Honnan ismerhető fel az erősen empatikus személyiség? 6 szokás, ami jellemző rájuk
Az erősen empatikus emberek beleérző képessége az élet számos területén megmutatkozik. Ezek a legjellemzőbb szokásaik.

anya lanya beszelgetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az empátia, azaz a beleérző képesség rendkívül fontos az emberi kapcsolatokban. Megkönnyíti a beilleszkedést, az ismerkedést, a barátkozást és a szoros viszonyok kialakítását is. Nemcsak a szerelemben, hanem a barátságokban és a munkahelyeken is lényeges szerepet játszik.

Szintje mindenkinél eltérhet egy kicsit: vannak, akiknél alacsony, de olyanok is, akiknél kiemelkedően magas. Az erősen empatikus személyiségek néhány tulajdonság, szokás alapján viszonylag könnyedén felismerhetőek. Ha a következők jellemzőek valakire, nagy valószínűséggel közéjük sorolható.

Felesleges tanácsok helyett kérdeznek

Ha az ember megosztja a problémáit, kételyeit a másikkal, gyakran felesleges vagy túlzásba vitt tanácsáradat zúdul rá szinte azonnal, még akkor is, ha nem kéri. Az empaták azonban máshogy kezelik a hasonló helyzeteket. Ahelyett, hogy kioktatnák az illetőt, inkább minél több kérdést tesznek fel, hogy belelássanak a helyzetébe, a nehézségeibe, és lehetőséget adjanak neki arra, hogy a gondok megosztásával megkönnyebbüljön. Akkor adnak csak tippeket, amikor úgy érzik, valóban szükség van rájuk, és tényleg segíteni tudnak velük.

Teljes jelenlét

Szintén jellemző, hogy sokakkal ellentétben ők képesek igazán jelen lenni a pillanatban, és megélni azt. Amikor időt töltenek valakivel, akkor mindig teljes mértékben figyelnek rá, nem hagyják, hogy bármi is megzavarja őket. A partner így könnyebben megnyílik, és az átlagosnál mélyebb, őszintébb beszélgetések jöhetnek létre köztük.

Nehezen mondanak nemet

Az erős empátiának a rengeteg pozitív hatása mellett néhány árnyoldala is van. Ezek közé tartozik az, hogy a mély beleérző képességgel rendelkezők igen nehezen mondanak nemet másoknak. Igyekeznek az emberek kedvére tenni, és teljesíteni, megvalósítani azt, amit kérnek tőlük - sokszor a saját idejük, energiájuk rovására. Környezetüket gyakran előtérbe helyezik önmagukkal szemben, és sajnos egyesek ki is használhatják kedvességüket, odaadásukat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hatékonyan oldják meg a problémákat

Mivel képesek átérezni mások érzelmeit, és beleképzelni magukat az ő helyzetükbe, az átlagnál sokkal hatékonyabban és gyorsabban oldják meg a problémákat. Sokszor két ember konfliktusát is viszonylag gördülékenyen simítják el, és gyakran segítenek kompromisszumokat kötni.

A nonverbális kommunikáció gyors megértése

Az empaták a nonverbális kommunikáció mesterei. Néhány apró, mások számára talán jelentéktelennek tűnő mozdulatból is hamar megfejtik, hogyan érez, mit gondol az ember, de ők maguk is jól használják a gesztikulációkat. Ha pedig észreveszik a testbeszédből, hogy valaki problémákkal küzd, kedvesen, óvatosan tapogatóznak, és elérik, hogy a másik megnyíljon előttük.

Gyakran többes számban beszélnek

Ha egy erősen empatikus személy vezető pozícióba kerül, a problémák, feladatok megoldásánál általában nem egyes szám első, hanem többes szám első személyben beszél a többiekkel. Tudja, hogy így bátoríthatja, motiválhatja őket, és érzékelteti, hogy együtt, egy csapatként, közösen küzdenek a célért. A „mi” szócska emellett segít a kapcsolat, a kötelék kiépítésében, és sokkal szimpatikusabbnak is mutatja az embereket mások szemében.

A magas érzelmi intelligencia jelei

A szakértők szerint akkor működnek a legjobban a hosszú távú kapcsolatok, ha a felek érzelmiintelligencia-szintje között nincsen túl nagy eltérés. Persze ez a készség szerencsére fejleszthető és javítható, ám érdemes már a randevúk elején feltérképezni, hogy is áll vele a másik: a következő jelek magas EQ-szintre utalnak.

Ezt is szeretjük