Milyen volt az aztékok szexuális élete? A maszturbációt büntették, szülés után évekig tiltott volt a szex
Az azték társadalomban elvárták, hogy mindkét fél szűzen házasodjon, a félrelépésért pedig szigorú büntetés járt.

aztek cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az azték kultúrában szigorú szabályok övezték a szexualitást. A házasságon kívüli szex és a maszturbáció tiltott volt, de a prostitúció intézménye a korabeli társadalmakhoz hasonlóan itt is működött.

A terhesség alatti szexet kifejezetten ajánlották az asszonyoknak, ám a szülés után egyes nőknek cölibátust kellett fogadniuk. Ilyen volt az aztékok szexuális élete a 14-16. században.

Elrendezett házasságok

Az Azték Birodalomban az emberek nem önmaguknak kerestek párt, ez ugyanis a társközvetítők, azaz az ah atanzahok feladata volt. A legtöbben tizenéves koruk végén vagy huszonéves koruk elején léptek frigyre, az előzetes tárgyalásokat pedig az ah atanzahok és a szülők folytatták le. A menyasszonyoknak hivatalosan kötelező volt megőrizni szüzességüket az esküvőig, de a legtöbbször a vőlegényektől is elvárták, hogy ártatlanok maradjanak a ceremóniáig. A házasságkötés négynapos ünnepséggel járt.

Büntették a hűtlenséget és a maszturbációt

A tehetősebb, magasabb rangú férfiaknak több felesége is lehetett, a szegényeknek azonban ezt nem engedélyezték. Ha kiderült a megcsalás, őket veréssel vagy más testi fenyítésekkel, esetleg hajuk leborotválásával büntették. A nőket ellenben halálra ítélték, ha fény derült a félrelépésükre. 

A maszturbáció szintén tiltott tevékenységnek számított. Ha ezen kaptak egy férfit, akkor a nemi szervét chilivel dörzsölték be kínzó, csípő fájdalmat okozva neki. Azt pontosan nem tudni, miért ítélték el ennyire az önkielégítést.

Megélték a szexualitást, fontos volt az erotika

A sok korlátozás ellenére a szexuális gyönyöröket fontosnak tartották. Úgy vélték, a szexualitás kreativitást, életerőt képvisel, és egy ajándék az istenektől, hogy enyhítsék a földi életet, büntetéseket. A házastársak együttléteit a kölcsönösség jellemezte, odafigyeltek arra, hogy mindkét félnek jó legyen a szeretkezés. Megélték az erotikát, a közösülés örömét, ám mindig szem előtt tartották a mértékletességet és a szabályokat is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A házasság alatti szex ajánlott, a szülés utáni tiltott volt

Az aztékok a terhesség hetedik hónapjáig erősen javasolták a szexet az asszonyoknak, mert úgy vélték, ennek hiányában beteges, gyenge gyermek születik majd. A szülés után azonban a nemesek ágyasainak évekig cölibátust kellett fogadniuk. Mivel azonban sok második feleség vagy ágyas akaratán kívül került ebbe a helyzetbe, rengeteg nő számára szinte áldás volt, hogy nem kellett közösülnie urával.

A prostituáltak fontos szerepet töltöttek be

A prostituáltak fontos szerepet töltöttek be a társadalomban, úgy vélték, ők Xochiquetzal istennővel állnak kapcsolatban. A papnőket művészeti, zenei oktatásban részesítették, az volt a feladatuk, hogy szórakoztassák vendégeiket, örömöt szerezzenek nekik, és jutalomként ajánlották fel magukat a csata után a férfiaknak. Már külsőre könnyen meg lehetett őket különböztetni a többi nőtől, ugyanis velük ellentétben ők lógva hagyhatták a hajukat, valamint sminket és parfümöt is használhattak. A prostituáltakat gyakran feláldozták az isteneknek.

Emberáldozatok

Az Azték Birodalom vallási gyakorlatában központi szerepet játszottak az emberáldozatok, akik közt férfiak és nők egyaránt voltak. Az asszonyok esetén azonban különösen brutális volt a folyamat, ennek szerves részét képezte ugyanis a nemi erőszak is. Az anyaistennőnek, Tocinak bemutatott áldozatokat az uralkodóknak adták először, ő pedig úgy és arra használta a nőket, ahogyan és amire csak akarta még azelőtt, hogy feláldozták volna őket.

Szex az ókori Egyiptomban

Az ókori Egyiptom különleges kultúrájának a szexualitás is fontos részét képezte. Bár viszonylag kevés olyan rajz, ábra vagy írás maradt fenn, amely konkrét és részletes információkkal szolgálhat ebben a témában, vannak olyan leletek, történetek, melyek intim életükről árulkodnak. A birodalom lakóinak szexuális életét általánosan a nyitottság, a szabadság jellemezte, azonban mai szemmel igencsak bizarr szokásokkal is rendelkeztek.

Ezt is szeretjük