3 kérdés, amit fel kell tenned magadnak, ha barátkoznál az exeddel - Tényleg ingoványos terep

Elengedni valakit, akit korábban szerettünk, egyáltalán nem egyszerű, ám legalább ennyire nehéz normális baráti kapcsolatot is kialakítani a volt partnerrel.

Barátság az exszel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen okból kifolyólag is érjen véget egy párkapcsolat, elengedni azt, aki korábban az életünk szerves része volt, nem könnyű feladat - és gyakran egészen sokáig nem is sikerül, ha sikerül egyáltalán. 

Visszatérő kérdés, hogy ki lehet-e alakítani romantikus érzelmek nélküli kapcsolatot, barátságot az exszel, vagy sem, és hogy egyáltalán érdemes-e. Az biztos, hogy egy kifejezetten ingoványos terepről van szó, és a helyzetben többen is sérülhetnek, így nem árt alaposan átgondolni a szituációt.

Fontos kérdések, ha barátkoznál az exeddel

Ha valakit igazán közel engedtél magadhoz, rábíztad a legféltettebb titkaidat, megbíztál benne, és támaszodként, fontos barátodként tekintettél rá, lehetetlennek tűnik, hogy a párkapcsolat lezárta után egyik pillanatról a másikra kizárd az életedből. A szakítást követően gyakran még hetekig, hónapokig összejárnak az exek.

Sokan egyenesen barátok is maradnak, legfőképpen azért, hogy enyhítsék a szétválás okozta kínzó fájdalmat, az ugyanis szinte mindig jelen van, függetlenül attól, hogy milyen ok bújik meg a háttérben. Ez viszont rendkívül bonyolult helyzeteket eredményezhet, ráadásul a két érintetten túl a későbbi partnerek számára is kifejezetten nehéz és kényelmetlen lehet. Mielőtt eldöntenéd, hogy jó ötlet-e belevágnod egy intimitásmentes kapcsolatba az exeddel, nem árt, ha felteszel magadnak néhány kérdést - javasolja a Psychology Today szakértője. Ezek a következők.

Miért lenne fontos számodra a barátság az exeddel?

Kutatások szerint a felek a szakítás után alapvetően négyféle okból kifolyólag maradnak barátok, ezek a biztonság, a praktikussági szempontok, az udvariasság, illetve a még fennálló romantikus érzelmek. Míg az első két tényező valóban működő barátsághoz vezethet, az utóbbi kettő értelemszerűen már kevésbé. Az őszinte barátságok, amelyek azzal az elhatározással születtek, hogy az érintettek a nehéz időkben is kitartsanak egymás mellett, támogassák egymást, biztonságot jelentenek a feleknek, és kiállhatják az idő próbáját.

A cikk az ajánló után folytatódik

Adódhatnak olyan helyzetek is, amikor pedig egyszerűen gyakorlatias okok, közös gyermek vagy azonos munkahely miatt is érdemes a jó viszony fenntartására törekedni. 

Mennyi idő telt el a szakítás óta?

A szakítás után fontos lenne, hogy egy kis időt külön töltsenek a felek, a közelség akadályozza a gyógyulást, és rontja a helyzetérzékelést is. A távolság viszont lehetővé teszi, hogy átgondold, mi ment félre a kapcsolatban, mit tanultál a történtekből, mik azok a tanulságok, amelyek hasznosak lehetnek a számodra a jövőben.

Azt sem árt észben tartani, hogy lehet, hogy te már hamarabb készen állnál a barátságra, a másiknak viszont még több időre van szüksége ahhoz, hogy így tudjon rád tekinteni, és el tudja engedni azt, ami korábban köztetek volt. 

Hogyan hat majd mindez a jövőbeni romantikus kapcsolatokra nézve?

A fel-felbukkanó exek egy új párkapcsolat túlélését veszélyeztethetik. Egyáltalán nem biztos, hogy az új partner tolerálja a volt társad jelenlétét, ebben a helyzetben különösen nehéz félretenni a féltékenységet. A friss románc, amiben még éppen csak felfedezitek egymást, kölcsönös bizalom és intimitás kiépítésére törekszetek, lehet, hogy nem bírja el az ilyen jellegű kihívásokat. 

Az tehát, hogy jóban szeretnél maradni az exeddel, teljesen természetes, és nincs is benne semmi rossz mindaddig, amíg pontosan tudjátok mindketten, hogy mi a célotok mindezzel, hol húzódnak a kapcsolat határai, és amíg nem okoztok szükségtelen fájdalmat magatoknak és a környezetetekben lévőknek. 

Sok mindent elárul a férfiról, hogyan beszél az exéről

Abból, ahogyan valaki az egykori társáról beszél, sok minden leolvasható, kikövetkeztethető. A következők például egyértelműen intő jelnek számítanak: ha ezeket veszed észre, légy óvatos a jelölttel.

Sok mindent elárul a férfiról, hogyan beszél az exéről: 5 intő jel, amit fontos időben felismerni

Az exek valamilyen formában mindig szóba kerülnek a randevúkon vagy a kapcsolat elején. Nem mindegy azonban, hogy beszél róluk a másik.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük