Az eltávolodás 5 legfontosabb kezdeti jele a párkapcsolatban: bajt is jelezhet a veszekedések hiánya

Az eltávolodás boldogtalansághoz, szakításhoz vezet. Fontos odafigyelni a jelekre, hogy időben felismerhető legyen a probléma.

par problema

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A párkapcsolatokban a felek általában azt hiszik, ha megromlik a viszonyuk, azt mindig egyértelmű jelek mutatják, és azonnal feltűnik majd nekik, ha baj van. Az igazság viszont az, hogy az eltávolodás olykor lassan, fokozatosan következik be, és kezdetben elkerülheti a párok figyelmét, végül azonban teljesen tönkreteszi a szerelmet.

Fontos észrevenni az apró változásokat, néhány ugyanis komoly problémára utalhat: a következők azt mutatják, hogy a partnerek közt megnőtt a távolság, elgyengült az intimitás és a kapcsolat is. Ha hamar felismerik őket, még visszafordítható a folyamat, és helyrehozható a viszony.

Csökken a fizikai kontaktus

Az eltávolodás először gyakran a fizikai kontaktus csökkenésében mutatkozik meg. Ez nem csupán azt jelenti, hogy ritkulnak vagy megváltoznak, ridegebbé, kevésbé élvezetessé válnak az együttlétek, hanem azt is, hogy eltűnnek az érintések, a csókok a mindennapokból. A felek már nem mennek oda egymáshoz spontán egy-egy ölelésre, maximum köszönéskor nyomnak puszit egymás arcára, ajkaira. Ha ezt veszik észre, érdemes tudatosan törekedni ezek visszahozására.

par problema cover
Fotó: Hiraman / Getty Images Hungary

A veszekedések hiánya

Egyáltalán nem igaz, hogy a boldog párok nem veszekednek, sőt. Mindenki vitázik néha, a normális mennyiségű, nem túlságosan elharapódzó, elfajuló nézeteltérések pedig az egészséges kapcsolatok szerves részei. Fontos, hogy a felek tudassák egymással, ha valami rosszulesik nekik, vagy valamiben nem értenek egyet, hogy megbeszéljék a dolgot, és ne magukban forrongjanak.

Amikor felhagynak ezzel, és kerülik a konfliktusokat, az azt jelenti, hogy már nem akarnak annyi energiát fektetni a viszonyba, vagy nem érdekli őket a kapcsolat. Ez azonban még több frusztrációhoz, dühhöz és még erősebb eltávolodáshoz vezet, így fontos odafigyelni arra, hogy ne fojtsák el magukban a problémákat, és szánjanak időt a megbeszélésre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Már nem egymással osztják meg a híreket

Az egészséges, erős viszonyokban a pár tagjai akármilyen jó vagy rossz hírt is kapnak, elsőként a szerelmüknek akarják elmesélni, és várják, hogy megoszthassák vele a történteket. Együtt örülnek, együtt szomorkodnak, és lelket öntenek egymásba, ha arra van szükség. Amikor viszont gyengül a kötelék, ez a szokás megváltozik: már nem partnerüknek számolnak be a hasonló történésekről, hanem egy külső, harmadik félnek, családtagnak.

A szemkontaktus kerülése

A szemkontaktus igen fontos az emberi kapcsolatokban. Tudatja a másikkal, hogy valóban figyel rá a partner, ráadásul erősítheti a felek közti kötődést. Ha azonban azt veszi észre a pár, hogy szinte már sosem pillantanak egymásra beszélgetés közben, az az eltávolodás egyik jele lehet, és az érdeklődés hiányát mutathatja.

Kínos csend

Az őszinte, mély kapcsolatokban nem kellemetlen a feleknek, ha hosszasan ülnek egymás mellett csendben, hanem ugyanúgy az életük természetes, kellemes részeit képezik ezek a pillanatok is. Ha azonban a némán töltött idő már kínosnak hat, vagy már akkor sem érzik magukat jól, amikor egy helyiségben, de külön tevékenykednek, az komoly gondra figyelmeztet.

A szerelem elmúlásának jelei a testbeszédben

A testbeszédszakértők szerint érdemes odafigyelni arra, ha a partner gesztusai, mozdulatai mások, mint korábban. Nem mindegy, hogyan beszél a párjához, hogyan ér hozzá, vagy éppen milyen testtartást vesz fel a közelében. Ezek ugyanis mind megmutathatják azt, ha már nem szereti a másikat. A következők általában az érzelmek gyengülésére, a szerelem elmúlására és a közelgő szakításra figyelmeztetnek - ám ha időben észreveszi őket az ember, lehet, hogy visszafordítható a folyamat.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük