Amivel biztosan tönkreteszed a párkapcsolatodat
Mindenki játszmázik, de sokan sportot űznek az érzelmi zsarolásból. Pedig könnyen szakítás lehet a vége.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

- Ha te nem csinálod meg, akkor hát nekem kell megtennem!
- Na jó, hát akkor nem jössz. Majd igyekszem valahogy egyedül is elboldogulni.

Az ilyen típusú mondatok valószínűleg bűntudatot keltenek. Hasonlóakat hallva általában mégegyszer alaposan átgondolja az ember, hogy nem tudná-e mégis elvégezni a munkát, vagy nem mondhatná-e le a fogorvosnál egyeztetett időpontot, hogy elmehessen a kért helyre...

Számtalan stratégia létezik, amellyel mások igyekeznek befolyásolni a saját érdekükben. Éppen ezért jó, ha tudod, hogyan szerezheted vissza a kontrollt önmagad felett, és hogyan dönthetsz szabadon viselkedésed és érzelmeid felett!

Változatos technikák

A leggyakrabban alkalmazott stratégiák és elhangzó mondatok a következők:

 • Emlékeztetnek a kapcsolaton belüli kötelezettségeidre: „Hiszen megígérted, hogy...”
 • Emlékeztetnek arra, hogy miattad áldozatot kellett hozni: „Ha nem tudod/akarod megcsinálni, akkor nekem le kell mondanom a szabad estémről miattad...”
 • Tudatosítják, hogy ők többet tesznek a kapcsolatért: „Én már négyszer egymás után bevásároltam, ameddig te még a kisujjadat sem mozdítottad....”
 • Rávilágítanak az ígéret és a viselkedés közötti ellentétre: „De hiszen már megint rágyújtottál! Azt hittem, le akarsz szokni...”
 • Megkérdőjelezik az érzéseidet: „Ha tényleg számítanék neked, akkor...”
 • Szavak nélkül demonstrálják, mennyire megbántódtak, vagy mennyire szenvednek: dacosak, nem beszélnek, szenvedő pillantásokat vetnek, sóhajtoznak, hosszabb ideig nem jelentkeznek...
 • Még évek múltán is felhánytorgatják múltbéli sérelmeiket: „Emlékszel arra a dologra? Sosem fogom tudni megbocsátani neked...”
 • Másokhoz hasonlítgatnak: „A barátnőm férje bezzeg megteszi ezt!”, „Más anyák boldogok, ha a nagymama vigyáz az unokákra.”
 • Mások esetleges rossz véleményére utalnak: „Mit gondolnának akkor rólad a szüleid?!”
 • Mártíromkodnak, úgy tesznek, mint aki feláldozza önmagát, persze csak azért, hogy ily módon lépésre kényszerítsenek bennünket: „Amennyit én megteszek érted, igazán elvárhatom, hogy...”

Káros mellékhatás

A manipuláció nem bizonyul hasznos stratégiának, mert nem csak megronthatja a kapcsolatot, hanem akár véget is vethet az egyre terhesebbé váló köteléknek!

Nyomás alatt

A bűntudatprogramok nagyon is könnyen manipulálnak. Miközben úgy érzed, megfosztottak a szabadságodtól, nyomás alá kerülsz. Ezért a bensődben legtöbbször fortyog a düh, és legszívesebben ellenállnál. Úgy tűnik, csak két rossz alternatíva áll rendelkezésre:

 • A partner elképzeléseihez igazítani tetteidet, közben pedig úgy érezni, rádkényszerítettek valamit, amihez semmi kedved.
 • A magad útját járni úgy, hogy közben lelkiismeret-furdalásod van.

A bűntudat hosszú távon nagyon megterhelheti a kapcsolatot, sőt tönkre is teheti, hiszen elegünk van abból, hogy állandóan korlátozzák a szabadságunkat, vagy folyton lelkiismeret-furdalásunk legyen. Ha úgy döntünk, hogy igényeink háttérbe szorításával felvállaljuk a mártír szerepét, és mindent megteszünk a másikért, akkor általában kilátástalan helyzetbe kerülünk: elképzeléseink nem teljesülnek, s legtöbbször a másiktól sem kapunk vissza semmit.

Zsaroló az áldozat szerepében

Aki megzsarolja a másikat, alapvetően áldozatnak érzi magát. Úgy gondolja, szüksége van az elismerésre és szeretetre, és hogy nem tud a zsarolt nélkül élni. Több figyelmet szeretne. Hatalmas elvárásai vannak, úgy érzi, nem lehet elégedett addig, amíg azokat a másik nem teljesíti. Úgy véli, megbántották, megsértették, és meg akarja mutatni, milyen mély is az ő bánata.

Nem közli velünk a kívánságait, csak csendesen elvárja, hogy teljesítsék azokat, és mivel senki nem látnok, ezért nem lehet a kedvében járni. Ebből azt szűri le, hogy nem szeretik. Úgy érzi, megrövidítették, nem értékelik eléggé. Agresszió halmozódik fel benne, de fél azt nyíltan felvállalni, mégis bosszút akar állni.

Ismerd fel a zsarolást!

Hogyan ismerheted fel az érzelmi zsarolást, zsarnokoskodást? Először is az érzelmeid segíthetnek. Biztosan presszionálnak, ha nyomást érzel magadon - dühös és tehetetlen leszel. Bűntudatod van, vagy éppen félsz. Aztán megváltozik a viselkedésed, és a saját igényeiddel ellentétes módon cselekszel. A zsarolás tényét gondolataidon keresztül is azonosíthatod, mert ilyenkor úgy érzed, rosszul viselkedtél, bűnös vagy. Felelősnek érezed magad a másik boldogtalanságáért. Önzőnek tartod magad, és elkezded számolgatni, hogy mikor, mit és milyen gyakran tett a másik.

Felülvizsgálatot!

Ha egy kapcsolatban lelkiismert-furdalásod támad, mindenképpen vizsgáld felül önmagad és viselkedésed!

Valóban szívtelen vagy, ha nem reagálsz az érzelmi zsarolásra? Természetesen nem arról van szó, hogy figyelmen kívül kell hagyni a másik érzéseit és igényeit. De azt a módot, amellyel kifejezi ezeket, mégsem kell támogatni.

A bűntudat rossz tanácsadó. Ne hallgass rá, inkább tudatosítsd magadban, milyen érzései, igényei lehetnek a másiknak, és gondolkodj el azon, mi is az, amit te szeretnél! Vizsgáld meg, valóban felelős vagy-e a másik érzéseiért, vagy ártasz-e neki!

Ha pedig a te szádból hangzanak el a zsaroló mondatok, akkor gondolkodj el azon, hogy valóban jó technikát alkalmazol-e, és nem lehetne-e másképp megoldani a helyzetet; például kérni, ahelyett, hogy azt várnád, kitalálják a kívánságaidat.

Ezt is szeretjük