Elrabolták rabszolgának az ötéves afrikai hercegnőt, végül Viktória királynő keresztlánya lett Sarah Forbes Bonetta
Sarah Forbes Bonetta afrikai hercegnőként született, de rabszolgasorba került. Életét Viktória királynő változtatta meg.

sarah forbes bonetta cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sarah Forbes Bonetta története egyedülálló a korában. A 19. században ugyanis nem nagyon volt arra példa, hogy egy rabszolgának elhurcolt afrikai gyermeket egyenesen a brit királynő vesz pártfogásába.

A hercegnőnek született kislány már az első találkozás alkalmával lenyűgözte az uralkodót intelligenciájával, Viktória pedig nemcsak keresztlányául fogadta őt, de egész életében támogatta is.

Elhurcolták rabszolgának a hercegnőt

1843-ban született a nyugat-afrikai joruba népcsoport Egbado klánjának hercegnőjeként, eredeti neve Aina volt. Ötéves volt, amikor a Dahomey Királyság megtámadta a településüket, és a harcok közben megölték szüleit. Az árván maradt kislányt a katonák magukkal vitték rabszolgának. Végül 1850-ben a brit haditengerészet tisztje, Frederick E. Forbes kapitány megmentette őt, amikor nagykövetként odalátogatott: meggyőzte Ghezo Dahomey királyt, hogy adja oda a gyermeket ajándékként Viktória királynőnek, mint a Feketék Királyának ajándéka a Fehér Királynő felé. A király beleegyezett, Aina pedig ezután kapta a Sarah Forbes Bonetta nevet.

Viktória királynő keresztlányának fogadta

A férfi magával vitte őt Angliába, a lány pedig állítólag már az úton angolul kezdett tanulni, és rögtön lenyűgözte a királynőt, amikor találkozott vele. Az uralkodó naplójában egy éles eszű, intelligens gyermekként írt róla, majd arra kérte embereit, gondoskodjanak a taníttatásáról, és keresztlányául fogadta. Ezután a Forbes családdal élt, rendszeresen látogatta a királynőt, és elképesztő fejlődésen ment át. Képességei jócskán felülmúlták a korabeli gyermekekét, kiváló zenei érzéke volt, gyorsan tanult, és személyisége is figyelemre méltó volt.

A cikk az ajánló után folytatódik

1851-ben végül romló egészségi állapota miatt egy Sierra Leone-i egyházi misszionárius iskolába küldték, de a királynő itt-tartózkodása alatt is folyamatosan eljuttatta hozzá ajándékait és a neki szánt könyveket. Mivel azonban itt egyre boldogtalanabb lett, az uralkodó négy év elteltével megengedte neki, hogy visszatérjen. Forbes ekkorra elhunyt, így egy misszionáriuscsaládnál helyezték el. Később a lány Brightonba költözött, Viktória királynő pedig gondoskodott arról, hogy egy megfelelő személy bevezesse a brit társadalomba. Sarah közben nemcsak angolul, hanem franciául is tanult, az uralkodó pedig mindig érdeklődött iránta, és gyakran meg is látogatta őt.

Fényűző esküvő

19 éves volt, amikor házassági ajánlatot kapott egy Sierra Leone-i kereskedőtől, James Daviestől. Sarah kezdetben kétes érzésekkel fogadta a hírt, bizonytalan volt a döntésben, és nem akart hozzámenni a férfihoz, akit szinte nem is ismert. Végül azonban a királynő áldását adta a frigyre, így 1862-ben össze is házasodtak. Viktória pártfogoltjaként fényűző esküvőjük volt, az „afrikai hercegnőként” elhíresült lány nagy napjára pedig sokan kíváncsiak voltak, hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy tanúi lehessenek a ceremóniának. A menyasszonyt és 16 koszorúslányát 10 lovaskocsi vitte a templomba, a násznépet pedig elegáns afrikai és angol hölgyek, urak alkották.

A férfi munkája miatt az esküvő után Afrikába költöztek, első lányukat a királynő tiszteletére Viktóriának nevezték el, a gyermeknek az uralkodó a keresztanyja is lett. A párnak további két gyermeke született, Sarah pedig egy ideig tanárként dolgozott, végül azonban a tuberkulózis legyőzte őt. 1880 augusztusában hunyt el, halála után lánya meglátogatta a királynőt, aki ezután anyagilag támogatta őt, és fizette iskoláztatását is. Viktória királynő és keresztlánya egész életükben kapcsolatban maradtak.

Fekete Mózesként emlegetik az asszonyt

Harriet Tubman valószínűleg 1820-ban vagy 1822-ben született Harriet Green és Benjamin Ross gyermekeként, Edward Brodess rabszolgájaként. Szörnyű gyermekkora volt: ötéves korától kezdve más-más embereknek adták bérbe, és folyamatosan borzalmas bánásmódban részesült. A sok szenvedést megélt fiatal lány hatalmas lelkierejével képes volt megszökni a fogságból, ezután pedig több száz sorstársa életét tette jobbá. Nem véletlenül emlegetik őt Fekete Mózesként.

Képek: Getty Images Hungary, Wikipedia, Pinterest

Ezt is szeretjük