Mitől marad hosszú távon is őszinte, mély és erős a szerelem? Ez a 4 dolog kell hozzá a pszichológus szerint
A pszichológus szerint ezek a tényezők, szokások segítenek megőrizni a szerelmet, és hosszú távon boldoggá teszik a kapcsolatot.

boldog par cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden pár arra vágyik, hogy hosszú távon is megőrizhessék a szerelmüket, és az idő múlásával is őszinte, szoros kapcsolatban élhessenek. Hullámvölgyek persze mindenhol akadnak, ezeket el kell fogadni, ám az elképzelés egyáltalán nem irreális. Odafigyeléssel, elhatározással és közös, kitartó munkával ugyanis megtarthatóak és visszaállíthatóak az erős érzelmek.

Rengeteg minden hozzájárul a boldog viszonyhoz, Suzanne B. Phillips pszichológus pedig azt is elárulta, melyek azok a dolgok, amelyek saját tapasztalatai alapján a legnagyobb szerepet játszanak a mély szerelem megőrzésében.

Elengedés

A szakértő elmondta a Psychology Today oldalán: nincsenek olyan párok, akik ne vitatkoznának, vagy gondolkodnának el azon, hogy mégis hogy különbözhetnek ennyire a nézeteik. Az igazán erős kapcsolatban azonban a felek nem merengenek túl sokáig a veszekedéseken. Megtanulták, hogy néha bizony meg kell nyomni a „szünet” gombot, hogy megnyugodhassanak, és később egymás sértegetése, bántása nélkül, érdemben folytathassák a konfliktus megoldását.

Nem arról van szó, hogy a szőnyeg alá seprik a gondokat, hanem pont az ellenkezőjéről: a mérgező vitákat elfojtják, de a fontos témákat átrágják, megbeszélik, mi lenne mindkettőjük számára a legjobb, és képesek kompromisszumokat kötni. A pszichológus fontosnak véli a bocsánatkérést, valamint azt, hogy a felek a kapcsolatukat előbbre valónak tartsák a személyes győzelmüknél.

Közös nevetés

Bármilyen furcsának is tűnik, a szakértő a nevetést is a leglényegesebb elemek közé sorolta. Úgy véli, ennek fizikai, pszichológiai és interperszonális előnyei is vannak. A közös kacagás csökkenti a stresszt, segít átlépni a kisebb problémákon, és szorosabbra fűzi a viszonyt. Kutatások is bizonyították, hogy a humorérzék egy igen vonzó tulajdonság: a nők kedvelik, ha a férfiak megnevettetik őket, míg a férfiak szeretik, ha párjuk értékeli vicceiket. Mindemellett a humor segít átvészelni a nehéz időket is.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szakértő kiemelte: a nevetés fontos része az intimitásnak, és amikor a partnerek képesek önmagukon, a hibáikon nevetni, a kapcsolat nagyobb biztonságban van, és a megbocsájtás is könnyebb.

A másik értékelése

Azok a párok, akik igazán mély, szerető kapcsolatban élnek, rendszeresen a másik tudtára adják érzéseiket. Nem veszik sosem magától értetődőnek szerelmüket és egymást sem, hanem mindig megtalálják a módját annak, hogy kimutassák, mennyire szeretik, vagy épp mennyire vonzónak, kívánatosnak tartják a társukat. Átlépnek az akadályokon, és mindig találnak időt arra, hogy együtt legyenek - még akkor is, ha erre maximum csak tíz percük akad bizonyos napokon.

boldog par
Fotó: Goran13 / Getty Images Hungary

Fontos pillantások

A kapcsolatok elején a felek, amikor csak tudnak, egymás szemébe néznek, és elvesznek a másik tekintetében. Ezek a jelentőségteljes, mély pillantások azonban idővel ritkulnak, és sokszor teljesen el is tűnnek. A folytonos munka, a zavaró tényezők, a tévé, a telefon és a gyerekek is elterelik a felek figyelmét szerelmükről. Amikor egymás szemébe néznek akár köszönéskor, akár egy gyors kávézás alatt, megerősítik a meghittséget a viszonyukban. Michael Ellsberg A szemkontaktus ereje című könyv szerzője szerint a szemkontaktus bepillantást enged egy ember érzelmi világába, így rendkívül fontos.

Ráadásul amikor a felek tekintete találkozik, nehezebben bántják meg egymást vita közben, és nehezebben csúsznak ki olyan szavak a szájukon, amiket utólag megbánnak. Sőt a veszekedések alatt is könnyebben állítják helyre a viszonyukat, ha megvan a szemkontaktus. Nem beszélve arról, hogy az apró pillantásokkal napközben is kifejezhetik köszönetüket vagy azt, mennyire szeretik, értékelik a párjukat.

A testbeszéd jelzi, ha elmúlt a szerelem

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható lesz a folyamat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük