Szülés után jön a párkapcsolati krízis: de hogyan ne menjen tönkre a kapcsolat? A pszichológus válaszol

Sajnos sokakkal megesik, hogy a babavállalás után zátonyra fut a kapcsolatuk. Mi magyarázza a szakértő szerint?

vita-2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Amikor egy pár gyerekvállaláson gondolkodik, izgalmas, örömteli tervezgetés veszi kezdetét. A terhesség alatti várakozásra jó adag aggodalom, a szüléstől való félelem, a megfelelő orvos és intézmény megválasztása keltette feszültség vet árnyat.

A babavárás minden szakaszában más-más érzelmek dominálnak, ám olykor a kicsi érkeztével nem az jön, amire a szülővé váló pár számított. Rengeteg kapcsolat megy tönkre a szülés után.

Vajon mi lehet az a pont vagy pontok, ahol minden rossz irányt vesz? Hogyan lehetne elejét venni, esetleg megmenteni a menthetőt? Sákovics Diana pszichológust, a Dívány.hu főszerkesztő-helyettesét kérdeztük a témában.

Okokról és a bizonyos fordulópontról

A legfontosabb kérdés, amit fontos tisztán látni, hogy miért történik az, hogy egy harmonikus kapcsolat boldogsága, telis-tele várakozással, egyszeriben rémálomba csap át.

A pszichológus szerint a változásban keresendő az ok, illetve az eltérő elképzelésekben:

- Akármilyen csodálatos dolog, akármennyire boldogok vagyunk tőle, a gyerek születése minden párkapcsolatban krízis. Teljesen természetes krízis, de krízis. Ilyenkor a kétfős rendszerünk több főre bővül, az életünk teljesen átalakul, ráadásul minden energiánkkal a babára koncentrálunk, gyakran keveset alszunk, a hormonháztartásunk felborul. Ilyenkor jóval kevesebb időnk és energiánk jut a párkapcsolatunkra, és hajlamosak is vagyunk a háttérbe szorítani. A párkapcsolat azonban ritkán, rövid szakaszokra hagyható csak magára, ápolni, gondozni kell, hogy jól működjön. Ez a kisgyerekes szülők kapcsolati problémáinak leggyakoribb oka. 

Gyakran problémát jelent azonban az is, hogy teljesen mást várnak a felek a szülői szerepektől, más mintákat hoztak otthonról, más kép él a fejükben a családi működésről. Ez pedig gyakran csak a gyakorlatban kerül a felszínre, ami szintén sok kapcsolatban okoz problémákat. Különösen, hogy a szülővé válás nemcsak a család, a párkapcsolat, de az egyén számára is fontos mérföldkő. Ilyenkor a saját múltunkkal, gyerekkorunkkal, szüleinkkel kapcsolatos emlékek, kérdések, problémák is a felszínre törhetnek. Az egyéni küzdelmeknek pedig a párkapcsolatra is hatásuk lesz - mondja Sákovics Diana.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Nem lehet elkerülni

Igen, ilyenkor kétségbeejtő tudatosítani, hogy a kapcsolat a tönk szélére került. Mindenki szorong a jövőtől, hogy lesz ezután, különösen, hogy már nem ketten, hanem hárman alkotnak egy családot. A félelem rémisztő, de a pszichológus szerint semmi olyan nem történik, amitől tartanunk kellene:

- Ezeken a problémákon mindenki átesik. Természetes, hogy nehéz - mondja.

Az esetleges válás vagy szakítás rémképe, persze, mindenkit megijeszt, bármennyire is tudjuk - ahogy a szakértő is elmondta -, hogy természetes a problémák jelentkezése a kapcsolatban. Megijedni ugyanúgy normális dolog, hiszen az ember félti jól működő párkapcsolatát, különösen annak ismeretében, hány meg hány párkapcsolat fut zátonyra, miután bővült a család.

A megelőzés a legtöbb probléma esetében könnyebb út az utólagos bánkódásnál vagy próbálkozásnál, helyrehozásnál. Működhet ez vajon ebben az esetben is? A pszichológusnak sajnos van egy rossz híre:

- Ezt a helyzetet elkerülni nem lehet, de felkészülhetünk rá. Hiszen már azzal, hogy tudjuk, nehéz lesz, lehetőséget adunk arra, hogy tudatos figyelemmel, megértéssel forduljunk a partnerünk felé, a nyílt kommunikációval könnyebbé tehetjük a nehéz helyzetek kezelését.

