5 gyakori szokás, ami alattomosan rombolja szét a barátságokat - A kéretlen tanácsok is borzasztó károsak
Ezeket a szokásokat jobb tudatosan kerülni, ha azt szeretnék a felek, hogy őszinte, mély és hosszú távú legyen a barátság.

baratnok cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szoros barátságok gyakran hasonlóan törékenyek, mint a párkapcsolatok. Ugyanúgy törődést, közös munkát, idő- és energiabefektetést, illetve kölcsönösséget és kompromisszumokat igényelnek ahhoz, hogy igazán jól működjenek hosszú távon.

Felnőttként még nehezebb fenntartani őket a munka és a családi élet mellett, így még jobban kell figyelni arra, hogy ne távolodjanak el egymástól a felek. De nemcsak a beszélgetés fontos, hanem az is, hogy senki ne mérgezze a viszonyt káros szokásokkal: a következők ugyanis úgy rombolják a barátságokat, hogy sokaknak fogalmuk sincs, milyen rosszat tesznek.

Kéretlen tanácsok

Ha valaki panaszkodik, akkor két lehetőség van: vagy csak kiadja magából a problémákat, hogy megkönnyebbüljön, és feldolgozhassa őket, vagy a megoldáshoz szeretne segítséget kérni. A kettő között nagy különbség van, ugyanis ha a másik folyton kéretlen tanácsokkal bombázza, meg akarja mondani neki, hogy mi a helyes, mit tegyen, vagy mit rontott el, az alááshatja a kapcsolatot.

Az illető ilyenkor úgy érzi, alsóbbrendű társánál, aki úgy hiszi, mindent tud, és állandóan csak kioktatja őt. Egy idő után ennek az lesz az eredménye, hogy semmilyen nehézség esetén nem fog hozzá fordulni. Ha valaki nem biztos abban, hogy mire is vágyik a barátja, a legjobb megkérdezni, és úgy támogatni, ahogy az neki a legtöbbet segít.

Az egyik fél sose kérdez

Az egyoldalú barátságok fő jellemzője, hogy az egyik fél sose kérdez a másiktól, és mindig csak önmagát állítja a középpontba. Ez lehet, hogy egyáltalán nem is szándékos, mert úgy véli, hogy a másik majd mesél, ha szeretne, de a dolog nem így működik. Ha az egyik részről elmarad az érdeklődés, a társ úgy érzi, a másik nem foglalkozik vele, elhanyagolja, nem kíváncsi az életére, így szép lassan eltávolodnak egymástól.

A cikk az ajánló után folytatódik

A nézeteltérések kerülése

A legjobb barátságok sem mennek mindig zökkenőmentesen, ahogyan a párkapcsolatok sem. És ezekre is igaz, hogy a veszekedések sokszor fejleszthetik, előremozdíthatják őket - legalábbis akkor, ha a felek nem hagyják elharapódzni a vitákat. Éppen ezért borzasztóan káros, ha kerülik a konfrontációt, homokba dugják a fejüket a problémák, véleménykülönbségek esetén. Ha ezt teszik, folyamatosan gyűlik majd a harag és a sértődöttség bennük, és elmérgesedik a viszony. Igenis szükség van arra, hogy néha kiadják magukból a kellemetlen érzéseket, persze egészséges határokon belül.

Irreális elvárások

Lehet, hogy a felekben rengeteg a közös, de arról sosem szabad elfeledkezni, hogy senki sem teljesen egyforma, így nem is lehet mindenkitől ugyanazt elvárni. Nem szabad, hogy valaki azt várja a másiktól, hogy ugyanúgy élje az életét, mint ő, hasonló döntéseket hozzon, és hasonlóan viselkedjen, reagáljon. Ellenkező esetben ugyanis könnyen tönkremegy a barátság.

Állandó versengés

Mindenkivel előfordul, hogy bár örül nekik, akaratlanul is irigyli barátja sikereit, ezzel nincs probléma, ilyen az emberi természet. Azzal viszont már van, ha az illető állandóan felül akarja múlni a másikat, igyekszik lenyomni őt, és elterelni a szót a boldogságáról. A túlzott versengés minden kapcsolatot megmérgez, ezért tudatosan kerülni kell még akkor is, ha vannak olyanok, akiknek ez a vérében van, és kicsit nehezükre esik elnyomni.

Ideje elengedni a barátságot? Ezek a kérdések segítenek eldönteni

Dr. Ellen Hendriksen klinikai pszichológus úgy véli, fontos odafigyelni azon intő jelekre, melyek egyértelműen mutatják, hogy a barátság már nem egészséges, nem kielégítő mindkét fél számára, vagy nem kölcsönösségen alapszik. Ezeket gyakran nem könnyű felismerni, de a következő, szakértő által javasolt kérdések segítenek: tedd fel őket magadnak, és megtudhatod, elérkezett-e az idő az elengedéshez.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük