Rabszolgából lett a szultán felesége - Hürrem szultána hatalmas befolyással bírt Szulejmán felett

Hürrem rabszolgasorból került a szultáni palotába. Hamar Szulejmán kedvenc ágyasa lett, később pedig feleségévé és tanácsadójává vált.

hurrem cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nők szultanátusa az Oszmán Birodalomban 1521-ben, Hürremmel vette kezdetét, aki rabszolgasorból került I. Szulejmán mellé.

Az asszony később hatalmas befolyásra tett szert, a szultán még a politikai döntésekben is sokszor rá támaszkodott, szinte mindenben hallgatott a véleményére. Nem véletlenül ő az egyik legismertebb, legjelentősebb és legmegosztóbb szultána a történelemben.

Rabszolgaságból került a szultáni palotába Hürrem

A Lengyel Királyság részét képező Ruténiában jött a világra, de születési idejét nem tudni pontosan, a szakértők 1502-re vagy 1503-ra teszik. Apja egy ortodox pap volt. 1510 környékén a tatárok elrabolták, és rabszolgasorba került valószínűleg a Krím-félszigeten lévő Feodoszijába, ami akkoriban az Oszmán Birodalom egyik legnagyobb rabszolgapiaca volt. Arról nincsenek részletes információk, hogy hol nevelkedett.

Hürrem és I. Szulejmán
Hürrem és I. Szulejmán
Fotó: pinterest.ru, hu.wikipedia.org

Később, 1520 környékén ajándékként került Szulejmán háremébe a férfi trónra lépésének idején. A mosolygós lány gyorsan felkeltette a szultán figyelmét, aki hamar beleszeretett, és kiemelt ágyasává tette. Az egyébként csekély török tudással rendelkező fiatal nőt Szulejmán anyja, Ajse Hafsza segítette, képezte. Hürrem hamarosan teherbe esett, és 1521-ben megszületett első fiuk, Mehmed. Ugyanebben az évben az uralkodó pestisben elveszítette három, más ágyasaitól született gyermekét, így csak Mehmed és Mahidevran nevű ágyasától született fia, Musztafa maradtak akkor az örökösei. Hürrem egyébként élete során összesen hat gyermeknek adott életet annak ellenére, hogy a korabeli szokások szerint a szultánnak egy ágyastól egy gyermeke születhetett.

Ágyasból nagy hatalmú feleség

Mahidevran és Musztafa hamarosan elhagyták Isztambult, 1534 körül pedig elhunyt a szultán édesanyja, Ajse Hafsza, így Hürrem lett a legbefolyásosabb nő a palotában. Szulejmán a hárem vezetőjévé tette őt, és megalkotta számára a Haszeki szultána címet. 1534-ben feleségül is vette, a ceremóniát pedig hatalmas, fényűző ünnepség követte. Korábban az Oszmán Birodalom történelmében még soha nem fordult elő, hogy egy egykori rabszolga lett a szultán törvényes felesége. Ráadásul Orhan óta, azaz közel kétszáz év után a férfi lett az első szultán, aki hivatalosan is megnősült.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Az intelligens, okos Hürrem nemcsak Szulejmán igazi társa és szerelme volt, hanem segítője és jobb keze is lett. Kitűnő politikai érzékkel rendelkezett, ennek köszönhetően pedig férje legfőbb tanácsadójává vált: kül- és belpolitikai, valamint hadi ügyekben is hatalmas befolyással bírt. Politikai tanácsadóként számos alkalommal kísérte az uralkodót, távollétében felügyelte a palota rendjét, és levelekben tájékoztatta férjét a hírekről, történésekről, valamint az államférfiakkal való beszélgetéseiről. Hürremnek olyan nagy befolyása lett Szulejmán felett, hogy arról pletykáltak, egyenesen megbűvölte őt. 

Megosztó személlyé vált

Nagy hatalma és intézkedései miatt igen megosztó, ellentmondásos személlyé vált. Szinte sosem vallott kudarcot, ellenségeit, riválisait pedig félreállította. A vele vívott hatalmi harcokban többen is életüket veszítették, egyesek például Pargali Ibrahim pasa kivégzését is az ő döntésének tulajdonítják.

hurrem 2
Fotó: hu.wikipedia.org

Hürrem igyekezett megakadályozni Mahidevran fia, Musztafa trónra jutását, hiszen ez saját gyermekei halálát jelentette volna. A törvények szerint ugyanis a trónviszályok elkerülése érdekben, ha egy új szultán lépett a trónra, fivéreit ki kellett végeztetnie. Az asszony mindent elkövetett, hogy elérje célját, ami végül sikerült is: Szulejmán 1553-ban kivégeztette Musztafát, a történészek szerint hazaárulás vádjával. A szultán ebben az évben Kara Ahmed pasát nevezte ki nagyvezírnek, de két évvel később őt is megölték, ebben Hürrem intrikáinak is szerepe lehetett. 

A jótékonykodó szultána

Amellett, hogy kivette részét a politikából, a fontos döntésekből, rengeteget jótékonykodott. Több jelentős épületet emeltetett Isztambulban, Mekkában és Jeruzsálemben, köztük iskolákat, mecseteket építtetett, de nyilvános konyhaházat is létrehozott, ahol a rászorulóknak biztosított ételt. Szintén említésre méltó a Haszeki szultána-komplexum, ami többek között tanodát, szökőkutat és ispotályt foglalt magában. Mindemellett, ahogy csak tudta, segítette a szegényeket és a rabszolgákat. 

hurrem 3
Fotó: hu.wikipedia.org

A szultána végül 1558-ban hunyt el, és a Szulejmán-mecsetben helyezték végső nyughelyére. A szultán élete végéig gyászolta feleségét és nagy szerelmét. Alakja a Szulejmán című sorozatban is megjelenik.

Az ókor legnagyobb uralkodónői

Bár a történelemkönyvek az ókori uralkodók közül leginkább a férfiakat emelik ki, az erős női vezetőkről sem szabadna megfeledkezni. A befolyásos, okos és nagy hatalommal bíró asszonyok nevét kevesebben ismerik, pedig sokat tettek birodalmuk védelméért, fejlesztéséért. Képeken mutatjuk azokat az uralkodónőket, akik mély nyomot hagytak országuk történetében és a történelemben is. 

Képek: pinterest.ru, hu.wikipedia.orghu.wikipedia.orghu.wikipedia.org

Ezt is szeretjük