A nő és a férfi oldala

Ahhoz, hogy a problémák mélyére lássunk, és megkeressük azok gyökerét, muszáj megvizsgálni, min megy keresztül a két oldal, mit él meg a nő, és mit él meg a férfi, ha baba születik. Mi lehet az, amiért kölcsönös megértésre van szükségük?

- Ahogy fent is említettem, sok szempontból hasonló feladatokkal küzdünk ilyenkor. A szülői szerep sajátosságaiból persze eltérések is adódnak. A nők gyakran érzik magukat ebben az időszakban egyedül, magányosan, elzárva a külvilágtól. Amikor a gyerek már idősebb, gyakran megjelenik az ingeréhség, a felnőtt tevékenységek iránti vágy. A férfit eközben gyakran komoly felelősség terheli, neki kell fenntartani a családot, és emellett apaként is helytállnia. Ez rengeteg és nagyon megterhelő feladat. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mit is él meg pontosan a másik, hiszen csak így érthetjük meg igazán - mondja Sákovics Diana.

Egyik félnek sem könnyű tehát, ahogy a szakértő mondta, ám a nő oldaláról fontos figyelembe venni, min is van túl, és nem felróni sem neki, sem önmagának, hogy a kapcsolatban gondok merültek fel. Az anya dolgát ugyanis a szülés jelentette fizikai és lelki megpróbáltatás, az esetleg depresszióba hajló hangulat, a baba miatti aggodalom is nehezíti. Mindez hátráltatja azt is, hogy még a férjre is figyeljen, a férj pedig emiatt elhanyagolva érezheti magát. Ez azonban természetes helyzet, de bajt is hozhat, ha nem jól mérik fel a felek, hogy nem a kapcsolat a gond, hanem az új életet kell megszokniuk. Egy új szakasz vette kezdetét, és mindenkinek meg kell tanulnia boldogulni vele.

A válság kezelésén múlhat minden

Megelőzni nem lehet, átvészelni nehéz. Már csak a probléma kezelésében bízhatunk, ám abban abban valóban érdemes. Ugyanis, ha már válsághelyzet van, akkor jó hozzáállással, annak okos felmérésével, kezelésével nincs minden veszve. A pszichológus ezekben látja a megoldás kulcsát:

- A nyílt kommunikáció, a tudatos figyelem a fontos, és annak elfogadása, hogy a párkapcsolatra is külön kell időt fordítani. Ne forduljon el a másiktól, ne tartsa magában a negatív érzéseit, ne várjon tétlenül arra, hogy majd jobb lesz. 

A szexuális élet megváltozása is lehet problémás

Attól függetlenül, hogy józan ésszel, érett gondolkodással belátható, hogy a szülés után a szexuális élet elcsendesedése természetes dolog, sok pár számára okoz feszültséget. Hogy mit lehet tenni? A szakértő egyszerűen kivitelezhető dolgot tanácsol a pároknak:

- A gyerek születése után a szex tekintetében is új élet kezdődik, új szokásokat alakítunk ki. Érdemes úgy hozzáállni, mintha elölről kezdenénk, mintha újra kellene tanulnunk a másikat. Ez szokott segíteni.

A környezet szerepe

A pár élete, egy átlagos esetben, mások, családtagok, barátok szeme előtt zajlik. Ha nem is minden pillanatban, természetesen, de szeretteik jelen vannak, és szemtanúi annak, ami a párral történik. A baba születésekor, mikor besegítenek, főleg így van ez, és maguk is érzékelhetik, tudomást szerezhetnek róla, hogy baj van. Rendkívül fontos, hogyan viszonyulnak ilyen helyzetben a családtagok, barátok a dologhoz, és hogyan próbálnak segíteni.

- Ami biztosan segít, ha terheket tudnak levenni a szülők válláról, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szülőknek legyen énidejük, és legyen idejük csak egymásra is. Ez persze addig, amíg a baba nagyon kicsi, csak korlátozottan tud megvalósulni - ha egyáltalán -, de később mindenképpen segítséget jelent a párnak - mondja Sákovics Diana.

Képek: Getty Images.

Kvíz a terhességről

A babára való örömteli várakozást természetes, ha megtöri némi aggodalom, de minél tájékozottabb az ember, annál könnyebb dolga lehet. A kvíz segít felmérni a terhességről birtokolt tudást.

Ezt is szeretjük