A középkor legbizarrabb törvényei, amiket tényleg komolyan gondoltak: nem volt mindegy, hol halt meg az ember
A középkorban számos olyan törvény akadt, amelyet ma már egyenesen nevetségesnek, bizarrnak talál az ember.

kozepkori birosag
beauty and style
Top olvasott cikkek

A középkorban az egyház és az állam az emberek életének minden apró szeletét igyekezett szabályozni. Az akkori előírások közül mai szemmel rengeteg tűnik furcsának, szokatlannak vagy egyenesen bizarrnak.

A következő törvények viccesnek hangozhatnak, pedig akkoriban tényleg komolyan gondolták őket: büntetés várt azokra, akik nem tartották be azokat.

Furcsa szabályok a parlamentben

Egy 2007-es felmérés hivatalosan is a világ legbutább törvényének választotta azt a középkori szabályt, miszerint tilos meghalni a parlamentben. Ez részben arra szolgált, hogy senki ne zavarhassa meg az üléseket - még a haldoklásával sem - részben pedig arra, hogy az emberek ne használhassák ki az előnyöket. Aki ugyanis itt veszítette életét, az hivatalosan látványos állami temetést kellett, hogy kapjon. Így meg akarták előzni, hogy egyesek az épületbe vigyék súlyos beteg rokonukat, és megússzák a temetési költségeket.

kozepkor parlament
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Ez az előírás sokáig érvényben volt, ma azonban már nem létezik olyan törvény, amely ezt egyértelműen kimondaná. Az viszont még most sem ismert, hogy a középkorban pontosan milyen büntetést is kaptak azok a személyek, illetve inkább rokonaik, akik megszegték az előírást.

1313-tól illegális volt páncélban megjelenni a parlamentben. A szabályt II. Eduárd angol király iktatta be, miután a teljes fegyverzetbe öltözött bárók és nemesek többször is megfélemlítették az általuk egyáltalán nem tisztelt és szeretett uralkodót. A törvény egyébként azóta is él.

A cikk az ajánló után folytatódik

Illegális foci és tenisz

A sportra is vonatkoztak szigorú szabályok. A foci akkoriban sokkal agresszívabb elfoglaltság volt: mindig nagy verekedésekkel, harcokkal járt, sőt a játékosok még egymás ingóságait is durván megrongálták, ha rosszul alakultak a meccsek. Éppen ezért tiltották be őket 1314-ben Angliában. De teniszezni sem szabadott mindenkinek: egy 1495-ös törvény kimondta, hogy a nem arisztokrata férfiaknak egyenesen tilos ez a sport. Az indok az volt, hogy káros hatással van az emberekre, és eltereli a figyelmüket a sokkal fontosabb dolgokról. Úgy tudni azonban, hogy karácsonykor sokan megszegték a szabályt.

Bálnalopás és kötelező báránymosás

A középkorban a bálnák királyi állatnak számítottak, így amikor a víz a partra vetette a tetemeiket, azok az előkelőségek tulajdonát képezték. Ezért hozták azt a törvényt, miszerint tilos volt ellopni a halott bálnákat. Akkoriban egyébként a tehetősek fogyasztották is őket - a fejük hivatalosan a királyé, a farkuk pedig a királynéé volt.

kozepkori barany
Fotó: Hulton Archive / Getty Images Hungary

Az 1200-as években rögzítettek egy olyan törvényt is, miszerint egy falu lakóit megbüntették, ha elfelejtették megfürdetni, megtisztítani a földesúr bárányainak szőrét. Akik nem figyeltek eléggé, komoly megrovásra számíthattak.

Ezenkívül az 1500-as években például csak a gazdagok hordhattak kikészített menyéteket, illetve cobolyokat az öltözékük részeként, a szegényeknek ezek viselését törvény tiltotta.

A középkorban a szexet is szigorúan szabályozták

A középkorban úgy vélték, a szex egyáltalán nem örömszerzésre szolgál, hanem arra, hogy a felek gyermeket nemzzenek. Ezért szigorú feltételeket kellett betartaniuk ahhoz, hogy együttléteik miatt ne kövessenek el bűnt. Nem volt mindegy, mikor hogyan hol, vagy miért bújnak össze a párok.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük