Ilyen volt a Facebook elődje a 16. században: a könyv, ami minden tehetős ember életében fontos szerepet játszott
Az album amicorum, azaz a barátok könyve árulkodott tulajdonosa népszerűségéről és kapcsolati hálójáról is.

album amicorum
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyermekkorunkban még emlékkönyveket adogattunk körbe az iskolában, hogy osztálytársaink vagy tanáraink kedves idézetei, aranyos rajzai örökre nyomot hagyjanak a füzetben, és azt lapozgatva bármikor visszaidézhessük a régi időket. Ma már szinte teljesen kikopott ez a szokás, hiszen minden az online térben zajlik: az emberek a Facebookon tartják a kapcsolatot egymással, itt őrzik az elmúlt évek emlékeit is.

A 16. században is létezett egy szokás, illetve egy füzet, ami nagyjából a kettő ötvözete és a közösségi háló őse volt. Az album amicorum minden tehetősebb ember életében fontos szerepet játszott.

A 16. századi Facebook, az album amicorum

Az úgynevezett „barátok könyve” az 1500-as években vált igazán népszerűvé, először valószínűleg a német területeken, majd később egész Európában elterjedt a használata. Legfőképpen az egyetemekre járó nemesifjak számára volt nélkülözhetetlen az elegáns, bőrkötésű füzet, melyet tanulóéveik alatt mindenhová magukkal vittek. Később a fiatal nők is használtak hasonlókat.

1 album amicorum
Fotó: commons.wikimedia.org

Az album amicorumok arra szolgáltak, hogy megőrizzék a fontos kapcsolatokat. Amikor a férfiak híres tudósokkal, művészekkel vagy filozófusokkal találkoztak, megkérték őket, hogy írjanak egy-egy bejegyzést a lapjaikra, de volt, hogy saját maguk dokumentálták a hasonló eseményeket. Az egyetemi évek alatt tanáraik, barátaik is nyomot hagytak a füzetben általában aláírások, rajzok, idézetek, üzenetek vagy ajánlások formájában. Néha híres művészeket kértek fel arra, hogy készítsék el az ábrákat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A könyv tulajdonképpen a mai Facebook és LinkedIn ötvözetének számított, a kapcsolattartás fontos eszköze volt. Egyrészt ugyanis bizonyíték volt arra, hogy az illető milyen híres személyiségekkel találkozott, másrészt pedig azokkal, akik szerepeltek benne, később az emberek gyakran levelezés formájában is megőrizték, építették a viszonyt. Néha eseményekről is megemlékeztek bennük, a partik után például a vendégek általában leírták tapasztalataikat, élményeiket és véleményüket az összejövetelről. 

A hölgyek könyve különbözött a férfiakétól

A nőknek ekkor még nem volt lehetősége utazgatni, és felsőfokú tanulmányokat sem végezhettek, így az ő esetükben kicsit más volt az album amicorum. A hölgyek füzetei személyesebb emlékeket és kapcsolatokat őriztek: barátságok, szerelmek, szeretők emlékei és pletykák is szerepeltek a lapjaikon. 

2 album amicorum
Fotó: commons.wikimedia.org

Megmutatták, mennyire népszerű a tulajdonosuk, hány barátja, ismerőse van, milyen körökben mozog, tehát tényleg a mai közösségi médiának feleltek meg. A barátok könyve egészen a 18. századig nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon is, ezután kezdett kimenni a divatból.

A középkor legbizarrabb törvényei

A középkorban az egyház és az állam az emberek életének minden apró szeletét igyekezett szabályozni. Az akkori előírások közül mai szemmel rengeteg tűnik furcsának, szokatlannak vagy egyenesen bizarrnak. A következő törvények viccesnek hangozhatnak, pedig akkoriban tényleg komolyan gondolták őket: büntetés várt azokra, akik nem tartották be azokat.

Képek: Getty Images Hungary, commons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.org.

Ezt is szeretjük