A botrányos szerető, aki elcsábította a francia királyt: Madame de Montespant a fekete mágiával is hírbe hozták

Madame de Montespan hivatalos királyi szerető, és a 17. századi Franciaország legbefolyásosabb asszonya lett. Egy hatalmas botrány okozta a bukását.

madame de montespan cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ambiciózus, intelligens és művelt Madame de Montespan már fiatalon is sokak figyelmét felkeltette. Bár férjnél volt, egyre közelebb került XIV. Lajoshoz is, aki végül hivatalos szeretőjévé tette.

Az asszony élete során sokak ellenszenvét kivívta, és több botrányba keveredett. Bukását végül egy mérgezési ügy okozta: fekete mágiával gyanúsították, ami miatt elveszítette a király kegyeit.

A gyönyörű, intelligens Madame de Montespan

Françoise-Athénaïs de Rochechouart de Mortemart néven született 1640-ben. Szülei házasságával a két legrégebbi, francia nemesi család egyesült, apja Mortemart hercege volt. Kicsi korában sokat utazott birtokaik között, majd a saintes-i St. Mary kolostorban tanult. Körülbelül húszéves lehetett, amikor bekerült a királyi udvarba, és Stuart Henrietta Anna angol királyi hercegnő udvarhölgyévé fogadta. Már fiatalkorában levette lábukról az embereket szépségével, magabiztosságával, elragadó stílusával, humorérzékével és lenyűgöző beszédkészségével. 

1663-ban hozzáment Montespan márkijához, Louis Henri de Pardaillanhez, és két gyermekük született. Madame de Montespant hamar megismerte az udvar: sokszor ő volt a társaság középpontja, szinte minden témában, még a politikában is otthon volt, véleményét pedig általában nem rejtette véka alá. Ez a tulajdonsága bajba is sodorta, ugyanis állítólag előfordult, hogy gúnyolta a királynét mások előtt, és olyan vád is érte, hogy igyekezett elintézni azt, hogy férje legyen a trónörökös nevelője. Utóbbi miatt úgy tudni, pár napra börtönbe is zárták. 

Befolyásos királyi szerető lett

A botrányos asszony 1666 körül került közelebb XIV. Lajoshoz, ám ekkoriban még Louise de La Vallière volt a király hivatalos szeretője, azaz a maîtresse-en-titre. Műveltségét, intelligenciáját, báját és vonzerejét felhasználva igyekezett még szorosabb kapcsolatot kialakítani az uralkodóval, sőt fia szimpátiáját is elnyerte. 1667-ben lett Lajos szeretője, ám amikor erről férje tudomást szerzett, óriási botrányt csapott. Nyíltan a király ellen fordult, és még egy szimbolikus temetést is tartott feleségének gyermekeik előtt. Emiatt rövid időre bebörtönözték, majd vidéki birtokaira száműzték.

A cikk az ajánló után folytatódik

Madame de Montespan minden trükköt bevetett, hogy kitúrja pozíciójából riválisát, ami sikerült is neki, így végül megkapta a maîtresse-en-titre címet. Első közös gyermekük 1669-ben jött a világra, akit később hat további utód követett. Az ambiciózus asszony hamarosan Franciaország legbefolyásosabb nője lett, és erőteljesen formálta az ország kulturális életét. Fényes udvartartása volt, támogatta a költészetet, az irodalmat, a zenét és a művészeteket, de a bíróságra is nagy hatást gyakorolt.  

Hatalmas botrány: mérgezési vád és fekete mágia

Férjétől, a márkitól 1674-ben hivatalosan is különvált, de lassan a királlyal is megingott a kapcsolatuk, és kezdtek elhidegülni egymástól. Az asszony hamar észrevette a problémát, és mindent elkövetett, hogy helyrehozza a dolgot, valamint visszanyerje stabil pozícióját az uralkodó mellett. Egyes források szerint ezért még fekete mágiát is képes volt bevetni. Hogy ez igaz, vagy sem, azt a mai napig nem tudni biztosan. Az azonban bizonyos, hogy belekeveredett a kor egyik legnagyobb mérgezési ügyébe, melynek nyomozásai során kiderült, hogy több magas rangú személyt is felesége próbált különböző keverékekkel megölni.

Madame de Montespan állítólag már 1668 körül kapcsolatba került egy La Voisin néven ismert kuruzslóval, aki saját készítésű bájitalairól, mérgeiről vált hírhedtté, valamint arról, hogy abortuszokat végzett. Állítólag ekkor riválisát, Louise de La Vallière-t akarta legyőzni varázslatokkal, és céljai elérése érdekében fekete miséket is tartottak a márkiné megsegítésére, ám ezeken ő nem biztos, hogy személyesen is részt vett. La Voisin és köre brutális, sátáni szertartásain egyes források szerint néha gyermekáldozatot is bemutattak. A boszorkány egy kikérdezése során azt vallotta, hogy a királyi szerető afrodiziákumokat vásárolt nála, és fekete miséket hajtatott végre azért, hogy megszerezze és megtartsa a király kegyeit.

A vádak szerint olyan messzire ment, hogy felkért egy papot, majd egy véres ceremónia során meztelenre vetkőztették, és fekete mágiának vetették alá. A szertartás alatt a korabeli szóbeszédek szerint egy újszülöttet is feláldoztak. Az a pletyka szintén felröppent, hogy meg akarta mérgezni az uralkodót, minderre azonban nem volt bizonyíték. De mikor Marie Angélique de Fontanges hercegnő, XIV. Lajos másik szeretője váratlanul elhunyt, a féltékeny asszonyt gyanúsították. 

A botrány okozta bukását

A király mindezek ellenére leállíttatta a nyomozást: vagy ártatlannak hitte szeretőjét, vagy el akarta kerülni, hogy még hatalmasabbra duzzadjon a botrányt, vagy pedig gyermekeiket akarta megóvni. Azokat, akik ellene vallottak, bebörtönöztette. És bár büntetésre nem ítélték az asszonyt, kegyvesztetté vált, és az uralkodó elbocsájtotta maga mellől. 1863 után nem viselhette címét, és egy versailles-i házba költözött. 1691-ben Párizsba vonult vissza, sokat jótékonykodott, és végül 1707-ben hunyt el majdnem 67 évesen.

A sok pletyka ellenére azóta sem bizonyosodott be, hogy Madame de Montespan valóban elkövette mindazt, amivel vádolták. 

A történelem leghíresebb szeretői

A történelem során sokáig teljesen elfogadott volt az uralkodók, illetve a férfiak hűtlensége, de az sem volt ritka, hogy az asszonyok kacsintgattak félre. Voltak, akik igyekeztek titkolni afférjaikat, általában nem sok sikerrel, míg mások az egész nyilvánosság előtt felvállalták őket. Így számos olyan szerető is volt, aki viszonyaival, különleges vonzerejével került be a történelembe: őket gyűjtöttük most össze. 

Ezt is szeretjük