaló, de ha elfelejtenéd, add oda készpénzben. Távozáskor bólintással, elköszönéssel illik búcsúzni a személyzettől, és megköszönni sem árt a kiszolgálást. 

Illemszabályok férfi és nő között

A két nem közötti etikettet kevesen ismerik igazán jól, a protokollszakértő azonban ezekben is segít eligazodni. Ki megy előre a lépcsőn? Ki nyújt kezet? Ki száll be először a liftbe? Ezekre és más hasonló, fontos kérdésekre ad választ Görög Ibolya.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük