Kislány helyett fiú született? Ez történik, ha egy anya csalódik a gyermeke nemében
Az anyákat erős bűntudat gyötörheti, ha csalódtak a gyermek nemében.

szülés utáni depresszió, fiú helyett lány
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbbször csak a szülés filmbe illő verziójáról beszélnek az emberek, és az édesanyák azt mondják, mindegy, milyen lesz a baba, csak egészséges legyen. Azonban nyílt titoknak számít, hogy vannak, akik kifejezetten egy bizonyos nemű gyermekre vágynak. És ha másképp történik, akkor a kezdeti bizsergető öröm átalakulhat be nem teljesedés érzésére, melyet még a közeli családtagok elől is elrejtenek az érintettek.

Ugyan az érzéseket el lehet nyomni, de nem lehet eltüntetni. Természetesen, ha bárki kérdezi a kismamát, a legalapvetőbb válasz, hogy teljesen mindegy a születendő baba neme. Aztán, amikor az ultrahangon leleplezik a titkot, összetörhet az ember szíve, ezt pedig a szégyenérzet miatt sem tudja kimutatni.

Csalódtam a gyermekem nemében

Stephan Quentzel pszichológus szerint a legelső lépés a beismerés. A Parents oldalán megjelent nyilatkozatában elmondta, hogy sokak számára bizarrul, szinte tabuként hangozhat az a kijelentés, hogy "egy fiút akartam, és nem egy lányt". Mások elvárják, hogy szeresd a gyermekedet, bármi is legyen. De arról már nem szól a fáma, hogy az is teljesen normális, ha nem dobod magad azonnal hanyatt az örömtől. Idővel az is eljön.

Előfordulhat, hogy mások észre sem veszik az anya csalódottságát, olyan jól tudja leplezni az érzéseit.
Fotó: Chris Ryan / Getty Images Hungary

Joyce Venis szakápoló munkássága során felfigyelt arra, hogy sok anya a szülés után feltörő érzelmeit szinte azonnal elnyomja. A legtöbben megtörlik a szemüket, rendbe szedik arcukat, nehogy bárki lássa a szomorúságukat. Csak miután magukra erőltetnek egy mosolyt, lépnek ki a szülőszoba ajtaján. Szerinte azonban az érzések nem rosszak vagy jók, csak egyszerűen érzések, így nem érdemes ostoroznia magát az embernek miattuk. Az elnyomásuk helyett ki kell mondani hangosan az aggályokat, majd a partnerrel is megosztani. Ezzel a módszerrel egy idő után feloldódnak, a baba iránti szeretet pedig gyakran később egyébként is semmissé teszi őket. Ha mégsem így történik, akkor érdemes terapeutához fordulni, mert sajnos előbb-utóbb ez az egyre erősödő frusztráció ostora magán a gyermeken csattanhat, aki egyáltalán nem tehet az egészről.

Sokan szenvednek tőle, de kevesen mondják ki

ChannelMum oldalán megjelent egy online kérdőív a születéssel kapcsolatos elvárásokról, és a válaszolók negyede nagyon csalódott lenne, ha gyerekük nem a kívánt nemmel született volna. Sőt, 3%-uknál hosszú távon még a kötődés kialakulásának a folyamata is megkérdőjeleződött az adatok szerint. A 49 éves Jayne Ford is átment ezen az érzelmi hullámvasúton. Mindig is nagy családot szeretett volna. Megszületett Elliot, Ben, Max, majd amikor negyedik gyermeke is fiú lett, akkor csúcsosodott ki a csalódottság.

- Egyszerűen nem volt elég, hogy csak fiaim legyenek. Szükségem volt egy lányra is - nyilatkozta a nő a Telegraph oldalán. Ám a fia születésénél cisztát találtak a petefészkében, ami miatt kétséges volt, hogy lehet-e még gyereke, vagy a lány utáni álma örökké beteljesületlen marad.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Terapeutákkal kezeltettem magam, de túl drága volt egy-egy beszélgetés. Végül rájöttem, hogy nem azért akartam kislányt, hogy rózsaszín ruhákba öltöztethessem, vagy hogy kilakkozhassam a körmeit. Édesanyámmal nagyon szoros kapcsolatot ápoltam, ezt akartam újra megteremteni a lányommal - mondta. Azonban szerencsére a ciszta ellenére újra teherbe tudott esni. Nagyon megkönnyebbültek a férjével, megszületett az ötödik fia. 

- Mondtam a férjemnek, hogy ugye tudja, hogy újra fogunk próbálkozni? Megnéztük, hogyan lehet megnövelni az esélyét annak, hogy lányunk születhessen. Az ovuláció első időszakára kellett időzíteni a légyottokat, olyan volt, mintha egy katonai akciót hajtanánk végre. Aztán sikerült is. Öt fiú után megszületett a lányom. Annyira hangosan ordítva örültem az ultrahang eredményétől, hogy megijesztettem az orvost is. Ugyanakkor érdekes volt átélni, hogy azt hittem, teljesen más lesz egy kislányt felnevelni, mint a fiúkat, de valójában nem volt semmi különbség köztük. Mind a fiaimmal, mind pedig a lányommal szoros kapcsolatot alakítottam ki, és őszintén elmeséltem nekik a történetemet. 

Sajnos azonban nem minden történet végződik happy enddel. A fojtogató érzések idővel depresszióvá is alakulhatnak.

depressziós nő
Fotó: AleksandarNakic / Getty Images Hungary

- Amikor ultrahangvizsgálatra mentem, és megtudtam, hogy megint fiam születik, sírni akartam. Teljesen különbözött az első terhességemtől, így szinte biztos voltam benne, hogy lányom fog születni, ezért még nagyobb volt a csalódás. Szerintem a szüleim is így éreztek, egyedül a férjem volt elégedett ezzel a hírrel is - jelent meg Nicole King visszaemlékezése az oldalán.

Gyakori jelenség, hogy a kezdeti sokk után a csalódott szülő elkezdi magát győzködni arról, miért is jó hogy éppen fia született. Dr. Brizendine tapasztalatai szerint sok nő éppen ezért nem is tudatosítja magában, hogy valójában mennyire fáj a végeredmény. Az orvos azt tanácsolja, ha nem működik az önnyugtatás, el kell gondolkozni azon, miért olyan fontos a másik nem. Érdemes beszélgetni olyan nőkkel a problémáról, akik szintén átestek ezen, de a legjobb ilyenkor pszichológushoz fordulni. Hogyha sikerült kibeszélni az érzéseket, teljesen más szemmel tudnak tekinteni az apró jövevényre.

8 kérdés, amit minden kismama feltesz magának

Míg két apró sejt találkozásából egy kis emberke fejlődik ki, sok nagy változás megy végbe. Hétről hétre gyarapszik a pici. Vajon mikortól hall, és mikor látható az ultrahangon, hogy ver a szíve? Nyolc érdekes kérdés a terhességről.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük