10 jel, hogy énidőre van szükséged: ezért nem önzőség magaddal foglalkozni

Sokan szenvednek attól, hogy nem tudnak eleget foglalkozni magukkal. De van, amikor a szervezet már sóvárog egy kis önálló kikapcsolódás után.

énidő, jelek, szorongás

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek szüksége van néha egy kis egyedüllétre. Ez egy olyan minőségi időtöltés, amikor az ember önmagát gyógyítja, feltöltődik, törődik a problémáival, elgondolkozik az aktuális élethelyzetén.

Sajnos sokan pont ezt a kulcsfontosságú időt sajnálják maguktól, ennek következtében azonban az ember teljesen fásulttá, ingerlékennyé válhat. Néha ki kell ereszteni a gőzt, különben egy idő után a szervezet is bekapcsolja a vészjelzőt. A Bustle oldalán szakértők meséltek azokról a tünetekről, melyek legtöbbször akkor jelentkeznek, ha valaki nem tölt elég időt egyedül. 

Összerezzensz a telefonra

Egyesek nemcsak összerezzennek arra, ha megszólal a mobiljuk, hanem legszívesebben áthajítanák a telefonjukat a szoba másik sarkába. Ha gyakran érzed úgy, hogy egyáltalán nincs kedved válaszolni a hívásokra, félsz attól, hogy a munkahelyedről keresnek, és állandóan, még hétvégén is csekkolod a céges leveleket, Paula Anderson szaktanácsadó szerint itt az ideje annak, hogy több időt tölts egyedül, és kikapcsolódj.

egyedüli idő, énidő
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

Állandóan frusztrált vagy

Eleged van az emberekből? Úgy érzed, zsong a fejed a beszélgetéstől, és már nem tudsz mindenkire odafigyelni? Az életvezetési tanácsadó, Bridget Chambers szerint érdemes ilyenkor legalább néhány hétvégét egyedül tölteni. Ebben az állapotban nehéz másokat tolerálni, szinte a semmin bosszankodik az ember, ami folyamatosan mérgezi belülről. Ez pedig hosszú távon akár párkapcsolati és munkahelyi vitákhoz is vezethet.

Mogorva vagy a szeretteiddel

Semmit sem tettek ellened, mégis állandóan piszkálod a családtagjaidat, barátaidat? Minden apróságon felhúzod magad, duzzogsz, és néha úgy érzed, a jelenlétük is zavar? Valójában a sok agresszió mögött csak a tehetetlen, önmagad iránti düh lapul, melyet másokon töltesz ki. Ha szánsz magadra pár napot, és csak azzal foglalkozol, ami kikapcsol, ellazít, gyorsan javul majd a helyzet.

Irtózol a magányosan töltött időtől

Gyakran az egyedülléttől való félelem jelzi éppen azt, hogy szükség lenne egy kis énidőre. Azért fél tőle az ember, mert nem akar szembenézni a démonjaival, gyengeségeivel, aggodalmaival. Pedig ha ezt megteszi, rájön, hogy az egyedüllét is hasznos, és erősíti az önbizalmat. Bár lehet, hogy eleinte nehezedre esik majd, hidd el, előbb-utóbb rájössz, mennyire jót tesz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Folyamatosan megerősítésre van szükséged

Persze, kellenek a pozitív visszacsatolások, de nem követelheted őket mindig másoktól. Az egyedül töltött idő pont arra szolgál, hogy átgondold, mi a legjobb neked, mit szeretnél, mi érdekel, mi az, amit elbír még az erőd. Addig nem felelhetsz meg másoknak, míg magadnak nem tudsz.

Szinte senkinek nem élvezed a társaságát

Legyen a legjobb vagy legviccesebb barátod, kevésbé érdekel a társasága és a mondanivalója, ha nem fordítottál elég időt magadra. Ha észreveszed, hogy egyre türelmetlenebb vagy, elveszítetted az érdeklődésedet az egyébként fantasztikus barátod, partnered iránt, akkor húzd be a féket, és burkolózz egy picit az egyedüllétbe.

Mindig a legrosszabb időpontban betegszel le

Egy idő után a tested is szabotálja a szűkös időbeosztásodat. Laura Powers pszichológus szerint, ha nem pihensz, gyakran szó szerint a szervezeted kényszerít rá. Így ha éppen egy utazás vagy egy nagyobb kirándulás alatt betegszel le, hidd el, nem véletlen. És persze az sem, ha a megszokottnál jóval gyakrabban fázol meg, vagy kapsz el valami vírust.

lehető legrosszabb időpontban megbetegedni
Fotó: Photodjo / Getty Images Hungary

Megfékezhetetlen érzelmi kitörések

Nem hagyható figyelmen kívül az aktuális hangulat sem. A sok feszültség és elnyomott érzelem sokszor teljesen indokolatlan pillanatokban kerül napvilágra. Mindez gyakran pusztán azért történik, mert nem törődtél magaddal eleget.

Akkor is fáradt vagy, ha kialudtad magad

Az alvás az igazi és legtisztább egyedül töltött idő. Ezzel a lehető legegyszerűbb módon kerülhetsz közel önmagadhoz. Nemcsak az agyadnak, de a tested többi részének is ugyanúgy szüksége van a regenerálódásra. Ha úgy érzed, hiába aludtad végig a szükséges alvási időt, ugyanolyan fáradt vagy, a szervezeted üzeni, hogy ideje jobban fókuszálni magadra, és többet pihenni. Ne sajnáld magadtól ezt az időt!

Állandóan aggódsz, szorongsz

Mindkét végén égeted a gyertyát? Nemsokára utolérhet a szorongás is. Ha hagysz időt magadnak a lecsillapodásra, tudatosan feldolgozod magadban a napi történéseket, illetve megtanulod elengedni a napi stresszt, az egyenes úton vezet a szorongás csökkenése felé is.

3 eset, amikor igenis lehetsz önző: van, amikor javadra válik a negatívként feltüntetett tulajdonság

Bizonyos esetekben az önzőséggel nincs baj: ha az ember önmagával törődik, saját jóllétéért cselekszik. Sok ilyen eset van, a következő három a legfontosabbak közé tartozik.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük