A hercegnő, aki azt hitte, lenyelt egy üvegzongorát - Alexandra Amália félt, hogy bármikor összetörhet benne

A bajor hercegnő, Alexandra Amália meg volt győződve arról, hogy gyermekként lenyelt egy üvegzongorát.

alexandra amalia cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A történelem előkelő családjainak tagjai sokszor küzdöttek különböző betegségekkel, mentális problémákkal. Alexandra Amália bajor hercegnő például egy nagyon furcsa tévképzetben szenvedett egész életében.

Huszonéves korában derült ki, hogy azt hiszi, lenyelt egy üvegzongorát, és retteg, hogy bármikor összetörhet benne. 

Alexandra Amália, az üveghercegnő

1826-ban született Aschaffenburgban Terézia Sarolta szász-hildburghauseni hercegnő és I. Lajos bajor király nyolcadik gyermekeként. Nagyon intelligens, művelt fiatal hölggyé cseperedett, ám mindig is igazi különc volt. Csakis fehér ruhákat volt hajlandó hordani, és igazi tisztaságmániás volt. 23 éves kora környékén pedig egy még furcsább dologra figyeltek fel a környezetében élők.

A hercegnő óvatosan, szinte lábujjhegyen közlekedett, lassan, lopakodva sétált át a palota folyosóin, és mindig oldalra fordulva ment be az ajtókon, nehogy valamihez hozzáérjen. Amikor megkérdezték tőle, miért csinálja mindezt, azt válaszolta, hogy gyermekként lenyelt egy üvegzongorát, és fél attól, hogy ha bármibe beleütközik, bárki meglöki, vagy bármilyen hirtelen mozdulatot tesz, akkor millió darabra törik benne. 

Bármilyen meglepő is, ezzel nem volt egyedül: a korban nem volt ismeretlen az üvegdelúziónak, üvegcsalódásnak elnevezett pszichológiai probléma, amit egyébként a melankólia egyik típusaként tartottak számon. Az ebben szenvedők általában azt hitték, hogy részben vagy egészben üvegből áll a testük, és bármikor összetörhet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Sikeres írónő lett

Alexandra Amália életét a müncheni és würzburgi Királyi Szent Anna apácakolostorokban élte le. Több kérője is akadt, például az 1850-es években Louis Lucien Bonaparte, Napóleon unokaöccse megkérte a kezét apjától, Lajos királytól, de az visszautasította őt lánya egészségi állapotára hivatkozva. A hercegnő sikeres karriert épített íróként: 1852-ben kezdte meg pályafutását, első könyve a Weihnachtsrosen, azaz Karácsonyi rózsák címet kapta. Az ezt követő években több írását is kiadták, melyek közt akadtak esszék, regények, valamint angol és francia fordítások is. 

alexandra amalia 2
Fotó: Wikipedia

A hercegnő végül 1879-ben hunyt el 49 éves korában a Nymphenburg kastélyban. A müncheni Szent Kajetán templomban, a Wittelsbachok kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Johanna beleőrült férje halálába

II. Johanna kasztíliai királynő Őrült Johannaként él a köztudatban, az uralkodónő ugyanis annyira szerette Szép Fülöpöt, hogy beleőrült a halálába. Szenvedélyes, viharos házasságuk során nem volt hiány félrelépésből, féltékenységből, a királynő pedig nem tudta feldolgozni szerelme elvesztését. Állítólag sokáig férje bebalzsamozott holttestével aludt egy ágyban.

Képek: Wikipedia, Wikipedia.

Ezt is szeretjük