18 +

Kedves Olvasónk!

Az általad letölteni kívánt tartalom a hatályos jogszabályok szerint a kiskorúakra káros hatással lehet. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz ne férjen hozzá kiskorú, használj szűrőprogramot!

Botrányoktól volt hangos a berlini meztelen táncosnő élete: megőrült érte a közönség

Anita Berber a berlini meztelen táncosnőként lett híres a 20-as években.

Anita Berber by Magnus Merck

A botrányaikról híres sztároktól a múlt században is hangos volt a sajtó. A berlini meztelen táncosnőként ismert Anita Berber az 1920-as évek megosztó, a közvéleményt rendre megbotránkoztató személyiségévé vált.

Egyszerre rajongva imádták és szívből gyűlölték az 1899. június 10-én, a németországi Lipcsében született Anita Berbert, aki rengeteg művészt is megihletett felszabadult, eksztatikus meztelen táncával.

Anita Berber, a meztelen táncosnő

Anita Berber a Német Birodalom sztárja volt, táncosként, divatmodellként, színésznőként és íróként is tevékenykedett a weimari köztársaság idején. Színésznőként számos filmben kapott kisebb-nagyobb szerepet, köztük Fritz Lang Dr. Mabuse, a játékos, Richard Oswald Más, mint a többiek, A prostitúció és Borzalmas éjszakák című némafilmjeiben is. Igazán híressé mégis tánca tette: miután tizenéves kora óta balettet és ritmikus gimnasztikát tanult, a mulatók, kabarészínházak közönségét igyekezett elkápráztatni.

Először a hamburgi Alkazar mulatóban, majd a berlini Weiße Maus kabarészínházban táncolt, utóbbit a 20-as évek Babilonjának is nevezték merész, provokatív, szexuális szabadosságot képviselő műsorai miatt, a helyszín ráadásul a hedonista szórakozás és a droghasználat fellegváraként vált hírhedtté. Anita Berber merész akt szólókoreográfiáit és társulati műsorait is előadhatta itt.

Anita Berber csakhamar elnyerte a berlini meztelen táncosnő nevet, és egyre nagyobb ováció övezte őt, amikor színpadra lépett. A megítélése azonban megosztó volt, egyszerre rajongtak érte, és konzervatív körökben gyűlölték, megvetették őt. Kétes hírére hatott, hogy köztudott volt hedonizmusa, függőségei és biszexualitása is, első férjét, akivel csupán érdekből házasodott, Susi Wanowskiért, egy berlini leszbikus lokál tulajdonosnőjéért hagyta el.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Második férjével, a táncos és koreográfus Sebastian Drostével 1920-ban ismerkedett meg, majd együtt léptek fel műsorukkal szerte Európában. Droste társaságában érkezett először Bécsbe is, ahonnan botrányaik miatt kiutasították őket, majd Budapestre, ahol ugyancsak megőrült értük a közönség, míg mások vérlázítónak és károsnak tartották szemérmetlen produkciójukat. Házasságuk hamar véget ért, ám Berber karrierje töretlen sikerrel folytatódott, később egy amerikai táncoshoz ment férjhez.

Sokakat megbotránkoztató, eksztatikus mozgása mellett trágár és illetlen provokációk sem álltak távol tőle a színpadon, sokszor a közönséggel szemben is botrányos módon viselkedett. A meztelen táncok címeit sokszor kábítószerek nevei ihlették, így a kokain és a morfium ihlette műsorral is találkozhatott a közönség, de a társadalmi devianciákat, az öngyilkosság vagy az őrület témáját is színpadra vitték. Olykor teljes meztelenség jellemezte a fellépést, vagy csak egy-egy ruhadarabot viselt a táncosnő.

A szerepekkel komoly társadalmi tabukat döntött meg korában, nem csoda, hogy számos festőművészt megihletett az 1920-as években. A leghíresebb portrét Otto Dix német festő készítette róla 1925-ben, a táncosnő huszonhat éves korában. Budapesti látogatása alatt Vaszary János is felfigyelt a nő eksztatikus táncára, a kitárulkozó, látványos mozdulatok sorára, és több ízben is megfestette azt.

Drogfüggősége egyre jobban eluralkodott a táncosnőn, különösen a szintén szenvedélybeteg Drostéval kötött házassága után, többek közt kokaint, ópiumot, morfiumot, emellett kloroformot és étert is bevitt a szervezetébe, de alkoholt is fogyasztott. Tragikusan fiatalon, 1928-ban, 29 éves korában halt meg egy kreuzbergi kórházban, miután közel-keleti szereplését követően hazautazott. Halálában sem halkultak el a róla szóló pletykák, sokáig találgatták az okokat, egyesek szerint tuberkulózist diagnosztizáltak nála, más források szerint ágya körül morfiumos fecskendőket is találtak. Anita Berber, a berlini meztelen táncosnő a botrányai és kitiltásai révén vált igazán ismertté, életében kevesen ismerték el művészi tehetségét és kitárulkozó, provokatív táncának társadalmi üzenetét, az idejétmúlt és álszent normák megkérdőjelezését.

Freystädtler Flóra, a nimfomán bestia

A meztelen nős pesti ház története nagyon izgalmas, nimfomániás bestiának tartották egykori lakóját a 20. században.

(Borító- és ajánlókép: Wikipedia.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük