Férje húgába szeretett bele a parmai hercegnő - A 21 évesen elhunyt Izabella tragikus sorsa
Bourbon-parmai Izabella sokat szenvedett élete során. Férje húgával való kapcsolata az egész udvarban szóbeszéd tárgya lett.

izabella cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bourbon-parmai Izabella gyönyörű, intelligens, művészetkedvelő fiatal nő volt, élete során azonban sok nehézséget kellett átélnie. 

A gyermekkorától depresszióra hajlamos hercegnő sokat szenvedett, és nem tudta viszonozni férje érzelmeit sem. Csak anyjához, majd később férje húgához, Mária Krisztinához fűzte bensőséges kapcsolat.

Izabellán korán kiütközött a depresszió

Izabella spanyol infánsnő 1741-ben született Spanyolországban Bourbon-parmai Fülöp és Bourbon Lujza Erzsébet gyermekeként. Édesanyját nagyon korán, 12 évesen adták férjhez, nehezen tudott boldogulni a merev szabályok és a szigorú előírások közt a spanyol udvarban. Szüleik házassága rideg, érzelemmentes volt, mindez pedig lányuk életére is kihatott.

Izabella édesanyjával, Lujza Erzsébet parmai hercegnével
Izabella édesanyjával, Lujza Erzsébet parmai hercegnével
Fotó: Wikipedia

Közel tíz éven keresztül ő volt a pár egyetlen gyermeke, édesanyjával nagyon szoros viszony alakult ki köztük, csak hozzá fűzték őt bensőséges érzelmek. Szerette a zenét, megtanult hegedülni, sokat olvasott, ám korán kiütköztek rajta a melankóliára való hajlam tünetei.

A cikk az ajánló után folytatódik

Élete első hét évében apai nagyapja, V. Fülöp spanyol király madridi udvarában nevelkedett. 1748 decembere és 1749 decembere között egy évet Versailles-ban töltött, amikor édesanyja meglátogatta családját. 1748-ban apját, Fülöp infánst Parma hercegének méltóságába emelték, a család Parmába költözött. Lujza Erzsébet 1757 körül kezdte megszervezni lánya házasságát a későbbi II. Józseffel, Mária Terézia fiával, az asszony azonban két évvel később elhunyt, Izabella pedig teljesen összetört. Anyja elvesztése még tovább rontotta lelkiállapotát, gyakran foglalkoztatta a halál gondolata.

izabella2
Fotó: Wikipedia

Férje húgával szerettek egymásba

18 éves volt, amikor eljegyeztették a vele egykorú későbbi II. József császárral, 1760-ban pedig össze is házasodtak. Igaz, hogy frigyüket dinasztikus érdekekből kötötték, azonban a leendő uralkodó valóban beleszeretett ifjú feleségébe. Nagyon odafigyelt Izabellára, ajándékokkal halmozta el őt, igyekezett minél jobban kimutatni szerelmét és meghódítani párját. Az egész uralkodói család és az udvar is nagyon megkedvelte őt, intelligenciájával, műveltségével lenyűgözte az embereket. Izabella azonban nem érezte jól magát.

Visszahúzódott és mély melankóliába süllyedt, hosszú leveleiben halálvágyáról írt, és nem tudta viszonozni férje érzéseit. Nem is vele ápolt bensőséges kapcsolatot, hanem II. József húgával, Mária Krisztina főhercegnővel, Mária Terézia legkedvesebb lányával, vele töltötte ideje nagy részét is. A két nőt összekötötte a zene és a művészetek iránti rajongás, és érzelmi vonzalom is kialakult köztük, kapcsolatuk szóbeszéd tárgya lett az udvarban.

Szerelmes leveleket is írtak egymásnak, de leszbikus viszonyokra más írásos bizonyítékok is vannak. Még Mária Terézia is megemlítette egyik levelében, hogy a két hölgy viszonya szerinte túllép egy határon. Állítólag előfordult, hogy nyilvánosan is megölelték, megcsókolták egymást. 

Tragikusan korán hunyt el

Izabellától elvárták, hogy utódot szüljön férjének, és József mindent meg is tett ezért, de felesége viszolygott a közeledésétől és a terhesség gondolatától is. Végül várandós lett, de terhességét depressziója és halálvágya nagyon megnehezítette. 1762-ben hozta világra első gyermekét, aki a Mária Terézia nevet kapta. Ugyanezen év augusztusában elvetélt, 1763-ban pedig újabb gyermekét vesztette el. 

1763 végén újra várandós volt, amikor elkapta a himlőt. November 22-én, hat hónapra szülte meg második lányát, Krisztinát, a csecsemő azonban csak pár napig élt. Egy héttel később, 21 évesen Izabella is elhunyt. Utolsó szavai a következők voltak:

„Egész testem tűzben ég, mert egész testemmel vétkeztem.”

Rabszolgából lett a szultán felesége Hürrem

A nők szultanátusa az Oszmán Birodalomban 1521-ben, Hürremmel vette kezdetét, aki rabszolgasorból került I. Szulejmán mellé. Az asszony később hatalmas befolyásra tett szert, a szultán még a politikai döntésekben is sokszor rá támaszkodott, szinte mindenben hallgatott a véleményére. Nem véletlenül ő az egyik legismertebb, legjelentősebb és legmegosztóbb szultána a történelemben.

Képek: Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia.

Ezt is szeretjük