Innen ismerheted fel az empátiahiányos embereket - Káros hatással lehetnek mindenkire

Számos apró jele van annak, hogy valakiben nincs meg a kellő mértékű empátia. Érdemes odafigyelni ezekre, és megfelelő módon kezelni őket.

empatiahiany cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár egyértelműnek tűnhet, hogy az ember társas lény, és érdeklődést mutat mások iránt, ez nem minden esetben van így. Vannak, akiknek egyáltalán nem ilyen természetes az együttérzés, sőt, igen nehezükre esik a többiek érzelmeivel, gondolataival törődni, mások helyzetébe képzelni önmagukat.

Valószínűleg nincs olyan, aki ne találkozott volna még empátiahiányos személlyel. Ám, ha nem ismered fel a jelenséget, akkor akár bántó, frusztráló és káros is lehet rád a viselkedése annak ellenére, hogy számára mindez automatikus, és nem direkt sért meg a reakcióival. Ezért fontos, hogy figyeld a jeleket, és észrevedd a problémát: ha ezt megteszed, egyértelművé válhat, hogy miért teszi a másik, amit tesz, és az is, hogy nem magadban kell keresned a hibát, ha rosszul bánt veled.

Nem érzékelik mások problémáit

A legtöbben észreveszik, ha egy hozzájuk kicsit közelebb álló személynek problémája akadt, valami bántja, vagy egyszerűen csak nincs jó kedve. Az empátiahiányos emberek viszont ezt egyáltalán nem érzékelik. Vagy, ha valamennyire mégis feltűnik nekik a helyzet, biztosan nem kérdeznek rá. Általában képtelenek együtt érezni másokkal, nem foglalkoznak azzal, ha valakinek gondja támadt, mert nem tudják a helyébe képzelni magukat. Ezáltal sem szomorúságban, sem örömben nem képesek osztozni mással.

Durván kritizálnak

Mivel nem nézik mások szemszögéből a dolgokat, gondolkodás és finomítás nélkül kritizálnak, kendőzetlenül kimondják a véleményüket még akkor is, ha az illetőnek az fájdalmas vagy sértő. Ez gyakran okoz konfliktust, mert mások gyakran érzik indokolatlan bántásnak a viselkedésüket, és fogalmuk sincs, mit tettek, amiért ezt érdemlik. Valójában viszont tudni kell, hogy náluk ez nem szándékos: meggondolatlanul és kíméletlenül beszélnek, azonban nem tudatosodik bennük, hogy ezzel megbántanak másokat.

Önmagukat helyezik a középpontba

Az empátiahiányos ember a beszélgetések során sokszor tereli önmagára a szót, még akkor is, ha éppen más kezdett bele a mesélésbe. Rengeteg mindent osztanak meg a saját életükről, dolgaikról, és gyakran nem hallgatják végig a többieket: közbevágnak, és érdektelenséget mutatnak mások véleménye, történetei iránt. Ezek után sokan elfordulnak tőlük, és távolságtartóan viselkednek velük, mert önzőnek titulálják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Gyakran kérnek szívességet

Szintén gyakori jelenség, hogy bárkitől nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül kérnek szívességet, akár egymás után többször is. Ezzel még talán nem is lenne akkora gond, de úgy érzik, ez jár nekik, és úgy is kezelik a helyzetet. Sokszor meg sem köszönik, ha valaki megtett értük valamit, nem értékelik az erőfeszítést, ha pedig visszautasítják őket, hajlamosak megsértődni. 

Nehezen jönnek ki másokkal

A fenti szokások miatt - valamint azért, mert rendkívül ridegek - igen nehezen jönnek ki másokkal, és gyakran nagy erőfeszítésekbe telik a részükről, mire barátokat szereznek. Mindezek mellett makacsok, és csak a saját véleményüket tartják igaznak, jónak. Előfordul, hogy viselkedésük miatt a családtagokkal is távolabbi a viszonyuk, és a párkapcsolatukban is gondot okozhatnak egyes szokásaik.

Hogyan kell kezelni őket?

Először is, fontos, hogy ne vedd magadra a viselkedésüket, ne magadban keresd a hibát, és ne legyen bűntudatod, rossz érzésed az empátiahiányos emberek viselkedése miatt. Csak engedd, hogy leperegjenek rólad azok a szavak, amelyek rosszulestek, és tudatosítsd, hogy nem miattad mondták vagy tették azt, ami fájdalmat okozott. Jobb, ha nem beszélsz velük személyes dolgokról, nem osztasz meg velük problémákat, mert sajnos úgysem tudnak segíteni, sem átérezni a helyzetedet. Inkább csak tényekről, lényeges dolgokról kommunikáljatok. Tarts tőlük egy kis távolságot, és ne engedd, hogy leszívják a pozitív energiáidat.

Tudd, hogy nem tehetnek arról, ahogy viszonyulnak másokhoz: a legtöbb esetben a kicsi korukban vagy a múltban megélt tapasztalatok, traumák hozták ki belőlük az empátiahiányt. Ha ezeket nem tartod észben, sajnos önbizalomhiányt, szorongást, állandó stresszt is kiválthatnak benned.

Elképesztő ereje van a szavaknak

Mások kegyetlen szavai hihetetlenül erős hatással vannak az emberekre, sőt, a növényekre is. Egy kísérletben pontosan ezt mutatták be: az egyik virágnak kedveskedtek és bókoltak a gyerekek, míg a másikat bántották. Megdöbbentő képeken az eredmény.

Mit tesznek egy növénnyel a dicsérő, és mit a bántó szavak? Meglepő képeken a változás

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük