Anyai veszélyek? Így védd a kapcsolatod!
Bár az édesanyák csak gyermekeik boldogságát akarják, néha épp az ellenkezőjét érik el.

Dia

 	Feszültség a kapcsolatban 	Ha mindketten gyermeki kötelességeteknek érzitek, hogy a szüleitek elvárásainak megfeleljetek - és abból van is bőven -, az könnyen vitákhoz vezethet. Ha a megfelelési kényszer miatti feszültségek vitákat eredményeznek, úgy védheted meg a kapcsolatod, hogy a szülők helyett elsősorban egymásra figyeltek.

Feszültség a kapcsolatban

Ha mindketten gyermeki kötelességeteknek érzitek, hogy a szüleitek elvárásainak megfeleljetek - és abból van is bőven -, az könnyen vitákhoz vezethet. Ha a megfelelési kényszer miatti feszültségek vitákat eredményeznek, úgy védheted meg a kapcsolatod, hogy a szülők helyett elsősorban egymásra figyeltek.

Dia

 	Túlzásba vitt szeretet 	Szeretetre szükség van, de ha édesanyád nem képes elfogadni, hogy felnőttél, és a legtöbb dologban kislányként kezel, az a magánéleted is megnehezítheti. Nem árt tehát, ha már időben elkezdesz a magad lábára állni, így nem akkor kell megbirkóznia az elvesztéseddel, amikor komolyra fordul a kapcsolatod. 	Kapcsolódó cikk: 	4 árulkodó jel, hogy manipulálni próbálnak »

Túlzásba vitt szeretet

Szeretetre szükség van, de ha édesanyád nem képes elfogadni, hogy felnőttél, és a legtöbb dologban kislányként kezel, az a magánéleted is megnehezítheti. Nem árt tehát, ha már időben elkezdesz a magad lábára állni, így nem akkor kell megbirkóznia az elvesztéseddel, amikor komolyra fordul a kapcsolatod.

Kapcsolódó cikk:
4 árulkodó jel, hogy manipulálni próbálnak »

Dia

 	Féltés ellen 	Ha párod anyja egy szem fiát még a széltől is óvná, úgy tekinthet rád, mint aki el akarja venni tőle - megkeserítve ezzel a ti viszonyotokat is. Ebben az esetben részedről megértésre lesz szükség, a nagyobb csatát azonban párodnak kell megvívnia, hogy az édesanyja elfogadja, immár felnőtt. 	Kapcsolódó cikk: 	A legnehezebben kezelhető anyóstípusok »

Féltés ellen

Ha párod anyja egy szem fiát még a széltől is óvná, úgy tekinthet rád, mint aki el akarja venni tőle - megkeserítve ezzel a ti viszonyotokat is. Ebben az esetben részedről megértésre lesz szükség, a nagyobb csatát azonban párodnak kell megvívnia, hogy az édesanyja elfogadja, immár felnőtt.

Kapcsolódó cikk:
A legnehezebben kezelhető anyóstípusok »

Dia

 	Családi vélemény 	Míg a családi rendezvények a jó viszony esetében remekül telhetnek, ha a szüleid vagy édesanyád ellenséges szemmel néz a párodra, az akár komoly feszültséget is teremthet. Ebben az esetben add az anyukád tudtára, hogy akkor számíthat rád a hétvégi ebéd során, ha a társadat is örömmel látja, nem kritizálja és piszkálja.

Családi vélemény

Míg a családi rendezvények a jó viszony esetében remekül telhetnek, ha a szüleid vagy édesanyád ellenséges szemmel néz a párodra, az akár komoly feszültséget is teremthet. Ebben az esetben add az anyukád tudtára, hogy akkor számíthat rád a hétvégi ebéd során, ha a társadat is örömmel látja, nem kritizálja és piszkálja.

Dia

 	Érzelmi zsarolás 	Ha anyukád hajlamos az érzelmi zsarolásra, azzal jócskán megnehezítheti a magánéletedet. Hiszen ebben az esetben nagy nyomás nehezedik rád, hogy válassz: neki teszel eleget vagy a párodnak. Ezt a veszélyt a legkönnyebben úgy iktathatod ki, ha nem hagyod magad az orrodnál fogva vezetni.

Érzelmi zsarolás

Ha anyukád hajlamos az érzelmi zsarolásra, azzal jócskán megnehezítheti a magánéletedet. Hiszen ebben az esetben nagy nyomás nehezedik rád, hogy válassz: neki teszel eleget vagy a párodnak. Ezt a veszélyt a legkönnyebben úgy iktathatod ki, ha nem hagyod magad az orrodnál fogva vezetni.

Dia

 	Ne hallgass az anyukádra! 	Ha az édesanyádon múlna, ki lesz a párod, lehet, hogy örökre petrezselymet árulhatnál, hiszen az ő szemében a legtökéletesebb udvarló is kevés lenne hozzád. Ezt a döntést neked kell meghoznod: ne hagyd, hogy a szüleid túlságosan befolyásoljanak! 	Kapcsolódó cikk: 	4 dolog, amit az anyukád sosem fog megérteni a szerelmi életedről »

Ne hallgass az anyukádra!

Ha az édesanyádon múlna, ki lesz a párod, lehet, hogy örökre petrezselymet árulhatnál, hiszen az ő szemében a legtökéletesebb udvarló is kevés lenne hozzád. Ezt a döntést neked kell meghoznod: ne hagyd, hogy a szüleid túlságosan befolyásoljanak!

Kapcsolódó cikk:
4 dolog, amit az anyukád sosem fog megérteni a szerelmi életedről »

Dia

 	Összeköltözés 	Ha szeretnéd elkerülni, hogy a szülők elvárásai vagy éppen túlzott szeretete miatt menjen tönkre a kapcsolatotok, semmiképpen ne döntsetek úgy, hogy valamelyikőtök családjával költöztök össze! Inkább alapozzátok meg a külön kis életeteket, a saját lakásotokban elég messze lesztek hozzá, hogy a beleszólások ne tehessék tönkre a kapcsolatot.

Összeköltözés

Ha szeretnéd elkerülni, hogy a szülők elvárásai vagy éppen túlzott szeretete miatt menjen tönkre a kapcsolatotok, semmiképpen ne döntsetek úgy, hogy valamelyikőtök családjával költöztök össze! Inkább alapozzátok meg a külön kis életeteket, a saját lakásotokban elég messze lesztek hozzá, hogy a beleszólások ne tehessék tönkre a kapcsolatot.

Dia

 	Anyás percek 	Ha szeretnéd a kapcsolatodat is megóvni, de az édesanyáddal való szoros kontaktust sem akarod megszakítani, szánj időt arra, hogy olykor csak kettesben csináljatok valamit. 	Kapcsolódó cikk: 	Huszonéves fiatalok anyu szoknyája mögött - Mi az a kapunyitási pánik? »

Anyás percek

Ha szeretnéd a kapcsolatodat is megóvni, de az édesanyáddal való szoros kontaktust sem akarod megszakítani, szánj időt arra, hogy olykor csak kettesben csináljatok valamit.

Kapcsolódó cikk:
Huszonéves fiatalok anyu szoknyája mögött - Mi az a kapunyitási pánik? »

Dia

 	Közös hétvégék 	Az is könnyen halálra ítélheti a kapcsolatot, ha egymásra egyáltalán nem marad időtök, mert a hétvégékre felváltva beosztottátok a szülői látogatásokat. Azt a családnak is meg kell értenie, hogy néha magányra vágytok. Bár az egymásra találás után alapból ritkábban láthatnak benneteket, mint szingliként, hiszen a két szülői ház között meg kell osztanotok az időtöket.

Közös hétvégék

Az is könnyen halálra ítélheti a kapcsolatot, ha egymásra egyáltalán nem marad időtök, mert a hétvégékre felváltva beosztottátok a szülői látogatásokat. Azt a családnak is meg kell értenie, hogy néha magányra vágytok. Bár az egymásra találás után alapból ritkábban láthatnak benneteket, mint szingliként, hiszen a két szülői ház között meg kell osztanotok az időtöket.

Dia

 	Intim pillanatok 	A szülők is fontosak, de a kettőtök közötti intimitás még inkább! Ne hagyd, hogy a nemi életetekre is rányomja a bélyegét az anyai elvárások halmaza, végtére is, a párod az, akivel immár új életet kezdhetsz. 	Kapcsolódó cikk: 	4 sztereotípia az anyósról, ami nem igaz »

Intim pillanatok

A szülők is fontosak, de a kettőtök közötti intimitás még inkább! Ne hagyd, hogy a nemi életetekre is rányomja a bélyegét az anyai elvárások halmaza, végtére is, a párod az, akivel immár új életet kezdhetsz.

Kapcsolódó cikk:
4 sztereotípia az anyósról, ami nem igaz »

Dia

 	Furcsa pár 	Lehet, hogy az édesanyád szerint egy harmincas éveiben járó örök kamasz nem az ideális pár melléd, de ha te vele érzed jól magad, ezt neki is meg kell értenie! Persze nem árt, ha a párod is tud igazodni a szüleid házi szabályaihoz, és nem rohangál alsónadrágban, de egyébként az édesanyádnak el kell fogadnia, hogy az idők és az emberek is változnak.

Furcsa pár

Lehet, hogy az édesanyád szerint egy harmincas éveiben járó örök kamasz nem az ideális pár melléd, de ha te vele érzed jól magad, ezt neki is meg kell értenie! Persze nem árt, ha a párod is tud igazodni a szüleid házi szabályaihoz, és nem rohangál alsónadrágban, de egyébként az édesanyádnak el kell fogadnia, hogy az idők és az emberek is változnak.

Dia

 	Kötelező programok 	A családi programok ideális esetben szórakoztatóak lehetnek, és közel hozzák az egymástól távol élő embereket. Amennyiben azonban valamelyikőtök édesanyja kötelező jellegű megjelenést vár ezeken az eseményeken, az a másik családdal is összetűzésekhez vezethet. Ügyeljetek tehát az egyensúlyra: mindenkinél ugyanannyit jelenjetek meg, és persze elengedhetetlen, hogy néha nemet is mondjatok.

Kötelező programok

A családi programok ideális esetben szórakoztatóak lehetnek, és közel hozzák az egymástól távol élő embereket. Amennyiben azonban valamelyikőtök édesanyja kötelező jellegű megjelenést vár ezeken az eseményeken, az a másik családdal is összetűzésekhez vezethet. Ügyeljetek tehát az egyensúlyra: mindenkinél ugyanannyit jelenjetek meg, és persze elengedhetetlen, hogy néha nemet is mondjatok.

Dia

 	Jó viszony az anyóssal 	A békességet azzal is megalapozhatod, ha elkerülöd a személyes ellentétet anyósoddal. Lopd magad a szívébe, és biztos lehetsz, hogy könnyebb dolgotok lesz akkor is, ha valamire nemet akarok mondani - hogy kicsit kettesben lehessetek! 	Kapcsolódó cikk: 	A két legveszélyesebb nő a párkapcsolatodra »

Jó viszony az anyóssal

A békességet azzal is megalapozhatod, ha elkerülöd a személyes ellentétet anyósoddal. Lopd magad a szívébe, és biztos lehetsz, hogy könnyebb dolgotok lesz akkor is, ha valamire nemet akarok mondani - hogy kicsit kettesben lehessetek!

Kapcsolódó cikk:
A két legveszélyesebb nő a párkapcsolatodra »

Dia

 	A ti döntésetek! 	Tipikus veszélyeztető tényező lehet az is, amikor a szülők mindent jobban tudnak, mint ti: hogy mikor kellene már eljegyeznetek egymást, vagy családot alapítani. Ha hagyjátok, hogy rátok telepedjenek, és nem a saját belátásotok szerint alakítjátok a párkapcsolatotok ritmusát, előbb vagy utóbb kiüresedhet.

A ti döntésetek!

Tipikus veszélyeztető tényező lehet az is, amikor a szülők mindent jobban tudnak, mint ti: hogy mikor kellene már eljegyeznetek egymást, vagy családot alapítani. Ha hagyjátok, hogy rátok telepedjenek, és nem a saját belátásotok szerint alakítjátok a párkapcsolatotok ritmusát, előbb vagy utóbb kiüresedhet.

Dia

 	Unokanevelés 	Konfliktusokhoz vezethet az is, ha az édesanyák más nevelési elveket vallanak, mint amelyek szerint ti szeretnétek igazgatni csemetétek életét. Bár a nagyszülői kényeztetést valószínűleg nem tudod elkerülni, azt, hogy mikor szoktatod bilire, illetve mikor engeded egyedül bicajozni, te döntsd el!

Unokanevelés

Konfliktusokhoz vezethet az is, ha az édesanyák más nevelési elveket vallanak, mint amelyek szerint ti szeretnétek igazgatni csemetétek életét. Bár a nagyszülői kényeztetést valószínűleg nem tudod elkerülni, azt, hogy mikor szoktatod bilire, illetve mikor engeded egyedül bicajozni, te döntsd el!

Ezt is szeretjük
Fotó: