Ezért nem jó ötlet barátságban maradni az exeddel: a pszichológus szerint kizárólag hátránya van
"Maradjunk barátok" - gyakran elhangzik a mondat, pedig csak bonyodalmat okoz.

GettyImages-1179647441
beauty and style
Top olvasott cikkek

Természetes, hogy szakítás után az ember nem akar rögtön megszakítani minden kapcsolatot az exével. De van egy határ, amit rossz ötlet átlépni.

Lindsay Kriger pszichológus szerint az exek közti barátság lényegében egy olyan plátói kapcsolat, melyben a felek megpróbálják figyelmen kívül hagyni a régi érzéseiket, ám ez sokszor a lehetetlennel határos, és csak balul sül el. Ennek több oka is van.

Az érzéseket nem lehet egy gombbal kikapcsolni

Az normális, hogy szakítás után nem akar valaki teljesen eltűnni a volt párja életéből, viszont sok esetben a barátság igénye akkor erősödik fel, amikor az egyik fél titokban még reménykedik valamilyen folytatásban. Ez valahol érthető is, hiszen az érzések nem múlnak el egyik pillanatról a másikra.

GettyImages-1070981900
Fotó: LaylaBird / Getty Images Hungary

Sokszor azonban nincs is efféle tudatos szándék a baráti viszony ápolása mögött, egyszerűen azt remélik az emberek, hogy így kevésbé lesz drasztikus az elválás, azaz könnyebb lesz az átmenet az „új életbe”. De ennek épp az ellenkezője igaz.

Nehezebb lesz egy új kapcsolat felé nyitni

Az expartner társasága a múltat idézi, és így különösen nehéz a jövő felé elmozdulni, vagyis ismerkedni, új kapcsolatba kezdeni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, előbb némi magányra lenne szükség, amikor a szakítás után az ember reflektál az előző kapcsolatára, és hozzászokik a gondolathoz, hogy most új fejezet kezdődik.

GettyImages-624698094
Fotó: golero / Getty Images Hungary

Ha valakinek mégis sikerül új kapcsolatot kezdenie úgy, hogy közben gyakran lóg az exével, az roppant kellemetlen lesz az új partner számára. Valószínűleg azt fogja gondolni, hogy az újdonsült párja még nincs túl a korábbi szerelmén - és valószínűleg igaza is lesz.

Könnyen "se veled se nélküled" kapcsolattá válhat

Szakítás után gyakran ott lebeg a levegőben a kérdés, hogy „vajon jó döntés volt-e” vagy a klasszikus „mi lett volna, ha”. Ez nem is probléma, sőt: ha valaki önmagában átgondolja, mi vezetett a szakításig, az segít végleg lezárni a kapcsolatot.

A cikk az ajánló után folytatódik

De ha a felek közben baráti viszonyt ápolnak, akkor könnyebb belezavarodni az ilyen kérdésekbe, és már kész is a "se veled se nélküled" kapcsolat, ahol az egyik fél mindig bizonytalanabb a szándékait illetően, mint a másik. Elvégre egykor fizikailag is vonzódtak egymáshoz, és minél több időt töltenek egymás társaságában, annál inkább a felszínre bukkannak ezek az érzések.

Kínos és fájdalmas élményekhez vezethet

Akármennyire is meg van valaki győződve róla, hogy már csak baráti érzéseket táplál az exe iránt, szinte biztos, hogy nehéz és fájdalmas élmény lesz azt látnia, amikor az ex összejön valaki mással. Sokkal könnyebb úgy továbblépni, ha a felek tartják a távolságot. A pszichológus konklúziója is az, hogy a legfontosabb egy szakítás után elvarrni az elvarratlan szálakat, és egészséges mértékben megszakítani a kapcsolatot a továbblépés érdekében.

A testbeszéd jelzi, ha közeleg a szakítás

Ezek a mozdulatok mind arra utalnak, hogy a partner érzései meggyengültek: nem feltétlen tudatosak a mozdulatok és gesztusok, ám mégis tükrözik azokat az érzelmi változásokat, amik végbemennek az illetőben.

(Képek forrása: Getty Images)

Ezt is szeretjük