A legfontosabb illemszabályok, ha új munkahelyen kezdesz - Már az első napon antipatikusnak tűnsz, ha nem figyelsz rájuk

Az első nap igen meghatározó egy új munkahelyen: Görög Ibolya protokollszakértő tanácsaival garantáltan udvariasnak és szimpatikusnak tűnsz majd a kollégák szemében.

no kezfogas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az első benyomásnak mindig nagy szerepe van két ember kapcsolatában, és ezen utólag annyira nem is könnyű változtatni. Ezért is lényeges, hogy igyekezz kihozni belőle a legjobbat - főleg akkor, ha új munkahelyen kezdesz. Ebben az esetben ugyanis az első találkozás meghatározhatja a munkatársak véleményét, megítélését, sőt a későbbi viszonyok alakulását is. 

A híres protokollszakértő, Görög Ibolya tanácsai segítenek abban, hogy már ekkor elnyerd mások szimpátiáját és tiszteletét. Mindennapi maceráink című könyvében kifejti, mire kell figyelni az első munkanapon, és hogyan illik viselkedni az új kollégákkal. 

Illemszabályok az első munkanapra

A szakértő szerint szigorúan tilos elkésni, hiszen ez azt eredményezi, hogy nagyon rossz vélemény alakul ki a főnökben veled kapcsolatban. A pontatlanság nem csupán illetlenség, de a nemtörődömség jele is. Miután megérkeztél, az új munkatársak mindegyikének be kell mutatkozni: mondd a nevedet, és várd a kéznyújtást. Ha hasonló korosztályú férfi és nő találkozik, jobb megvárni, míg a nő nyújt kezet. 

Figyelni kell a másik szavaira, arra, hogy tegeződik vagy magázódik veled. Előbbit - bármilyen nagy is a rangkülönbség - csak a nő ajánlhatja fel. Tehát a férfiaknak a legjobb, ha „Jó napot kívánok!”-kal köszönnek, és megvárják, míg a másik vált tegezésre. Ha ez nem történne meg, maradni kell a magázódásnál. 

A hely elfoglalása után nem javasolt a családi fotók kirakásával, az asztal berendezésével kezdeni, ajánlott inkább segítséget kérni a többiektől a munkavégzéshez szükséges dolgok beszerzésében. Ha segítenek, azt mindig meg kell köszönni. Az alacsonyabb beosztású kollégákkal sem szabad lekezelően bánni: könnyen megkeserítheti a mindennapokat az a helyzet, ha valaki már az első napon megutálja az új munkatársat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Mire figyelj, és miről ne beszélj?

Ha van rá lehetőséged, már az elején érdemes segítséget kérned a cég megismerésében. Figyelj arra, hogy milyenek a szokások, például a többiek hogyan oldják meg az étkezést, a dohányzást, van-e büfé, vagy kijárnak ebédszünetben, van-e ruhásszekrény és személyes fogasok. Járj nyitott szemmel, hogy felvehesd a szokásokat, és könnyen beilleszkedhess. Kérdezősködj, ismételgesd a kollégák nevét, de igyekezz egyelőre távol maradni a személyes ügyektől.

Hallgasd figyelmesen a kollégák mondanivalóját, és mutass érdeklődést, ez ugyanis mindig szimpátiát kelt másokban. Magadról azonban ne tárulkozz ki túlságosan, ne menj bele a családi kapcsolataid feltárásába, a betegségek taglalásába, inkább csak a legszükségesebb információkról beszélj. Kérdezz egyszerű, könnyed témákról, például hogy hogyan jár be a munkahelyre a másik, de a főnök kibeszélését, az anyagiakat és a pletykálkodást mindenképp kerüld. Társalogj a többiekkel, azonban ne beszélj túl sokat, mert ez a legtöbb embert zavarja munka közben, és könnyen mérgesek lesznek, ha be nem áll az új kolléga szája.

Ha ezekre odafigyelsz az első munkanapon, és kedvesen, nyitottan állsz a főnökhöz, illetve a kollégákhoz, akkor könnyedén megalapozhatod a jó viszonyt mind a kollégákkal, mind pedig a feletteseddel.

Szimpátiakeltő mozdulatok

A testbeszéd nagyon sokat számít az ismerkedéskor és később a kommunikáció során is. De nemcsak az fontos, hogyan gesztikulálsz, hanem akár az is lényeges lehet, hogy milyen irányban állsz, vagy merre néz a lábfejed. Nézd végig a képeket, és tudd meg, mit kell tenned a találkozás utáni első percekben ahhoz, hogy biztosan elnyerd a másik szimpátiáját.

Ezt is szeretjük