Ő volt Stephen Hawking első felesége: Jane ápolta férjét, gyereket nevelt, és ledoktorált

Jane Hawking harminc éven keresztül volt a fizikus szerető, gondoskodó felesége. Támogatta férjét, három gyermeket nevelt, mindezek mellett pedig tovább is tanult.

stephen jane hawking cover
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mondás, miszerint minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő, a világ egyik leghíresebb, legelismertebb fizikusára, Stephen Hawkingra is igaz. Jane-nel huszonéves koruk elején szerettek egymásba, és a súlyos diagnózis sem választotta szét őket: az asszony harminc éven keresztül volt férje legnagyobb támasza és támogatója.

Amellett, hogy ápolta, gondozta szerelmét, három gyermeket nevelt fel, ráadásul doktoriját is megszerezte. A sok nehézség ellenére is kitartott a tudós mellett, és igyekezett minél boldogabbá tenni az egész családjuk életét.

Huszonévesen szerettek egymásba

Jane Wilde 1944-ben született, Hertfordshire-ben nőtt fel, majd a londoni Westfield College-ban tanult nyelveket. Egyetemi évei alatt barátainak köszönhetően egy partin ismerkedett meg Stephen Hawkinggal 1962-ben. Egymásba szerettek, ám egy évvel később a fiatal tudós lesújtó diagnózist kapott: amiotrófiás laterálszklerózis, motoros neuron betegséget állapítottak meg nála, ami súlyos izomsorvadással jár. Az orvosok azt jósolták, nem éli majd meg a 25. életévét.

A sokkoló hírek hallatán a fiatal nőnek eszébe sem jutott a szakítás. Úgy gondolta, a betegség ellenére is minden lehetséges lesz, Stephen terápiára jár majd, csodálatos családot alapítanak, szép házban fognak élni, és boldogok lesznek együtt. Mindennek ellenére ki akarták hozni a maximumot az életükből és a kapcsolatukból is. 1964-ben eljegyezték egymást, ’65-ben pedig összeházasodtak. Nagy szerelem volt az övék, Jane pedig úgy lépett a házasságba, hogy tudta: tudós férje mellett mindig a háttérben marad majd, és azzal is tisztában volt, hogy támogatnia, ápolnia kell majd párját. Nászútjukat New Yorkban töltötték egy fizikakonferencián.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tudósfeleség, ápoló és családanya

1967-ben megszületett első gyermekük, Robert, 1970-ben pedig világra jött lányuk, Lucy. Az ’70-es évekre Stephen Hawking karrierje szépen ívelt felfelé, betegsége viszont folyamatosan rosszabbodott, és rengeteg komoly kihívás elé állította a párt. Jane-nek már nemcsak férjéről és a háztartásról kellett gondoskodnia, hanem két kicsiről is. A helyzetet nehezítette, hogy a fizikus senki mástól nem volt hajlandó segítséget elfogadni, csak feleségétől, ráadásul sokáig kerekesszéket sem akart használni, így párja sokszor egyik kezében a kisbabát fogta, a másik karjával szerelmét támogatta, nagyobb gyermekük pedig mellettük sétált.

Férje egyébként szinte sosem volt hajlandó beszélni a betegségéről, az érzéseiről vagy arról, hogy mi történik vele. Általában úgy csinált, mintha minden rendben lenne, az ALS pedig nem is létezne. Jane mindezek ellenére tiszta szívből szerette őt, az életüket, és elkötelezte magát Stephen Hawking mellett. Mindent megtett, hogy párja tovább folytathassa úttörő kutatásait.

- Nem volt más alternatíva, csak a folytatás. Nagyon elköteleztem magam Stephen iránt, és nem hittem, hogy képes lenne nélkülem boldogulni. Azt akartam, hogy folytassa lenyűgöző munkáját, és azt is, hogy a gyermekek mögött stabil család álljon - mondta.

Négyen voltak a házasságban

Jane mindennap rengeteg nehézséggel küzdött, mégis ezek és a gyermeknevelés mellett is képes volt megszerezni doktoriját 12 év alatt középkori spanyol költészetből. A doktori nagyon sokat jelentett számára, ezzel ugyanis bebizonyította önmagának, hogy nem „csak” feleség és anya lehet. 1979-ben pedig megszületett harmadik gyermekük, Timothy. Az asszonyt ráadásul annak ellenére sem fogadták el férje szülei, hogy a szívét-lelkét kitette érte: sokszor megkapta tőlük, hogy nem kedvelik, és nem illik a családba. Ő maga pedig egyre kevésbé találta a helyét a házasságában.

- Az igazság az, hogy a mi házasságunkban négyen voltak: Stephen, én, a motoros neuron betegség és a fizika. És ha ebből kivesszük a motoros neuron betegséget, a fizika még mindig ott marad - árulta el.

A férfi a házasságuk alatt egyre jobban magába fordult, és bár megpróbálta elmagyarázni feleségének a fizikát, az asszony egyre jobban úgy érezte, hogy el van zárva a külvilágtól. Egy idő után pedig már bentlakó gondozókra is szükség volt, akik miatt igencsak kevés magánéletük, privát szférájuk maradt, ez pedig tovább nehezítette családi életüket. Az ápolók sokszor pletykáltak róluk, kibeszélték a feleséget a háta mögött, és Jane ezt borzasztóan rosszul viselte.

30 év után váltak külön útjaik

Az évek múlásával eltávolodtak egymástól. Az 1980-as években a fizikus beleszeretett az egyik nővérbe, Elaine Masonba, Jane pedig egy zenészhez, Jonathan Hellyer Joneshoz került közel, de szerelmük sokáig plátói maradt. A házaspár mindezek ellenére még egy ideig együtt maradt, végül 1990-ben került szóba köztük a szakítás, hivatalosan pedig 1995-ben mondták ki a válásukat harminc együtt töltött év után.

jane hawking
Fotó: Zak Hussein / Getty Images Hungary

Az asszony 1997-ben hozzáment Jonathan Hellyer Joneshoz, 1999-ben pedig kiadta memoárját Music to Move the Stars: A Life with Stephen címmel. 2009-ben a könyv újra megjelent Utazás a végtelenbe címmel. Ez alapján készült A mindenség elmélete című film is, mely életüket mutatja be. Jane Hawking jelenleg 77 éves.

Emilie Flöge különös története

Göndör, vörösesbarna haj, porcelánbőr, pirospozsgás arc és kék ruha - így ábrázolta egyik híres festményén Gustav Klimt gyönyörű múzsáját, Emilie Flögét. Bár az alkotást szinte az egész világ ismeri, a rajta szereplő asszony történetét már csak igen kevesen. A hölgy nem csupán a művész társa és inspirációja volt, hanem divattervezőként és üzletasszonyként is nagy sikereket ért el. Munkássága azonban mára szinte teljesen feledésbe merült.

Ki volt valójában Klimt képein az a gyönyörű, göndör hajú nő? Emilie Flöge különös története

Gustav Klimt és Emilie Flöge kölcsönösen inspirálták egymást. A hölgy divattervezőként és üzletasszonyként is nagy sikereket ért el.

Elolvasom

BorítóképekInstagram, Instagram.

Ezt is szeretjük