A táncosnő és a miniszter viszonya, ami megrázta a 20. századi Nagy-Britanniát - A politikus lemondott a botrány után

Az akkor 19 éves Christine Keeler és a politikus, John Profumo afférjából óriási botrány kerekedett, aminek hatására később a miniszterelnök is lemondott.

Christine Keeler és John Profumo viszonya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A hányatott sorsú táncosnő Christine Keeler és a brit hadügyminiszter, John Profumo botránya 1963-ban robbant ki, és teljesen felbolygatta Nagy-Britanniát. 

Minden újság a viszonyukról cikkezett, afférjuk pedig gyakorlatilag tönkretette mindkettejük életét. A nőt az egész ország meggyűlölte és kiutálta, a politikus pedig végül lemondott, és a Konzervatív Párt bukásáért is őt hibáztatták.

Christine Keeler szexuális zaklatás áldozata volt tinédzserként

Christine Keeler 1942-ben született Uxbridge-ben, apja három évvel később elhagyta a családot. Anyjával és mostohaapjával egy átalakított vasúti kocsiban éltek London külvárosában, tinédzserkorában a férfi és néhány barátja szexuálisan zaklatta és bántalmazta őt. A lány teherbe esett egy kapcsolatából, 17 évesen szülte meg fiát, aki azonban hat nappal később elhunyt. A tragédiát követően Londonba költözött.

Mindig is modell szeretett volna lenni, de vágya nem teljesült. Kezdetben pincérnőként dolgozott, majd sztriptíztáncosnőként folytatta életét. A klub tulajdonosának köszönhetően ismerkedett meg Stephen Ward angol művésszel és csontkováccsal, aki elit körökben mozgott, és számos politikust ismert. Híres volt arról, hogy mindig gyönyörű nők társaságában jelent meg, illetve hölgypartnereket szerzett azoknak, akik erre igényt tartottak. 1960-ban Christine Keeler hozzá költözött, de később egy másik, akkor 16 éves tinilány, Mandy Rice Davies is együtt élt velük. Belevetették magukat a londoni éjszakai életbe, sorra járták a klubokat, és egyre több befolyásos emberrel kerültek kapcsolatba.

A politikus beleszeretett a táncosnőbe

1961-ben részt vettek egy medencés partin, amit Ward egyik páciense, a vagyonos Lord William Astor tartott. A vidéki kastélyban ott volt a normandiai partraszállásban is részt vevő hadügyminiszter, John Profumo is. A férfi akkor látta először a táncosnőt, amikor Lord és Lady Astor körbevezették a kertben a vendégeket. A 19 éves lány állítólag meztelenül rohant a vendégek felé. A 46 éves, házas politikust első látásra elkápráztatta Christine, és néhány hónapig tartó viszonyba kezdtek.

A cikk az ajánló után folytatódik

A lány emellett más férfiakkal is szexuális kapcsolatot folytatott, többek között egy Johnny Edgecombe nevű kábítószer-kereskedővel, valamint Jevgenyij Ivanov tengerészeti attaséval, aki a szovjet hírszerzés ügynöke volt. Így végül Christine Keeler és a miniszter viszonyáról az MI5 is tudomást szerzett - állítólag Wardnak köszönhetően. John Profumót figyelmeztették, hogy afférjából még nagy probléma lehet, így véget vetett neki néhány hónap után. A férfi szerint 1961 augusztusában, míg a nő szerint ugyanezen év októberében szakítottak. Kapcsolatuk során azonban a miniszter számos baklövést elkövetett, például kölcsönvette a parlament egyik autóját, hogy fuvarozza a lányt, és a hivatal papírjaira írt leveleket küldött neki. Ekkor még egyikük sem sejtette, hogy viszonyuk valaha is kirobban, és egy egész életen át kísérti majd őket.

Óriási botránnyá duzzadt az affér

A táncosnő továbblépett, de későbbi partnerei, Johnny Edgecombe és Aloysius „Lucky” Gordon betegesen féltékenyek voltak. Christine Keeler verbális és fizikai bántalmazás áldozata lett, majd elhagyta Gordont Edgecombe-ért. Edgecombe késsel támadt Gordonra, majd miután a fiatal nő vele is szakított, megkereste őt, és lövöldözni kezdett az ajtajára. Az ügy miatt bíróság elé állították mindkét férfit, és egykori partnerüket is beidézték tanúként. A tárgyalás során pedig John Profumóval folytatott viszonyáról is kérdezték 1962-ben. Christine Keeler mindent tagadott, de a sajtó nyomozni kezdett az affér után. 1963-ban kilenc hónap börtönre ítélték hamis tanúzás miatt, ebből hatot töltött le.

Félelmében úgy döntött, 30 ezer dollárért cserébe kitálal a Sunday Pictorialnak. A botrány 1963-ban robbant ki, és persze Harold Macmillan miniszterelnök is tudomást szerzett róla ugyanúgy, ahogyan egész Nagy-Britannia. Profumo először visszautasította a vádakat az Alsóház előtti nyilatkozatában, a hír viszont egyre nagyobb port kavart, és egyre súlyosabbá vált. A politikusok attól féltek, másokat is kikezdenek majd az újságok, és mivel a szovjet attasé is érintett volt, az ügy nemzetbiztonsági kérdéssé is vált. Az egészet először Wardra próbálták kenni, hiszen 21 év alatti lányt közvetített egy politikus részére. A férfit letartóztatták, Wardot erkölcstelen jövedelemszerzés vádjával állítottak bíróság elé, Macmillan ellen pedig bizalmatlansági indítvány nyújtottak be. Profumo végül elismerte a viszonyt, és július 5-én lemondott, majd később Harold Macmillan is így tett pártja nyomására. A következő évben a konzervatívok 13 év után elvesztették a választást, és a párt egészen Margaret Thatcher 1979-es győzelméig romokban hevert. 

Tönkretette az életüket a viszony

Christine Keelert szinte az egész ország meggyűlölte, a tárgyalások során prostituáltnak bélyegezték, az emberek megalázták, így később munkát sem kapott. Úgy fogalmazott: ezután nem élt, hanem túlélt. Kétszer házasodott, és két gyermeke született. Mivel nem igazán jutott álláshoz, a médiának köszönhetően próbált pénzt szerezni, és sokszor nyilatkozott Profumóval folytatott kapcsolatáról. 2017-ben, 75 évesen hunyt el.

John Profumo visszavonult, és egy londoni jótékonysági szervezetnél vállalt munkát, majd adományokat gyűjtött. Feleségével a botrány ellenére együtt maradtak, a politikus 2006-ban, 91 évesen hunyt el.

Lenin szerelmi háromszöge

Vlagyimir Iljics Uljanov, azaz Lenin magánéletét sokáig homály fedte. Csupán annyit lehetett róla tudni, hogy Nagyezsda Krupszkajával él házasságban, de a hivatalos források és a történészek szerint szerette a nőket, sokat udvarolt, és volt egy hosszabb időszak, amikor szerelmi háromszöget tartott fenn. Persze mindez erősen ütközött a róla kialakult képpel, így nem véletlenül hallgatott róla mindenki.

Évekig csalta feleségét Lenin, mégis barátságot kötött a két nő: amiről akkor senki sem beszélt

Lenin éveken keresztül szeretőt tartott, és ezt nem is titkolta felesége elől. Volt egy olyan időszak is az életükben, amikor mindhárman együtt éltek.

Elolvasom
Ezt is szeretjük